Propagandist al Kremlinului sau jurnalist obiectiv? Ce urmărește Tucker Carlson făcând un interviu cu Putin
Jurnalistul american Tucker Carlson a provocat furie în rândul colegilor săi de breaslă din Statele Unite și nu numai după ce a anunțat că realizează un interviu cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Carlson a fost acuzat că “face jocurile Kremlinului” stând la discuție cu cel care a dat ordinul pentru invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani. Ziaristul american s-a apărat însă spunând că face interviul “pentru că este treaba noastră. Suntem în jurnalism. Datoria noastră este să informăm oamenii.” Care sunt însă semnificațiile discuției dintre cei doi?
Tête-à-tête la Moscova
Tucker Carlson, un analist conservator și fost prezentator al postului de televiziuune Fox News, a anunțat marți seara că urma să îl intervieveze pe președintele Rusiei. Ziaristul, care a pus constant sub semnul întrebării sprijinul Statelor Unite pentru efortul de război al Ucrainei, a făcut anunțul pe contul său de X, vorbind de planurile de a se întâlni cu președintele rus în timpul călătoriei sale la Moscova.
Într-un videoclip care a strâns peste 94 de milioane de vizualizări până miercuri seara, Carlson a spus că îl intervievează pe Putin “pentru că este treaba noastră. Lucrăm în jurnalism. Datoria noastră este să informăm oamenii. La doi ani de la începutul unui război care remodelează întreaga lume, majoritatea americanilor nu sunt informați.”
“ (Americanii) nu au nicio idee reală ce se întâmplă în această regiune, aici, în Rusia, sau la 600 de mile depărtare (1000 kilometri), în Ucraina. Dar ar trebui să știe că plătesc pentru o mare parte din ele în moduri pe care s-ar putea să nu le perceapă încă pe deplin. Războiul din Ucraina este un dezastru uman. A lăsat sute de mii de oameni morți. O întreagă generație de tineri ucraineni. Și a depopulat cea mai mare țară din Europa. Dar efectele pe termen lung sunt și mai profunde. Acest război a remodelat complet alianțele militare și comerciale globale, precum și sancțiunile care au urmat. Și, în total, a schimbat economia mondială,” a afirmat jurnalistul.
“Ordinea economică de după cel de-al Doilea Război Mondial, sistemul care a garantat prosperitatea în Occident timp de peste 80 de ani, se destramă foarte repede și, odată cu aceasta, dominația dolarului american. Acestea nu sunt mici schimbări. Sunt evoluții care schimbă istoria. Ei vor defini viața nepoților noștri. Cea mai mare parte a lumii înțelege acest lucru perfect. Ei o pot vedea. Întrebați pe oricine din Asia sau Orientul Mijlociu cum arată viitorul. Și totuși, populațiile din țările vorbitoare de limbă engleză par în mare parte că nu sunt la curent. Ei cred că nimic nu s-a schimbat cu adevărat. Și cred asta pentru că nimeni nu le-a spus adevărul. Presa lor este coruptă. Își mint cititorii și telespectatorii și fac asta în mare parte prin omisiune,” a afirmat jurnalistul.
Carlson, care a fost înlăturat de Fox News anul trecut, a afirmat că interviul va fi publicat “needitat” și “nu în spatele unui paywall” pe site-ul său personal.
Carlson a spus că mass-media occidentale au făcut “zeci de interviuri” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. “Dar interviurile pe care le-a făcut deja în Statele Unite nu sunt interviuri tradiționale. Sunt sesiuni de încurajare, concepute special pentru a amplifica cererea lui Zelenski ca SUA să intre și mai adânc într-un război în Europa de Est și să plătească pentru el. Asta nu este jurnalism. Este propaganda guvernamentală, cea mai urâtă propagandă, cea care ucide oameni. În același timp, politicienii și mass-media noștri au făcut acest lucru, promovând un lider străin de parcă ar fi un nou brand de consum, nici un jurnalist occidental nu s-a obosit să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin.”
“Majoritatea americanilor habar nu au de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele lui acum,” a afirmat el. “Nu i-au auzit niciodată vocea. Este greșit.”
Jurnalistul a afirmat că “americanii au dreptul să știe tot ce pot despre un război în care sunt implicați, iar noi avem dreptul să le spunem despre el pentru că și noi suntem americani. Libertatea de exprimare este dreptul nostru încă de naștere. Ne-am născut cu dreptul de a spune ceea ce credem. Acest drept nu poate fi luat indiferent cine se află la Casa Albă. Dar oricum ei încearcă. În urmă cu aproape trei ani, Administrația Biden a spionat ilegal mesajele noastre text și apoi a scurs conținutul slugilor lor în mass-media. Au făcut asta pentru a opri un interviu cu Putin pe care îl plănuiam. Luna trecută, suntem destul de siguri că au făcut exact același lucru încă o dată, dar de data aceasta am venit oricum la Moscova.”
Carlson a susținut că nu a mers la Moscova “pentru că îl iubim pe Vladimir Putin. Suntem aici pentru că iubim Statele Unite. Și vrem să rămână (o țară) prosperă și liberă.”
După ce a spus că interviul poate fi urmărit neediatat pe TuckerCarlson.com, jurnalistul i-a mulțumit lui Elon Musk care, “spre marele său merit… a promis că nu va suprima sau bloca acest interviu odată ce l-am postat pe platforma sa X și îi suntem recunoscători pentru asta. Guvernele occidentale, dimpotrivă, vor face tot posibilul să cenzureze acest videoclip pe alte platforme, mai puțin principiale, pentru că asta fac. Le este frică de informațiile pe care nu le pot controla.”
La finalul monologului său, jurnalistul american a afirmat adresându-se fanilor săi: “Nu vă încurajăm să fiți de acord cu ceea ce poate spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriți. Ar trebui să știți cât de multe poți. Și apoi, ca un cetățean liber și nu un sclav, puteți decide singuri.”
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că interviul a avut deja loc, dar nu a spus când va fi difuzat. “Interviul lui Putin cu Carlson va fi publicat atunci când jurnalistul însuși va fi pregătit să îl publice,” a precizat agenția de presă oficială TASS.
De asemenea, Peskov a precizat că Carlson “nu pledează” pentru Rusia, dar poziția sa “diferă” de cea a unei mari părți a presei occidentale, care, în opinia sa, nici măcar nu caută să pară obiectivă.
“(Carlson) nu este pro-rus, nu pro-ucrainean, este pro-american. Contrastează puternic cu poziția presei tradiționale anglo-saxone,” a spus Peskov.
Politico a precizat că ultima dată când Putin s-a întâlnit cu un jurnalist american a fost în iunie 2021, cu Keir Simmons de la NBC. În octombrie 2021, Putin a vorbit cu Hadley Gamble de la CNBC la evenimentul Russian Energy Week de la Moscova. Înainte de asta, președintele rus a discutat și cu jurnalista de televiziune americană Megyn Kelly, apoi cu NBC, înainte de ultima sa victorie în alegerile din 2018.
Furia colegilor de breaslă
Așa cum era de așteptat, anunțul lui Carlson a provocat furie în rândul colegilor de breaslă din America și din Occident, precum și din Rusia.
“Mulți jurnaliști l-au intervievat pe Putin, care ține și discursuri frecvente, acoperite pe larg,” a scris Anne Applebaum, jurnalist și istoric american. “Interviul lui Carlson este diferit pentru că el nu este jurnalist, este propagandist, având o istorie de a ajuta autocrații să-și ascundă corupția.”
Reamintim că, printre alții, Carlson a publicat interviuri pe X cu președintele Argentinei Javier Milei și prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán, care au strâns sute de milioane de vizualizări.
“Tucker chiar crede într-adevăr că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe președintele Putin în fiecare zi de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei?” s-a întrebat Christiane Amanpour, prezentatorul internațional șef al CNN. “Este absurd – vom continua să cerem un interviu, așa cum am făcut de ani de zile.”
Oliver Darcy de la CNN a scris și el că “extremistul de dreapta” Carlson “îndeplinește deja poruncile Kremlinului.”
În mod similar, editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, afirmat că BBC “a depus mai multe cereri la Kremlin în ultimele 18 luni. Întotdeauna (a fost) un nu pentru noi.”
“Săracul, bietul Vladimir Putin,” a afirmat corespondentul șef al Afacerilor Externe al Wall Street Journal, Iaroslav Trofimov. “Până acum, nimeni din Occident nu a avut șansa să-l audă explicând toate motivele excelente pentru care a trebuit să invadeze Ucraina.”
“Nu în discursul care a fost transmis în direct pe fiecare rețea globală în dimineața invaziei și nu în nenumăratele altele,” a adăugat Trofimov, referindu-se la remarcile lui Putin din 24 februarie 2022, ziua în care a anunțat invadarea Ucrainei.
Politico a notat că jurnaliștii occidentali nu sunt singurii care își exprimă indignarea față de declarațiile lui Carlson. Reporterii ruși l-au criticat și ei pe jurnalistul conservator american.
“De necrezut! Sunt la fel ca sute de jurnalişti ruşi care au fost nevoiţi să plece în exil pentru a continua să relateze despre războiul Kremlinului împotriva Ucrainei,” a scris ziarista rusă Yevgenia Albats. “Alternativa era să mergi la închisoare. Și acum acest SoB (son of a bitch = ticălos) ne învață despre jurnalismul bun, filmând din apartamentul Ritz de 1.000 de dolari din Moscova.”
Reporterii au remarcat, de asemenea, că interviul lui Carlson cu Putin are loc în contextul în care represiunea Moscovei împotriva jurnaliștilor ruși și străini a crescut de când a început invazia Ucraina.
Potrivit statisticilor, cel puțin 1.000 de jurnaliști ruși independenți au fugit din țară din cauza noilor legi de cenzură care criminalizează acoperirea critică a războiului.
De asemenea, corespondentul Wall Street Journal la Moscova, Evan Gershkovich, este încă închis pentru acuzații de spionaj, iar mulți alți reporteri străini au fost expulzați din Rusia.
“(Carlson) spune că îl intervievează cu Putin pentru că libertatea de exprimare este dreptul cu care se nasc americanii,” a scris corespondentul BBC Europa de Est Sarah Rainsford, care a fost dată afară din Rusia în 2021 după ce a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale. “Bănuiesc că știe că Putin a făcut ca relatarea adevărului despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei să fie o crimă? Că jurnaliştii ruşi independenţi au fugit pentru a evita închisoarea?”
Reacții rapide
Reacțiile critice ale ziariștilor vestici și ruși sunt explicabile. Discuția pe care Carlson a avut-o cu Putin este considerată nu doar o realizare semnificativă din partea jurnalistului american, dar și un succes de imagine pentru dictatorul de la Kremlin.
Potrivit CNN, interviul “este deja o victorie majoră pentru Putin, a cărui mass-media de stat a promovat pe nerăsuflate călătoria (americanului) în ultimele zile, detaliind fiecare mișcare a lui Carlson cu imagini cu el așezat la un teatru din Moscova vizionand un balet, luând prânzul la un restaurant elegant și accesând Internetul Wi-Fi rapid și gratuit.”
Steven Pifer, bursier la Brookings Institution și fost ofițer în serviciul extern al SUA, care s-a concentrat în timpul carierei sale în Departamentul de Stat pe relațiile cu fosta Uniune Sovietică, a spus că Putin va folosi vizita și interviul lui Carlson “pentru a afirma că Rusia nu este atât de izolată politic.”
“Este regretabil că un comentator american, care probabil că nu va pune întrebări provocatoare, îi oferă lui Putin o platformă pentru punctele sale de propagandă,” a spus Pifer pentru CNN. “Țineți cont de faptul că Putin vrea să provoace și să extindă diviziunile în Statele Unite cât mai mult posibil”.
De asemenea, interviul lui Tucker Carlson cu președintele rus este o lovitură de imagine negativă majoră pentru cauza ucraineană. Rusia a atacat nejustificat Ucraina în urmă cu aproape doi ani, iar guvernul de la Kiev a vorbit constant despre eforturile sale de a lupta pentru salvarea democrației în fața invadatorului rus. Faptul că Carlson îi oferă lui Putin o platformă vestică, unde mesajul lui va fi vizionat de zeci de milioane de internauți, este o lovitură dură pentru Ucraina.
Să nu uităm, de asemenea, că Zelenski și aliații săi americani sunt angajați în prezent într-o confruntare diplomatică și politică majoră la Washington, unde încearcă să obțină aprobarea pentru un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari cerut de Joe Biden. (Între timp, legislația a fost respinsă de Senatul american miercuri, o înfrângere amară pentru ucraineni).
Nu în ultimul rând, interviul lui Tucker Carlson cu Putin ar putea să servească chiar jurnalistului în scop electoral. Donald Trump, care candidează pentru a se reîntoarce la Casa Albă pe biletul republican în 2024, a spus deschis că îl ia în considerare pe Carlson ca un potențial vicepreședinte, potrivit The Hill.
O discuție tête-à-tête cu Putin la Moscova îi va crește fără îndoială în mod semnificativ profilul public al jurnalistului. Interviul cu un dictator nu este poate cea mai onorabilă activitate pentru un ziarist care nu și-a ascuns niciodată simpatia pentru omul forte de la Kremlin. Cine a spus încă că scena politică de la Washington, sau de oriunde altundeva, este un loc onorabil si decent?
Surse : Politico, CNN, BBC, Moscow Times, The Hill, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii