Proprietar de restaurant din Cluj, după ce a angajat 22 de srilankezi cazați într-un cartier cu vile scumpe: Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux
Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile, scrie Actualdecluj.ro
Strada Lăpușului din Gruia e o stradă mică și liniștită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților prin care cer arbitrarea nemulțumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, sunt cazați 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc.
Nimeni însă nu-și asumă în fața reporterului actualdecluj.ro nemulțumirile clare și, de cele mai multe ori, nici semnarea petiției. Ce anume e deci deranjul? Vorbește unul dintre cei doi salariați ai firmei angajatoare, și acesta sub protecția anonimatului:
”Ei sunt un pic șocați. E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă.
Dar părerea mea e că vecinii o să se obișnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniștiți, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectați-i pe vecini și o să vă respecte și ei”. Pe stradă sunt oameni care-i îndrăgesc.
Și românilor când au mers în Spania la muncă le-ar fi plăcut să fie bine primiți. Ei lucrează la Klausenburger, o să se deschidă și a doua bucătărie și e nevoie de personal. În HoReCa e o criză foarte mare de personal în România și au preferat să aducă din afara țării pentru că sunt cu contract pe perioadă determinată doi ani, sunt stabili, nu sunt probleme.
Oamenii sunt foarte harnici. Sunt supravegheați în permanență dar crede-mă că nu mi-e greu. Nu a fost niciun incident. Eu i-am primit aici. În prima seară i-am cazat. Oamenii s-au șocat când i-a văzut venind pe stradă. A venit un vecin și a întrebat dacă au fost controlați psihologic. Și am spus că nu e nevoie pentru că stăm cu ei, în permanență e cineva cu ei. Din prima zi vecinii au chemat Poliția.
A fost o doamnă care s-a speriat. La intersecția 7 străzi a venit duba de Poliție după noi, m-a oprit, ”ce se întâmplă aici?”. Am răspuns că oamenii sunt mână de lucru, ajută pentru că e criză foarte mare în domeniu. Le e greu și lor să fie departe. Majoritatea sunt căsătoriți, au familii în țara lor”.
Printre aceștia e Shashi (31 ani – foto stânga), ospătar. A mai lucrat în Singapore, Thailanda și Malaezia. ”Nu e prima dată pentru mine când ies din țară, am căutat un job și cel mai bun job pentru mine a fost în România, sunt acum în a treia lună aici”.
În imobilul din Gruia l-am găsit și pe Sisil (foto dreapta), care are 47 de ani și e ajutor de bucătar, a lucrat și în Qatar și în Maldive. Mare parte dintre colegii lor sunt la restaurant, în tură, unde l-am găsit și pe unul dintre proprietarii restaurantului, Robert Bedo, cel care i-a angajat pe srilankezi și și-a atras astfel nemulțumirea vecinilor din Gruia.
”Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate.
Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, spune el.
Citește integral pe Actualdecluj.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii