G4Media.ro

Proprietarii care își transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar timp…

Sursa foto: Pexels

Proprietarii care își transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar timp de 20 de ani

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, o ordonanță de urgență prin care cei care iau decizia de a înființa o pădure de la zero vor primi anual o primă de sechestrare forestieră, timp de 20 de ani, potrivit unui comunicat al ministerului. Prima are valoarea de 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă și va fi încasată anual de proprietar, pentru rolul pe care îl are pădurea nou înființată în stocarea carbonului.

Ordonanța de Urgență aprobată pregătește cadrul prin care România să-și ducă la împlinire planurile de împădurire asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Reamintim că până la sfârșitul anului 2023, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha, iar în perioada 2024-2026 are obligația să realizeze alte 31.700 ha lucrări de împădurire și reîmpădurire, în conformitate cu prevederile PNRR.

Ordonanța prevede patru categorii de lucrări de împădurire care pot fi realizate în România pentru a realiza țintele din PNRR, astfel:

1. împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente;
2. împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora;
3. împădurirea terenurilor situate în fondul forestier național, cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure și care necesită o refacere a potențialului forestier prin împădurire;
4. împădurirea terenurilor agricole expropriate de RNP – Romsilva în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție.

„Noul cadru creat permite înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha. Acestea sunt păduri asumate deja de noi prin PNRR și pentru care avem la dispoziție 730 de milioane de euro. Acești bani pot ajunge atât la proprietarii de stat, cât și la cei privați pentru noi suprafețe de pădure create, inclusiv păduri urbane. Avem o șansă pe care nu ne permitem să o ratăm: mai multe păduri în țara noastră, reconstrucția ecologică prin împădurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, creșterea cantității de carbon stocate, dar și reducerea gazelor cu efect de seră”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. (sursa foto: Pexels.com)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Ești eroul de pe g4media, nu glumesc. Faci postaci să intre în gaură înapoi de unde au ieșit.

  2. Iar ai uitat sa iti iei medicamentele deraiatuulee :):):)

  3. Se putea sa nu apara repede si putregaiul de Eugen… ? Se opareste ca nu l-ai pus in lista de rupti in cor.

  4. Euglene iar te-ai făcut de f3cale! :)))))

  5. Legile de rahat să schimbă în colonie de sclavagism din 3 în 3 luni cum apare cîte un ministru analfabet după lovitura de stat din 89 și atunci cum puteți scrie asemenea minciuni ?gunoaiele nereciclabile ale societății românești

    • dispari in siberia :)))

  6. Care e suprafata minima ce poate fi impadurita, stie careva?

  7. Cât timp vom avea un ungur la mediu banii îi vor lua doat ei… ce păduri noi? Alea vechi unde sunt?

  8. Unde sa fie terenul?
    Langa o alta padure..sau oriunde?

    • Interesant. sa asteptam textul ordonantei si eventualele norme de aplicare – ca asa se intampla, de obicei, diavolul se ascunde in detalii.
      Initiativa e de bun simt, dar mi-e teama de talentul specific romanesc de a da cu oistea-n gard.
      Altfel, cine crede ca se imbogatesc unii din astia 500 euro/ha se inseala. Depinde, desigur, si de speciile plantate, dar ca regula generala padurea necesita MULT mai multa ingrijire in primii 5-7-10 ani de viata decat un teren agricol oarecare. Multa munca si anume una care nu prea poate fi mecanizata. Iar un hectar e o suprafata enorma cand o iei la sapa.
      Ca sa nu mai spun ca, foarte probabil, cei care vor accesa aceasta subventie vor fi obligati, prin lege, sa aiba contract cu o entitate specializata, sa se constituie intr-o parte a unui ocol silvic etc. Iar entitatea, cel mai probabil, va fi Romsilva, asa ca o (buna) parte din subventie se va intoarce oricum la stat. Plus impozitele, plus inflatia (465 euro peste 20 de ani vor insemna mai nimic fata de 465 euro azi) samd.
      Oricum, ramane o initiativa foarte, foarte buna.
      Si, ca sa incerc un raspuns la intrebarea dvs., nu cred ca va exista o conditionalitate ca terenul sa fie adiacent unei paduri deja existente. Dimpotriva, as zice, „the greater good” ar fi mai bine servit daca ar rezulta mii sau zeci de mii de petice relativ mici de padure, in locul catorva suprafete de zeci sau sute de kilometri patrati.

  9. Împăduririle sunt praf în ochi, n-au cum să înlocuiască biodiversitatea și biomasa pădurilor naturale, cu arbori de vârste diferite și vegetație etajată, nu fac altceva decât să creeze premisele continuării asaltului asupra pădurilor românești, în special în ariile așa-zis protejate.

  10. Minim 0,5 ha sau un pogon sau 5000 mp…. Scrie in articol dar,trebuie sa ,, știi” să citești…..
    Important e: se va păstra legea (plat indemnizației) și după schimbarea guvernului sau,atunci, vor spune că ,,s-a modificat schimbarea” !???!

  11. Revin cu o întrebare ptr cei ce au postat articolul:
    Unde putem afla detalii (unde sa fie terenul,cine v-a păzi noua plantație,etc) privitor la nouă hotărâre/lege ???? Sau e tot o nou informație ,,pe surse” !?!?

    • Sumele diferă în funcție de locul unde se înființează pădurea. La ses poate fi dublu față de zonele de deal. Se pare că sunt( sau vor fi acceptate curând) și plantațiile de nuc forestier care au o valoare foarte mare. Cheresteaua de nuc e cam de 20 de ori mai scumpă decât cea de rășinoase. Dar îți trebuie puțină răbdare. Cam 40 de ani. Despre informații exacte… Caută, caută liniștit….