G4Media.ro

Proprietarii clădirilor din centrul vechi și zona centrală a Constanței nu mai…

sursa foto: Ioana Cîrlig/ heritageconstanta.com

Proprietarii clădirilor din centrul vechi și zona centrală a Constanței nu mai pot interveni haotic asupra fațadelor (document)

Proprietarii clădirilor din centrul vechi și zona centrală a Constanței nu mai pot interveni haotic asupra fațadelor, scrie Info Sud-Est: Consilierii locali constănțeni au votat, în unanimitate, regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate ale municipiului. Documentul vizează stabilirea unor reguli clare în baza cărora să se identifice intervențiile permise și interzise, pentru clădirile din zona peninsulară și centrală a Constanței, cât și să definească modul de intervenție la nivelul fondului construit existent.

În cadrul regulamentului se regăsesc tipuri de intervenții „așa da” și „așa nu”, în ce privește restaurarea sau reabilitarea monumentelor istorice. La exemple pozitive este trecut Cazinoul din Constanța, în timp ce la exemplul negativ, clădirea Teatrului Elpis: „De-a lungul timpului clădirea a suferit lucrări de restaurare și reparații care au dus la pierderea elementelor constructive și decorative specifice stilului neoclasic. De asemenea, se poate observa faptul că a suferit lucrări de supraetajare”, scrie în document, în dreptul clădirii teatrului.

Un alt exemplu de „așa nu” este Hanul Balcan, care este „nefuncțional și se află într-o stare avansată de degradare”. „De-a lungul timpului clădirea hanului a suferit lucrări de modificări ale fațadei, în care a fost modificată forma originală a golurilor ferestrelor de la parter, dar și freza decorată de sub cornișă. De asemenea, se observă faptul că în planul acoperișului a fost eliminată una dintre lucarne”, scrie în document.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. dupa 34 ani, Constanta s-a gandit la valorificarea multiculturalismului arhitectural urban