Proprietarii locuințelor încadrate în clasa I de risc seismic nu pot încheia polițe de asigurare. Care sunt motivele invocate de asiguratori
În prezent, la nivelul Bucureştiul sunt 362 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar la nivel naţional în jur de 900. Proprietarii acestora, cei mai vulnerabili în cazul unui cutremur, nu îşi pot asigura locuinţele.
Reprezentanţii asiguratorilor spun că proprietarii care se află în această situaţie nu-şi pot asigura locuinţele din simplul motiv că nu le permite legea.
„Sunt prevederi legale foarte clare care spun că locuinţele care au fost expertizate şi au fost încadrate în clasa I de risc seismic nu se pot asigura. Sub nicio formă. Nici măcar cu o poliţă de asigurare obligatorie. Raţionamentul este că asigurările sunt în general modele de protecţie financiară care se bazează pe risc statistic. În momentul în care ai o certitudine, nu o poţi asigura. În momentul în care avem o clădire încadrată în clasa I de risc seismic se consideră că acea clădire, cu siguranţă, la un cutremur de magnitudine mare va avea avarii semnificative, sau va fi distrusă complet şi atunci, de asta nu se asigură. De exemplu, nu poţi să asiguri împotriva inundaţiilor o casă construită într-o luncă. Nu poţi să plăteşti oricât pentru a avea asigurat orice, pentru că atunci ar trebui să plăteşti valoarea casei. Sigur că oricine te poate asigura, dar prima de asigurare va fi egală cu bunul pe care vrei să îl asiguri dacă riscul e cert”, a declarat pentru TVR, Cosmin Tudor, Director de Dezvoltare, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Prin urmare, singura soluţie rămasă proprietarilor care au locuinţe încadrate în clasa I de risc seismic este să îşi consolideze locuinţele, după care să le asigure.
„Nu mi se pare normal. Ar trebui să se găsească o soluţie ca să avem şi noi acelaşi drepturi cu cei care locuiesc în imobile fără bulină şi care îşi pot asigura locuinţele. Ce vină am eu că am moştenit un apartament de la părinţi încadrat în clasa I de risc seismic şi că locuiesc în el? De ce nu am avea şi noi acestă posibilitate?”, a declarat pentru G4Media.ro, proprietara unui apartament dintr-un imobil încadrat în clasa I de risc seismic.
În prezent, consolidarea clădirilor cu risc seismic poate fi finanțată integral atât de la buget, cât și prin PNRR, după înscrierea în platforma digitală specifică, a anunţat luna trecută Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Proiectele vor putea fi depuse până la 20 februarie, în această sesiune de finanțare, urmând ca de la 1 august platforma să fie deschisă permanent. De la 3 ianuarie, au fost depuse 235 de cereri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe și clădiri publice, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.
Asigurările obligatorii pentru locuinţe costă 20 de euro/an şi 10 euro/an în cazul caselor din chirpici. Acestea acoperă inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren, iar valoarea maximă a despăgubirilor este 20.000 euro, respectiv 10.000 euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii