Proprietarul LA Times intenționează să adauge un „contor de părtinire” (bias meter) alimentat de inteligența artificială pe știri, ceea ce a stârnit reacții negative în redacție
Patrick Soon-Shiong, proprietarul Los Angeles Times, care a blocat susținerea lui Kamala Harris de către ziar și intenționează să revizuiască consiliul editorial al acestuia, spune că va implementa un „contor de părtinire” (bias meter) alimentat de inteligența artificială pe articolele de știri ale ziarului pentru a oferi cititorilor „ambele părți” ale unei povești, transmite CNN.
Soon-Shiong, miliardarul din biotehnologie care a achiziționat Times în 2018, i-a declarat comentatorului politic al CNN Scott Jennings – care se va alătura consiliului editorial al Times – că a „construit în liniște” un contor AI „în spatele scenei”. Contorul, care urmează să fie lansat în ianuarie, este alimentat de aceeași tehnologie de inteligență augmentată pe care o construiește din 2010 în scopuri medicale, a spus Soon-Shiong.
„Cineva ar putea înțelege în timp ce îl citește că sursa articolului are un anumit nivel de părtinire”, a spus el în podcastul «Flyover Country,» al lui Jennings. „Și ceea ce trebuie să facem este să nu avem ceea ce numim părtinire de confirmare și apoi acea poveste în mod automat, cititorul poate apăsa un buton și să obțină ambele părți ale aceleiași povești bazate pe acea poveste și apoi să ofere comentarii.”
Soon-Shiong a declarat că editorii majori nu au reușit până în prezent să separe în mod adecvat știrile și opiniile, ceea ce el a sugerat că „ar putea fi căderea a ceea ce oamenii numesc acum mass-media mainstream”.
Comentariile sale au provocat o mustrare din partea sindicatului care reprezintă sute de angajați ai redacției Times, care a declarat că Soon-Shiong „a sugerat public că personalul său are prejudecăți, fără a oferi dovezi sau exemple”.
„Membrii noștri – și toți angajații Times – respectă un set strict de orientări etice, care solicită corectitudine, precizie, transparență, vigilență împotriva prejudecăților și o căutare sinceră de a înțelege toate părțile unei probleme”, a declarat joi Los Angeles Times Guild într-o declarație. „Aceste principii de lungă durată vor continua să ne ghideze activitatea”.
Mișcările controversate ale proprietarului ziarului au dus, de asemenea, la demisia lui Harry Litman, un editorialist senior de afaceri juridice pentru pagina de opinii a Times.
„Demisia mea este un protest și o reacție viscerală față de comportamentul proprietarului ziarului, Dr. Patrick Soon-Shiong. Soon-Shiong a făcut mai multe demersuri pentru a forța ziarul, în ciuda obiecțiilor ferme ale personalului său, să adopte o poziție mai favorabilă lui Donald Trump”, a scris Litman joi. „Având în vedere mizele existențiale pentru democrația noastră pe care cred că le reprezintă al doilea mandat al lui Trump și dovezile că Soon-Shiong îi face pe plac președintelui ales, acestea sunt respingătoare și periculoase”.
Demisia lui Litman vine la câteva zile după ce Kerry Cavanaugh, editorul adjunct al paginii editoriale a Times, și-a anunțat, de asemenea, plecarea, a raportat Status pentru prima dată. Pe lângă schimbările radicale aduse consiliului editorial, o persoană familiarizată cu problema a declarat că Soon-Shiong a început să revizuiască titlurile tuturor articolelor de opinie înainte de publicare. Un purtător de cuvânt al Times nu a răspuns la solicitarea de comentarii a CNN.
Mișcările vin în contextul în care Soon-Shiong încearcă să restructureze consiliul editorial al ziarului, declarând luna trecută la CNN că intenționează să echilibreze secțiunea de opinii a ziarului cu mai multe voci conservatoare și centriste în urma victoriei președintelui ales Donald Trump.
„Dacă am fi sinceri cu noi înșine, actualul nostru consiliu de editori de opinie a virat foarte la stânga, ceea ce este în regulă, dar cred că, pentru a avea echilibru, trebuie să ai și pe cineva care să vireze la dreapta și, mai important, pe cineva care să vireze la mijloc”, a declarat Soon-Shiong pentru CNN în noiembrie.
Restructurarea are loc după decizia divizivă a lui Soon-Shiong de a bloca un proiect de susținere a vicepreședintelui Harris cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor, care a dus la demisia mai multor membri ai consiliului editorial al ziarului, la proteste ale personalului și la anularea abonamentelor a mii de cititori. Potrivit site-ului web al Times, din cei opt membri ai consiliului editorial au mai rămas doar trei. Miercuri, Soon-Shiong i-a spus lui Jennings că a fost „indignat” atunci când consiliul editorial a anunțat că a „preambalat” o susținere prezidențială „fără să se fi întâlnit cu niciunul dintre candidați”.
„Nu am vrut ca ziarul nostru să facă parte din această metodă de furnizare de informații, dezinformare sau dezinformare”, a spus el.
„Toată lumea are dreptul la o opinie, este corect”, a spus Soon-Shiong, subliniind că ziarul trebuie să «creeze de fapt un anumit nivel de echilibru atunci când vine vorba de opinii și editorialiști, iar apoi trebuie să anunțăm cititorul că este vorba de opinii».
În demisia sa de joi, Litman a numit decizia proprietarului de a ridica sprijinul prezidențial o „insultă profundă la adresa cititorilor ziarului”.
„Trump a spus clar că va face probleme instituțiilor media care îl contrazic”, a scris Litman. „În loc să reacționeze cu indignare la această provocare la adresa funcției critice a ziarului său într-o democrație, Soon-Shiong a aruncat ziarul la lupi. A fost o lașitate”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank