G4Media.ro

Propunere controversată: În plin avânt al mișcărilor autonomiste, România vrea să pună…

Propunere controversată: În plin avânt al mișcărilor autonomiste, România vrea să pună protecția minorităților pe agenda UE când preia președinția Uniunii Europene. MAE: Documentul nu e asumat

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe susține într-un punct de vedere remis redacției că ”Informația recentă apărută pe site-ul Politico privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este eronată. Documentul publicat nu reprezintă un text asumat de autoritățile publice, ci reprezintă o versiune de document în care erau integrate toate propunerile primite prin intermediul consultărilor interinstituționale și publice, inclusiv online”.

România vrea ca una dintre temele de interes pe care le va pune pe agenda UE la preluarea președinție, 1 ianuarie 2019, să fie protecția drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale, potrivit unui document prezentat de site-ul Politico. Alegerea temei este surprinzătoare, pe fondul recrudescenței mișcărilor autonomiste care au provocat crize majore în UE.

Documentul prezentat de Politico listează ”Tematicile de interes ale președinției României la Consiliul UE”. Pregătirea președinției este realizată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Astfel, la capitolul ”Democrație, libertate și justiție socială”, printre propuneri se numără ”Protecția drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale”, iar obiectivul asumat este ”Promovarea schimbului de bune practici în domeniu și stimularea protecției minorităților naționale la nivel european”.

Motivarea prezentată în document: ”Soluționarea echitabilă a acestei chestiuni este tot mai stringentă deoarece dreptul european este devansat de convențiile încheiate în cadrul Consiliului Europei sau de recomandările specifice ale altor organizații de drept internațional. În baza prevederilor din tratatele UE privind asigurarea egalității dintre cetățeni, a principiului nediscriminării și a promovării diversității în UE, precum și a concepției “Europa cetățenilor”, dreptul european trebuie să răspundă nevoilor formulate de minoritățile naționale. Nu în ultimul rând, acest subiect este de o necesitate absolută pentru asigurarea unei aderări de succes a statelor-candidate din Balcani, printre care Serbia, cu un număr considerabil de persoane aparținând minorității române”.

Propunerea unei asemenea tematici este una controversată, ea venind la scurt timp după referendumul catalan pentru independență, care a creat o criză majoră în UE. De altfel, exemplul Cataloniei a fost urmat de alte comunități etnice din state membre UE, care încep să discute deschis despre separarea de statele respective: Corsica (Franța), Italia de Nord, Insulele Féroé (sursa: Rador, preluat de HotNews.ro).

Și în România există un exemplu de cerere de autonomie teritorială. Este vorba despre Ținutul Secuiesc, iar în Parlament există un proiect de lege depus de UDMR pentru obținerea acestei autonomii.

Nu e clar în acest moment dacă documentul prezentat de Politico reprezintă forma finală a agendei propuse de România pentru președinția UE sau dacă acesta va fi modificat.

Punctul de vedere al Ministerului de Externe:

Informația recentă apărută pe site-ul Politico privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este eronată. Documentul publicat nu reprezintă un text asumat de autoritățile publice, ci reprezintă o versiune de document în care erau integrate toate propunerile primite prin intermediul consultărilor interinstituționale și publice, inclusiv online.
După cum probabil este cunoscut opiniei publice, România a realizat un amplu proces de consultări privind stabilirea priorităților viitoarei Preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, la care au participat toate autoritățile publice centrale, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, reprezentanții români din Parlamentul European, Comitetul European al Regiunilor sau Comitetul Economic și Social European. Mai mult decât atât, România a organizat și un Forum de consultări publice, comunicare și dezbateri (Forumul „EU-RO 2019”), la care au participat sute de structuri asociative, sindicale, patronale și din mediul academic.
Tematicile de interes au fost prezentate și discutate de mai multe ori în cadrul Consiliului Interministerial pentru pregătirea şi exercitarea Președinției României la Consiliul UE, împreună cu ministerele prezente, reprezentanții Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale. Documentul rezultat din cadrul consultărilor a fost prezentat în comisiile de resort din Parlamentul României (Comisiile de afaceri europene din Camera Deputaților și Senat și Comisia specială specială comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019) și a fost susținut în unanimitate de către toți reprezentanții partidelor politice.
De asemenea, Prim-ministrul României a prezentat tematicile de interes în plenul Parlamentului României, fără a face referire la subiectele sugerate în articolele publicate. Documentul privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene nu este încă public, întrucât urmează a fi aprobat în prealabil de Guvernul României și discutat cu reprezentanții Secretariatului General al Consiliului. Structura documentului este însă publică, este vizibilă pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea Președinției (http://www.romania2019.eu/tematici-de-interes/), unde se poate observa că aceasta nu corespunde documentului publicat.

Foto: Gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Foarte bine face Romania cu acest demers!
    Asa vom da dovada ca tinem la valorile liberale si europene moderne.

    • @Morjan fake
      Tapalaga, tu esti, sau e Harabagiu?

    • Curios cat de asemanator e comentariul tau de cel al lui A310. Singura intrebare este de unde stii daca e Morjan bun sau Morjan rau?!

  2. Foarte bine face Romania cu propunerea asta. In felul asta penalii isi platesc obligatiile pentru tradarea intereselor nationale de catre UDMR.

    • Tu esti ma Harabagiule?

    • Curios cat de asemanator e comentariul tau de cel al lui Asistat. Singura intrebare este de unde stii daca e Morjan bun sau Morjan rau?!

  3. Romania respecta drepturile minoritatilor si este un exemplu demn de urmat de catre alte tari.

  4. Poate ca propunerea vine dinspre UDMR… cu 5 Minute inaintea Motiunii PSD-ALDE au acceptat din nou o serte de cerinte ale UDMR, pe care chiar unul dintre liderii UDMR, presedintele CJ Harghita le-a considerat „un pas spre Autonomia teritoriala” intr-un interviu la un post maghiar!
    Posibil ca UDMR sa fi facut propuneri si pentru viitoarea Agenda propusa de Romnaia la preluarea Presedintiei Consiliului UE!
    Oricum, pentru Dragnea, Taricenau si Vasilica Dancila, Centenarul Marii Uniri NU exista, NU conteaza, a trecut deja Jumatate de an(2018!) si Guvenrul Romaniei NU a reusit inca sa propuna spre dezbatere publica PROMISUL Program de aniversare a centenarului Marii Uniri!
    Cat conteaza Centenarul pentru Sudul subdezvoltat si Moldova saraca, adica pentru votantii PSD?!
    NIMIC.
    Cat conteaza Transilvania pentru Dragnea, Dancila, Tariceanu si votantii lor?!
    NIMIC.
    Deci: poate trece pe Lista acest subiect, nici o problema, CONTEAZA Sustinerea UDMR, eu asa cred!
    Din nou, partidul balama a castigat.

    • Lilisor tu si dreptate, Romaniei ii va fi mai bine fara Transilvania. Ardelenii sa-si ia lucrurile si sa se care la ei daca nu le place in Romania! Daca Sibiul nu era in Romania acuma nu aveam presedinte un nazist care vrea sa ne dezbine. Transilvania sa ne lase in pace, noi nu vrem sa fim sclavii nemtilor.

    • Daca erai roman nu ai fi scris ceea ce ai scris, asa ca Romaniei i-ar fi mai bine fara tine care postezi de la Moscova.

  5. Priviti cum Dragnea vinde tara UDMR-ului ca sa il sustina in continuare.

    UDMR il va stoarce pe Dragnea de toate concesiile, ca doar nu da de la el, da de la noi, de la fraierii care n-au plecat inca.

    In ritmul asta, Transilvania va fi a Ungariei pana in 2021.

    • Și PDL-ul a făcut la fel.

    • PDL-ul nu a atentat la siguranta tarii si nici nu a demolat economia cum face Dragnea ca sa aiba bani de spagi electorale.

      Cum e viata ca postac PSD? Ai mintea odihnita, presupun.

    • @Rilache: Corect, toate partidele romanesti care au ajuns la guvernare s-au aliat de fiecare data cu UDMR si au cedat „pas cu pas” cerintelor UDMR!
      TOATE, fara exceptie!
      Adica, politicienii ROMANI nu dau 2 Bani pe Constitutia Romaniei, cedand de fiecare data UDMRistilori care Jignesc Romania de cate ori au ocazia!

  6. Si ce este rau in asta?
    Ar putea fi chiar singurul lucru bun pe care l-am auzit pana acum. De fapt, am mari indoieli sa nu fie fake news…
    Altminteri, sa le tina Dumnezeu gandul bun.
    Si sper sa nu le explodeze creierul pesedist.
    Pardon, reptilian…

  7. Lasa l s o dea ca si asa nu e nimic de capul ei…sunt inceti si la vorba si la fapta.

  8. Dragnea nu mai reprezinta sub niciun fel interesele Romaniei, a aceptat sa vanda tot gazul din Marea Neagra Ungariei, ajutand-o astfel pe ea sa devina hub regional si sa castige bani din hidrocarburi, acum face aceasta miscare care este clar impotriva intereselor nationala, cu fondul national de investitii vor sa privatizeze sectoarele strategice Rusiei (inclusiv Transgaz). Ce sa mai parca am fi condusi direct de la Budapesta sau Moscova.

  9. Sunt ardelenii inceti la vorba, dar nu sunt ca altii: tot pe loc, pe loc, pe loc… Daca scazi la Bucale impozitele platite de firme cu activitate in toata tara, gen Vodafone, Telekom, Enel si altele, s-ar duce dracului veniturile de acolo. Vezi in Ardeal cati iau ajutor social si vezi si in Moldova si in Baragan. Oi fi si tu unul din aceia dati pe net cum stau pe banca la povesti cu apa pana mai sus de glezne in Telemorman.

  10. Tema care ar fi cu aplauze primita este :
    Experienta Romaniei in combaterea coruptiei.

    • De cand a revenit PSD-ul la putere, nu mai avem lupta anticoruptie, dar avem lupta pro-coruptie condusa de Dragnea, sustinut de toti baronii din toate judetele.

  11. Concluzia neexprimata de autorul articolului este ca Romania vrea sa se scarpine in c… fara sa o manance !

    PS. Iar postacii-s vigilenti (si de-o parte si de cealalta)!

    PPS. Ramane o nelamurire : obiectivul pe care vrea sa si-l asume Romania este anacronic din cauza trendului actual in materie (Catalunia. Corsica, etc) sau…

  12. Vad ca nu intelegeti nimic. Este vorba de minoritatea tuciurie care ii voteaza pe hoti cu 50lei, care au toate drepturile ca si un cetatean roman respectabil desi ei nu lucreaza o ora in toata viata lor. Pentru care se modifica toate legile care ar putea sa ii trimita la inchisoare. Dragnea stie foarte bine ce face, instaureaza frica printre noi folosindu-se de hoti, violatori, interlopi de toate felurile.

  13. Daca n-ai niciun proiect de tara, propui si tu o tema teoretica: protectia minoritatilor.
    A auzit, acum cativa ani, europarlamentara Dancila, ca Romania a fost data ca model in materie de gestiune a problemelor minoritatilor si ce-a zis acum? Asta e tema ideala pentru presedintia romaneasca a UE, pentru ca in domeniul asta suntem specialisti! Si, la finalul celor 6 luni, e imposibil de cuantificat rezultatul. Deci, ramane.
    Insa, doamnei, premier in functie, nu-i pasa cum o minoritate, protejata atat de frumos in Romania, a ajuns sa santajeze puterea si statul, cu scopul de a vulnerabiliza si slabi statul.
    Se vede in fiecare zi ce fel de stat avem!
    Mersi de modele de-astea!