G4Media.ro

Propunere de modificare a legii pensiilor: Beneficiarii să își poată recupera oricând…

sursa foto: Facebook

Propunere de modificare a legii pensiilor: Beneficiarii să își poată recupera oricând sumele neplătite de către stat, în cazul în care au fost erori la calcularea pensiei

Deputatul liberal Florin Roman a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că a depus o iniţiativă legislativă prin care, în situaţia unor erori materiale intervenite în procesul administrativ, termenul general de prescripţie să nu se aplice pentru recuperarea de către beneficiarii dreptului la pensie a sumelor neplătite acestora, transmite Agerpres.

Iniţiativa survine ca urmare a mediatizării unui caz în care o femeie din Alba a primit, timp de 16 ani, o pensie mai mică decât cea cuvenită, din cauza erorii unui angajat al Casei de Pensii.

„Astăzi, am depus iniţiativa legislativă în procedură de urgenţă prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situaţiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situaţii de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripţie de 3 ani de zile”, a afirmat deputatul liberal de Alba.

Amendamentul depus de Florin Roman prevede ca, în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a cerut, joi, măsuri administrative de sancţionare a celor care au greşit, cât şi pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, după ce, timp de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică.

„Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parţial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii. În anul 2004, îndeplinind condiţiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă. Din cauza neatenţiei unor funcţionari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menţinându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei”, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul Muncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Wow, trebuie lege pt asa ceva… ai spus ca ar fi fost de bun simt sa se intample asta fara nici o modificare legislativa etc..

  2. e bine! insa nu numai atat: DACA cineva N-ARE STAGIUL MINIM DE CONTRIBUTIE la stat say @ limit c-a contribuit 14.9 ani SA I SE RETURNEZE contributia actualizata / dixit

  3. Aceasta mizerie umana, Roman Florin, are impresia ca le scoate ochii pensionarilor cu inițiativa lui!

  4. Prostii ăștia de penelisti, în loc sa spună public adevarul despre creșterea pensiilor publice, inventează tot felul de minciuni străvezii!
    Acum au început sa spună ca ei nu puteau ști când au făcut Bugetul ca va veni o pandalie! Însă nu spun ca la rectificarea bugetara din 15 aprilie, când au mărit deficitul bugetar la 6,7% nu au redus cheltuiala prevazuta în bugetul inițial, deci e tot acolo în condițiile în care au și știut de pandemie, ca doar eram deja în situație de urgență declarata oficial!
    Adevărul este unul singur:
    Guvernul s-a angajat ferm în fata S&P că aruncă la coș Legea 127/2019 și astfel a salvat deficitul bugetar și tara de a nu fi aruncata în „Junk”. Deci, a sacrificat pensionarii publici pentru a salva tara. Păcat ca sunt singurii sacrificați, pentru ca ceilalți, toți, sunt cu sacii în căruță! Vorba aia:
    „La omul sărac, nici boii nu trage”!
    Și ca să fie și mai clar ca nu s-a intenționat din capul locului aplicarea legii pensiilor, mai menționez că așa se explică de ce ministresa Muncii nu a elaborat și Premierul nu i-a solicitat propunerile Normelor Metodologice de aplicare a legii pensiilor publice nr. 127/2019!
    O lege fără norme de aplicare, careva sa zică că nu există!
    PNL = PSD = fix aceeași mizerie.

  5. G4, unele comentarii au draci pe ele sau ce, ca vulgare nu sunt!

  6. + dobânzile bancare pt întreaga perioadă în care omul a fost văduvit se vani și statul s-a folosit de ei.
    100 lei de acum 15 ani nu ii poți echivala cu aceeași sumă astăzi.

  7. Am pensie de 1125dupa 33ani vechime si 6ani grupa ll am iesit din anticipat la limita de virsta in 2009 si nu mi se pare corect

  8. @Radulescu Marcel ia un calmant Mai ți minte vocea lui Ciordache la citrirea moțiunii impotriva PNL ? ” Are cuvantul doamna Lavinia..deputat USR pe timpul pus la dispoziție de …PSD ” .
    Inițiativa legislativă e bună dacă se revizuiește managementul intern din casele de pensii, altfel unele erori se vor corecta postmortem pentru pensionari.
    @shinobi trebuie cunoscut că noi cu cotizăm la sistemul de pensii ci la sistemul de asigurări sociale, așa se face că dacă după numai 1 lună de cotizare cineva ajunge in invaliditate va primi o pensie TOATĂ viața. De asemenea este asigurată si situația in cazul decesului prematur situație in care copii pana la maxim 26 ani primesc pensie de urmaș. Treaba cu cotizatia inapoi daca nu avem 15 ani de cotizare nu sta in picioare.

  9. Sunt pensionar limita de vârstă din 2012 , grupa 2 de muncă 30,3 ani ,stagiu de cotizare 52,2 ani ,stabilirea dreptului de pensie a fost la 35 ani stagiul complet de cotizare ,deși în lege 263 conform anexei 5 la stabilirea dreptului de pensie trebuia că stagiul de cotizare complet sa fie de 33,8 ani nu 35 ani ,deci cu cât am primit eu mai puțin față de colegii mei care au primit dreptul de pensie pentru un stagiu de cotizare conform aceleași legi cu aceeași anexa dar stagiul de cotizare fiind de ,32,8 ani 32,6 ani și așa mai departe în funcție de data ieșirii la pensie lucrând în aceleași condiții și sub același acoperiș.

  10. Am si eu doua intrebari 1-daca prevederile legale sunt optionale si 2-daca toate forurile cu atributii de conducere si control sufera de analfabetism functional.