G4Media.ro

Propunere de OUG: Parlamentul va primi puteri sporite în achizițiile din apărare…

Propunere de OUG: Parlamentul va primi puteri sporite în achizițiile din apărare și domeniul securității

O propunere de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG) făcută de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, stabilește că inițierea procedurilor de achiziții publice din domeniile apărării și securității de 100 de milioane de euro, fără TVA, sau mai mari nu se pot face fără aprobarea prealabilă a Parlamentului României, întârind, astfel, rolul legislativului în procesul de achiziție. Inițiativa, publicată, spre consultare publică, pe website-ul Secretariatului General al Guvernului, se referă la adoptarea unei OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012.

Actuala formă a legii, OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, prevede, la Art. 51 alin. (2), că Parlamentul aprobă solicitarea trimisă de autoritatea contractantă înainte de inițierea procedurii de atribuire: „Autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 euro. Fără a fi afectată aplicabilitatea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la iniţierea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire, Parlamentul, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobă respectiva solicitare în termen de 15 zile de la primirea acesteia.”.

Propunerea de modificare înaintată de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice prevede că Parlamentul se pronunță în 30 de zile de la solicitarea aprobării și că, dacă decide respingerea achiziției, aceasta nu poate fi făcută. „Parlamentul României, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, se pronunță cu privire la respectiva solicitare în termen de 30 zile de la primirea acesteia”, se prevede în modificările aduse Art. 51 alin. (2). Același articol este modificat și prin adăugarea unui alin. (3): „În situația în care Parlamentul României, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, respinge solicitarea prevăzută la alin. (2), autoritatea contractantă nu inițiază respectiva procedură de atribuire.”.

Ce fel de achiziții reglementează OUG 114/2011

OUG nr. 114/2011 reglementează achizițiile din domeniile apărării și securității, atât cele care privesc securitatea militară, cât și pe cea nonmilitară. Art. 1 alin. (2) al OUG nr. 114/2011 prevede că, în domeniul specific al securităţii nonmilitare, sunt cuprinse achiziţiile care au caracteristici similare cu cele din domeniul apărării şi care prezintă un caracter la fel de sensibil. „Aceste condiţii pot fi îndeplinite în special în domeniile în care forţele militare şi cele nonmilitare îndeplinesc aceleaşi misiuni şi/sau în cazul în care obiectivul achiziţiilor este de a proteja securitatea Uniunii Europene şi/sau a statului român în interiorul ori în afara graniţelor acestuia împotriva unor ameninţări grave provenite de la entităţi nonmilitare şi/sau neguvernamentale.”.

Concret, activitățile din sfera securității nonmilitare se referă, printre altele, la sectoarele de utilitate publică, așa cum sunt ele prevăzute de lege, precum furnizarea de servicii în domeniul producerii, transportului sau distribuției de apă potabilă, evacuarea sau tratarea apelor uzate, producerea, transportul și distribuția de energie electrică, de gaze și energie termică, extracția de petrol și gaze naturale, prospectarea și extracția de cărbune, dar și unele servicii publice în domeniul transportului pe calea ferată, cu metroul, tramvaiul, troleibuzul, autobuzul sau pe cablu, precum și cele privind transportul aerian, maritim și fluvial și serviciile poștale.

Comisia de apărare din Senat, absență în bloc la ultima mare achiziție de armament

Ultima mare achiziție de către România în domeniile apărării și securității, sistemul antirachetă Patriot al companiei americane Raytheon, a pus majoritatea PSD – ALDE din Parlamentul României în mijlocul unui scandal. Membrii PSD – ALDE din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului au lipsit în bloc de la ședința din 14 noiembrie 2017 în care trebuiau să aprobe această achiziție. Opoziția a acuzat că acest gest a pus în pericol angajamentul României în ceea ce privește parteneriatul strategic pe care-l are cu Statele Unite ale Americii. Președintele PSD, Liviu Dragnea, avea să explice gestul senatorilor prin faptul că aceștia au participat la o altă activitate. Ulterior, Senatul a aprobat achiziția în ședința plenară din 20 noiembrie 2017, iar, o zi mai târziu, acesta a fost votat și de Camera Deputaților.

Cele 7 sisteme Patriot pe care România urmează să le achiziţioneze vor costa 3,9 miliarde de dolari americani (3,2 miliarde de euro), fără TVA.

(Sursa foto: Facebook / Military photos. Aviation, Navy and Army.)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...