Propunere de rezoluție a principalelor grupuri politice din Parlamentul European în care se cere ca Brexitul să asigure cetățenilor o libertate cât mai mare de circulație
Principalele grupuri politice din Parlamentul European propun un proiect de rezoluție în care cer ca Brexitul să asigure o libertate cât mai mare de circulație a cetățenilor, amintind că drepturile la liberă circulație sunt direct legate de celelalte trei libertăți care fac parte integrantă din piața internă și au o relevanță deosebită pentru servicii și calificările profesionale și că numeroși cetățeni britanici și-au exprimat opoziția fermă față de pierderea acestor drepturi.
Rezoluția – care este de așteptat să fie adoptată de Parlamentul European având în vedere că este inițiată de liderii majorității grupurilor din PE – vine după ce Guvernul lui Boris Johnson şi-a anunţat intenţia de a pune capăt liberei circulaţii a persoanelor.
Propunerea de rezoluție este inițiată de Guy Verhofstadt (coordonatorul Brexit din partea PE), Manfred Weber (liderul grupului PPE), Iratxe García Pérez (liderul grupului S&D), Dacian Cioloş (liderul grupului Renew Europe), Philippe Lamberts, Ska Keller (copreședinți ai grupului Verzi/ALE), Martin Schirdewan, Manon Aubry (copreședinți ai grupului GUE/NGL) și Antonio Tajani (președintele Comisiei pentru afaceri constituționale și președinte al Parlamentului European).
Potrivit proiectului, Parlamentul European salută angajamentul asumat în declarația politică de stabilire a unui cadru pentru viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit, care „ar trebui să fie o relație în interesul cetățenilor Uniunii și ai Regatului Unit, în prezent și în viitor”.
Parlamentul European „regretă, în acest context, că Regatul Unit a anunțat că principiul liberei circulații a persoanelor între Uniune și Regatul Unit nu se va mai aplica; consideră că orice acord privind viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit ar trebui să includă dispoziții ambițioase privind circulația persoanelor; reiterează faptul că aceste drepturi ar trebui să fie proporționale cu gradul de cooperare viitoare din alte domenii; reamintește că drepturile la liberă circulație sunt, de asemenea, direct legate de celelalte trei libertăți care fac parte integrantă din piața internă și au o relevanță deosebită pentru servicii și calificările profesionale”.
De asemenea, rezoluția îndeamnă la „garantarea drepturilor viitoare de liberă circulație în întreaga UE pentru cetățenii britanici vizați de acordul de retragere, precum și a unui drept pe viață pentru cetățenii care intră sub incidența Acordului de retragere de a se întoarce în Regatul Unit, respectiv în UE”.
Totodată, Parlamentul European invită statele membre ale UE27 să se asigure că drepturile de vot în alegerile locale din țara de reședință sunt acordate tuturor cetățenilor care intră sub incidența Acordului de retragere.
Documentul reamintește că numeroși cetățeni britanici, fie rezidenți în Regatul Unit, fie rezidenți în UE27, și-au exprimat opoziția fermă față de pierderea drepturilor de care beneficiază în prezent în temeiul articolul 20 din TFUE (Tratatul de Funcționare a UE), care se referă la cetățenia europeană și la drepturile care decurg din aceasta, inclusiv dreptul la libera circulație în UE. Parlamentul European propune, prin această rezoluție, ca „UE27 să examineze o modalitate de atenuare a acestei pierderi în limitele dreptului primar al Uniunii, respectând pe deplin principiile reciprocității, echității, simetriei și nediscriminării”.
În textul propunerii de rezoluție se exprimă îngrijorarea și față de problemele și anunțurile contradictorii în legătură cu obținerea statutului de rezident în Marea Britanie de către cetățenii statelor UE.
- Textul integral al proiectului de rezoluție poate fi consultat aici
Marea Britanie nu poate să spere la relaţii comerciale fără fricţiuni cu Uniunea Europeană după Brexit fără a asigura libera circulaţie pentru cetăţenii europeni, a declarat, la 10 ianuarie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Dacă nu există libera circulaţie a persoanelor, bineînţeles că nu poate exista libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor”, a afirmat preşedinta Comisiei Von der Leyen într-o conferinţa de presă în Croaţia.
„Este important pentru noi ca Marea Britanie să aleagă cât de apropiată vrea să fie de Uniunea Europenă”, a mai explicat şefa Comisiei Europene. Pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică a UE, „există bineînţeles o condiţie prealabilă, şi anume să recunoască principiile de reglementare sau regulile”, a declarat ea, adăugând că UE „vrea un parteneriat solid şi bun” cu Londra.
Guvernul britanic al lui Boris Johnson şi-a anunţat intenţia de a pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, care le permitea până acum cetăţenilor din Uniune să trăiască în Marea Britanie, iar britanicilor să se deplaseze şi să trăiască în ţările din UE.
Premierul Boris Johnson a anunţat, la începutul lunii decembrie 2019, un plan care prevede introducerea unei vize electronice, după modelul celei americane. În practică, înainte de a pleca la Londra, persoana interesată va trebui să solicite o autorizație online și va fi necesar să o facă cu cel puțin trei zile înainte de călătorie, potrivit Rador. Cărțile de identitate nu vor mai fi valabile iar turiştii vor trebui să prezinte la control pașapoarte. Autoritățile britanice vor putea refuza intrarea în ţară persoanelor care au antecedente penale și toate sosirile și plecările turiștilor vor fi monitorizate pentru a se evita ca vizitatorii să rămână peste cele trei luni permise (cei care vor să stea mai mult timp vor avea nevoie de viza de lucru).
Pentru ca Brexitul să intre în vigoare, Parlamentul European trebuie să adopte, la 29 ianuarie, acordul de retragere a Marii Britanii.
Citește și
Ultimii pași înainte de Brexit și ce urmează după marea plecare
Sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii