G4Media.ro

Propunere la legea carantinei și izolării: O persoană infectată va putea fi…

Sursa: G4Media.ro

Propunere la legea carantinei și izolării: O persoană infectată va putea fi internată obligatoriu de către medic pentru maximum 48 de ore. Internarea poate fi prelungită doar de către Direcția de Sănătate Publică, dar poate fi atacată în instanță de către pacient

Senatorii juriști au propus marți noapte un amendament la proiectul de lege privind carantina și izolarea care reglementează internarea obligatorie a pacienților infectați cu o boală contagioasă.

Astfel, potrivit propunerii, o persoană infectată, cu sau fără simptome, poate fi internată obligatoriu de către medic pentru o perioadă de maximum 48 de ore. Dacă medicul constată că se menține riscul de transmitere a bolii contagioase, propune Direcției de Sănătate Publică internarea pacientului pentru o perioadă mai lungă. Dacă persoana internată nu este de acord cu măsura, poate ataca în instanță decizia DSP (la Judecătorie, nu la Curtea de Apel), iar instanța va judeca dosarul cu celeritate.

Specialiștii consultați de G4Media.ro au explicat că există un risc major de supraîncărcare a instanțelor în cazul adoptării unei astfel de reglementări.

Propunerea de amendament urmează să fie discutată în Comisia juridică a Senatului în cursul zilei de astăzi și tot azi proiectul ar putea fi suspus votului final în plenul Senatului, care este forul decizional.

Amendamentul propus de membrii Comisiei juridice a Senatului:

Articolul 8: IZOLAREA

(1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

(2) Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locație declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Pentru a asigura un echilibru corect între nevoia de a preveni răspândirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară și drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, măsura izolării se instituie în raport de lista bolilor infectocontagioase, stabilită potrivit alin. (2) cu respectarea următoarelor standarde necesare exercitării drepturilor și libertăților fundamentale:

a) Măsura sa fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația de fapt care o determină;

b) Măsura să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranța persoanei și sănătatea publică;

c) Măsura să fie instituită pe o durată limitată, care protejează  interesul public și să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății  persoanei.

(3) Izolarea persoanelor prevazute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia în condițiile alin. 6, într-o unitate sanitară stabilită conform alin. (2), pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice,  paraclinice și a evaluarilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. 

(4) La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice, dacă se menține riscul transmiterii unei boli infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării prevăzute la alin. 3, în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.

(5) Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun  izolarea persoanelor exclusiv în unitațile  sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(6) În situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) refuză măsura izolării instituite conform alin. (3) sau alin. (4), după caz, sau dacă persoanele nu respectă măsura izolării instituite la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informează de îndată Direcția de Sănătate Publică județeană sau a Municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare a persoanei izolate, durata măsurii izolării în unitatea sanitară și calea de atac prevăzută de lege. Decizia se emite cu celeritate în  cel mult 24 de ore de la informarea făcuta de medic sau, dupa caz, de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză. Până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării recomandate de medic sau, după caz, de organele de control potrivit alin. (3) sau alin. (4) sau până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de anulare a deciziei privind instituirea izolării în  condițiile alin. (3) sau alin. (4), persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, dupa caz, domiciliul sau locația declarată, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului Direcției de Sănătate Publică.

(7) Măsura izolării instituite potrivit alin. 4 încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul la transmiterea a bolii nu mai există.

Amendament Comisie

Citește și: Comisia juridică a Senatului a dezbătut azi-noapte proiectul privind carantina și izolarea: Persoanele infectate pot fi internate obligatoriu, cele care vin din zone roșii sau care au intrat în contact cu bolnavi vor fi carantinate / Carantinarea bunurilor a fost eliminată din lege. Raportul urmează să fie votat azi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. o idiotenie , eu am doua locuinte si pot sta izolat bine mersi , altii stau 10 intr-o camera , de ce ma baga in aceeasi oala?

    • pentru ca tu nu existi. cat esti internat, esti doar o imprimanta de bani pentru unii. cu cat stai mai mult, cu atat mai bine. nici nu mai scrie de 2 teste negative, de 10 zile, nimic.

      stai pana mori sau pana decide un nene „pe baza examinărilor clinice și paraclinice” ca poti pleca din arest. fara limita, fara recomandarea oms

    • @Mihai, @Geo:
      Incercati sa cititi art 8 in intregime si cu atentie si atuynci va veti dumiri de ce !

    • am citit tot. dar trebuiau limite in lege. nu poate sa depinda tara de o singura persoana, un doctor. aia cu 48h e frectie, n-o sa castigi niciodata procesul cu dsp. si n-o sa iesi fara plic la domnu’ doctor

    • intre 2014 – 2017 pe cei cu TBC i au lasat in libertate….

      1000 de pacienti cu TB si TB MDR/XDR, inclusiv roma,

      vor fi sprijiniti in tratamentul ambulatoriu,

      —–

      1500 de pacienti cu TB tratati in ambulator

      vor primi tratament sub directa observatie precum si stimulente pentru a evita intreruperile sau chiar abandonarea tratamentului

      .roiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin cresterea controlului tuberculozei“ a inceput la 1 august 2014,

      are o durata de implementare de 32 de luni (pana la 31 martie 2017) si este desfasurat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.

      Bugetul total al proiectului este de 10 748 280 Euro, respectiv 47 308 554.42 RON.

      Proiectul este cofinantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, in cadrul programului Initiative de sanatate publica, operat de Ministerul Sanatatii.
      https://control-tb.raa.ro/despre-proiect/

    • am citit si recitit , tot nu inteleg ce castiga societatea daca eu stau obligat intr-un spital imputit decat sa sa stau la mine acasa! Trebuie ancheta sociala rapida , peste tot sunt asistente comunitare care stiu cam cum sta fiecare si cine poate fi izolat acasa nu in spital!

  2. Internarea un fel de arest. Superb, parca spitalul era pentru oamenii care doresc sa se facă bine, nu pentru detentie

    • Ioan Dacid:
      Daca vrei sa pleci infectat sa dai si la altii atunci trebuie sa se transforme intr-un „arest” !
      Uite ce a patit omul ala care a plecat din „Inchisoare” ! A ales „libertatea” si cand si-a dat seama ca a gresit a sunat dupa „gardieni” sa vina sa il „aresteze” dar din pacate a fost prea tarziu !

      PS. A murit LIBER ! :((

  3. intre 2014 – 2017 pe cei cu TBC i au lasat in libertate….

    1000 de pacienti cu TB si TB MDR/XDR, inclusiv roma,

    vor fi sprijiniti in tratamentul ambulatoriu,

    —–

    1500 de pacienti cu TB tratati in ambulator

    vor primi tratament sub directa observatie precum si stimulente pentru a evita intreruperile sau chiar abandonarea tratamentului

    .roiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin cresterea controlului tuberculozei“ a inceput la 1 august 2014,

    are o durata de implementare de 32 de luni (pana la 31 martie 2017) si este desfasurat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.

    Bugetul total al proiectului este de 10 748 280 Euro, respectiv 47 308 554.42 RON.

    Proiectul este cofinantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, in cadrul programului Initiative de sanatate publica, operat de Ministerul Sanatatii.

    https://control-tb[.]raa[.]ro/despre-proiect/

  4. Multi mai sunteti batuti in cap… daca libertatea ta pune in pericol sanatatea altora e normal sa stai in carantina.. nu e ca si cum te baga sa stai 20 de ani in carantina. stai 10 15 zile … ca sa te faci bine si ca sa nu inferctezi si pe altii . in alte tari din europa nici nu exista asemenea discutie aberanta…
    Am ajuns la culmea prostimii trebuie sa te tina cu forta sa sa stai sa te trateze sa nu mori in cel mai rau caz si sa nu infectezi pe altii ?
    Mai ganditi-va si la cei de langa voi …macar la familia voastra daca nu la semenii vostrii.. in tara asta parca fiecare numai de persoana lui il doare.

    • N-ai nicio idee despre ce vorbesti, fa bine si te interneaza dumneata. Eu cred ca ai covid si e dreptul meu sa fiu protejat de astia ca tine. Nu ma intereseaza drepturile tale, sa te tina in spital pana cand sunt convins ca nu reprezinti niciun pericol.

    • @Altu, ce pericol?
      Dacă eu sunt asimptomatică si am casa mea cu 8 camere libere doar pentru mine si o grădina unde pot păstra o conexiune cu natura + nu interacționez cu nimeni timp de 3 săptămâni, ofer un feed video autorităților abilitate ca nu părăsesc perimetrul casei, deci nu prezint un pericol pt nimeni – de ce sa cheltui din bani publici pentru a fi arestata intr-un spital unde si confortul meu este scăzut si riscul de a interacționa cu bacterii, virusuri si paraziți noi este ridicat? N-are sens.
      Autoritățile trebuie sa-si limiteze competentele pana la a detine dovezile ca nu sunt un pericol pt nimeni, in rest sănătatea mea este pe declarație pe proprie răspundere.

    • Miss Justice dar tu la cumparaturi nu te duci? sau stai 14 zile in casa cu ce ai?

      Vali cand ai sa dezvolti oleaca rationamentul tau mai departe decat nu stii ce vorbesti poate am sa te iau in considerare .
      Cand o sa te ia cu ambulanta de acasa si ai sa te rogi de ei sa te ajute mai vorbim. Pana una alta toti sunt viteji pana da boala peste ei si pe urma va rugati la Dumnezeu sa va scape ..ca asa e romanu e milos cand il afecteaza altfel are gura mare si minte putina.

    • @Altu
      Afirmi ca drepturile mele intra in coliziune cu drepturile dumitale pentru ca vreau stau acasa in loc sa fiu internat in spital. In ce fel?
      Afirmi ca in alte tari din Europa nu exista „asemenea discutii aberante”, dar habar n-ai ca discutiile astea aberante nu apar pentru ca in celelalte tari nu-i nimeni internat cu forta pentru Covid19. Cei cu simptome usoare sau asimptomatici stau acasa la ei. Daca vor sa se interneze, se interneaza si gata. Cu alte cuvinte, dumneata esti de partea aberanta a discutiei.
      Afirmi ca-i culmea prostiei (asta-i ce inteleg eu, ce ai scris dumneata e doar vag in limba romana) sa trebuiasca „sa te forteze medicii sa te faci bine”. Asta-i o cugetare de om cu maximum doua clase la fara frecventa. De cand dispun altii de viata ta asa cum cred ei ca-i mai bine? Cum adica sa hotarasca altcineva pentru mine, daca eu sunt in deplina capacitate de exercitiu? Cam cine crezi ca-i mai potrivit decat mine sa hotarasca daca vreau sau nu sa ma tratez? Tu? Astea-s idei pentru care te-ar fi premiat la soimii patriei, dar organizatia respectiva nu mai exista.
      De cand ai ajuns tu sa te gandesti la familia mea, cu ce drept si ce te recomanda? Ai o calificare, un drept special? N-ai. Ai doar indrazneala de a considera nu doar ca stii ce-i mai bine pentru mine, dar stii ce-i mai bine si pentru familia mea. Ma abtin sa calific afirmatiile tale altfel decat aberante, dar daca insisti s-ar putea sa-ti spun exact ce cred despre tine si cei ca tine. Tu sa-ti vezi de familia ta, daca ai una.
      Inainte sa-mi ceri sa ma gandesc la ceilalti, poate vrei ne dai dai mie si celorlati un exemplu de conduita altruista: gandeste-te la cei care-s internati cu forta in jegurile alea de spitale, gandeste-te la copiii care-s luati de langa parinti si internati cu forta. Au stat 14 zile intr-un soi de minicosmar oameni care nu aveau nici macar febra. Au stat in spitalele alea pe care le-ai vazut la TV, jegoase, oribile si periculoase. Nu doar despre tine e vorba, nu toata lumea trebuie sa intre in cosmarul ala pentru a te tine pe tine sanatos, cetatene. Nu ai niciun drept suplimentar, nu esti special si ai face bine sa citesti mai mult in loc sa ai opinii ferme cand tu nici nu stii pe ce lume esti.
      Repet ideea care te-a incurcat: nu ai nicio idee despre ce vorbesti. Puna mana si citeste.

    • @Altu
      Afirmi ca drepturile mele intra in coliziune cu drepturile dumitale pentru ca vreau stau acasa in loc sa fiu internat in spital. In ce fel?

      cand tu te plimbi pe strada bolnav sa faci cumparaturi sau sa te recreezi la o terassa sau pur si simplu nu respecti carantina pentru ca te doare-n pix (au fost zeci de cazuri) dreptul tau intra in coliziune cu dreptul meu la sanatate.

      Afirmi ca in alte tari din Europa nu exista „asemenea discutii aberante”, dar habar n-ai ca discutiile astea aberante nu apar pentru ca in celelalte tari nu-i nimeni internat cu forta pentru Covid19. Cei cu simptome usoare sau asimptomatici stau acasa la ei. Daca vor sa se interneze, se interneaza si gata. Cu alte cuvinte, dumneata esti de partea aberanta a discutiei.

      Asimptomatici ok. dar simptome usoare complet fals evolutia bolii impune carantina institutionala in spital pt a evita propagarea in societate (vezi Franta, Germania, Spania)

      Afirmi ca-i culmea prostiei (asta-i ce inteleg eu, ce ai scris dumneata e doar vag in limba romana) sa trebuiasca „sa te forteze medicii sa te faci bine”. Asta-i o cugetare de om cu maximum doua clase la fara frecventa. De cand dispun altii de viata ta asa cum cred ei ca-i mai bine? Cum adica sa hotarasca altcineva pentru mine, daca eu sunt in deplina capacitate de exercitiu? Cam cine crezi ca-i mai potrivit decat mine sa hotarasca daca vreau sau nu sa ma tratez? Tu? Astea-s idei pentru care te-ar fi premiat la soimii patriei, dar organizatia respectiva nu mai exista.

      Ideea de libertate in Romania este prost inteleasa libertatea ta in democratie se opreste acolo unde il afecteaza pe concetateanul tau. (vezi parcat ilegal, construit ilegal, omor viol etc . Intr o democratie nu ai numai drepturi dar si obligatii. Medicii nu te forteaza sa iti bage pe gat paracetamol. Nici nu te opereaza cu forta . Daca nu vrei medicatie e dreptul tau sa refuzi dar e dreptul statului sa impuna in situatii de urgenta si criza limite asupra libertatilor (vezi in caz de razboi cand esti chemat la datorie) In cazul de fata in situatie de urgenta sanitara daca exista un pericol iminent pot sa impuna sa fii in carantina intr-un anumit loc. Daca ar fi pandemie de lepra nu cred ca ai comenta daca cei bolnavi ar fi in carantina.

      De cand ai ajuns tu sa te gandesti la familia mea, cu ce drept si ce te recomanda? Ai o calificare, un drept special? N-ai. Ai doar indrazneala de a considera nu doar ca stii ce-i mai bine pentru mine, dar stii ce-i mai bine si pentru familia mea. Ma abtin sa calific afirmatiile tale altfel decat aberante, dar daca insisti s-ar putea sa-ti spun exact ce cred despre tine si cei ca tine. Tu sa-ti vezi de familia ta, daca ai una.

      Pasesc pasajul acesta .. care nu merita comentariu. Gandul la familia ta era de sanatate Dar Romanu cum stie cel mai bine e agresiv cand nu are argumente logice… ma intreb cate clase ai dumitale.. stilul mioritic nu indica mai mult de 12 clase.

      Comentariul tau e un exemplu elocvent de mentalitatea romanului care crede ca in democratie face ce vrea muschii lui. Daca romanu ar fi mai umil cu bun simt pentru reguli (sa poarte masca, sa respecte carantina la domiciliu voluntara, sa evite aglomeratia pe cat se poate) poate nu s-ar fi inecat ca tiganul la mal. aveam cea mai mica rata de infectie din europa am depasit rata de infectie a tuturor … Doar bulgarii sunt mai buni. Avem rata de infectie 32 la 100 k prin comparatie cu tari ca Franta care au inceput cu stangu dar acum au 11 la 100k locuitori.

      Parca

  5. Adică băieții te pot interna pentru mai mult de 48h, dar în opinia specialiștilor nu poți ataca decizia în instanta, pentru că le supraîncarci…. Ba băieți, santem încă în stat de drept, ori ba? E dreptul meu, consfințit de legea supremă – constituția lu peste prăjit sa pot ataca în instanță orice act administrativ sau orice act vrea mușchiul meu sting.. Măsura internării e in act administrativ, ori ba? Nu v-ați cumintit de la decizia Cedo Kovesi vs. Romania?

    • Da, astia afirma ca primele 2 zile nu poti face nimic, n-ai nicio cale de atac. Asa-si inchipuie ei ca-s grozavi, ca toti tampitii sadea.

  6. Deci sta legea in senat de citeva zile bune ca cica ii un dezastru.Si ei au un singur amendament de facut.Caragiale ar fi putut scrie vreo 10 romane dupa cat material ii furnizeaza măreti nostri conducatori.

  7. Bataie de joc.
    Inlocuiti in titlu cuvantul “maximum” cu cuvantul “minimum” si o sa vedeti ca nici limba romana n-o mai stapanesc astia. Stai minimum 48 de ore si pe urma, daca inca ai boala, stai in arest atata vreme cat vrea medicul si DSP.
    In concluzie: stai arestat in spital pe termen nedefinit, dar nu mai putin de 48 de ore. Nu inteleg ce cauta cuvantul “maximum” in propozitie. Astia sunt chiar analfabeti.

    • :))))))
      Vali,se refera la maximum 48 ore internare obligatorie.Intre timp te sedeaza si,ca printr-o minune,maximum poate deveni minimum.
      Dureaza vreo 20 de zile sa iesi de sub efectul acestora.

  8. Va cer scuze tuturor pentru comentariile prea lungi. O sa incerc sa fiu mai succint inainte sa ma blocheze G4.
    @Anxi Etate: e posibil sa fie cum spui :)))

    • Si inca ceva.Bonus.Eu sunt cel pe care-l puneai sa-si aleaga daca este nr.1 sa nr.2.
      Te faci vinovat de pseudonimul meu:))))))))
      Pace.Sa fii sanatos si tine-o tot asa!

    • @Anxi Etate:
      Ha-ha-ha… ! Asta a fost tare !

      PS. Memorie de politist judiciarist ! 🙂 Tare !