Propunere la legea carantinei și izolării: O persoană infectată va putea fi internată obligatoriu de către medic pentru maximum 48 de ore. Internarea poate fi prelungită doar de către Direcția de Sănătate Publică, dar poate fi atacată în instanță de către pacient
Senatorii juriști au propus marți noapte un amendament la proiectul de lege privind carantina și izolarea care reglementează internarea obligatorie a pacienților infectați cu o boală contagioasă.
Astfel, potrivit propunerii, o persoană infectată, cu sau fără simptome, poate fi internată obligatoriu de către medic pentru o perioadă de maximum 48 de ore. Dacă medicul constată că se menține riscul de transmitere a bolii contagioase, propune Direcției de Sănătate Publică internarea pacientului pentru o perioadă mai lungă. Dacă persoana internată nu este de acord cu măsura, poate ataca în instanță decizia DSP (la Judecătorie, nu la Curtea de Apel), iar instanța va judeca dosarul cu celeritate.
Specialiștii consultați de G4Media.ro au explicat că există un risc major de supraîncărcare a instanțelor în cazul adoptării unei astfel de reglementări.
Propunerea de amendament urmează să fie discutată în Comisia juridică a Senatului în cursul zilei de astăzi și tot azi proiectul ar putea fi suspus votului final în plenul Senatului, care este forul decizional.
Amendamentul propus de membrii Comisiei juridice a Senatului:
Articolul 8: IZOLAREA
(1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.
(2) Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locație declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Pentru a asigura un echilibru corect între nevoia de a preveni răspândirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară și drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, măsura izolării se instituie în raport de lista bolilor infectocontagioase, stabilită potrivit alin. (2) cu respectarea următoarelor standarde necesare exercitării drepturilor și libertăților fundamentale:
a) Măsura sa fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația de fapt care o determină;
b) Măsura să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranța persoanei și sănătatea publică;
c) Măsura să fie instituită pe o durată limitată, care protejează interesul public și să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății persoanei.
(3) Izolarea persoanelor prevazute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia în condițiile alin. 6, într-o unitate sanitară stabilită conform alin. (2), pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluarilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
(4) La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice, dacă se menține riscul transmiterii unei boli infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării prevăzute la alin. 3, în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.
(5) Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unitațile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(6) În situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) refuză măsura izolării instituite conform alin. (3) sau alin. (4), după caz, sau dacă persoanele nu respectă măsura izolării instituite la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informează de îndată Direcția de Sănătate Publică județeană sau a Municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare a persoanei izolate, durata măsurii izolării în unitatea sanitară și calea de atac prevăzută de lege. Decizia se emite cu celeritate în cel mult 24 de ore de la informarea făcuta de medic sau, dupa caz, de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză. Până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării recomandate de medic sau, după caz, de organele de control potrivit alin. (3) sau alin. (4) sau până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de anulare a deciziei privind instituirea izolării în condițiile alin. (3) sau alin. (4), persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, dupa caz, domiciliul sau locația declarată, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului Direcției de Sănătate Publică.
(7) Măsura izolării instituite potrivit alin. 4 încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul la transmiterea a bolii nu mai există.
Amendament Comisie
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii