Propunere legislativă: Ajutorul judiciar pentru persoanele cu venituri mici să fie dat în valoare procentuală din salariul minim, nu sumă fixă ca în prezent
Deputatul USR, Mihai Badea anunță că a depus o propunere legislativă, împreună cu deputatul Oana Murariu, prin care propune înlocuirea pragurilor fixe pentru acordarea ajutorului judiciar cu valori procentuale din salariul minim brut. Badea susțină că prin acestă măsură se dublează valoarea nominală a ajutorului judiciar și că în acest fel ajutorul va fi corelat cu evoluția economiei și a monedei naționale.
Redăm mai jos postarea pe Facebook a deputatului USR:
”Am depus astăzi la Camera Deputaților o propunere legislativă de modificare a OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Această inițiativă, la care am lucrat împreună cu doamna deputat Oana Murariu, vine să garanteze liberul acces la justiție pentru un număr mai mare de cetățeni decât în prezent, prin achitarea de către stat a cheltuielilor de judecată în numele acestora.
În România, mulți oameni mor cu dreptatea în mână din simplul motiv că nu-și permit să suporte costurile pe care le presupune susținerea unui proces civil. Taxele judiciare de timbru, împreună cu onorariile avocaților, experților tehnici judiciari și executorilor judecătorești, ajung uneori la sume disproporționat de mari față de veniturile justițiabililor, care se văd nevoiți să asiste neputincioși la pierderea unor drepturi și interese legitime.
Actul normativ care se presupune că trebuie să-i ajute este vechi de 14 ani, iar pragurile de venit în funcție de care se acordă ajutorul public judiciar au fost reduse semnificativ în 2011 și ulterior s-au depreciat puternic din cauza inflației și a scăderii puterii de cumpărare a leului. Pe cale de consecință, în prezent există mult mai puține persoane eligibile decât la momentul adoptării ordonanței de urgență, prin care a fost transpusă în dreptul intern o directivă europeană având ca obiect tocmai stabilirea unor norme minime comune privind asistența judiciară.
Veniturile medii lunare de maxim 300 lei sau 600 lei pe membru de familie, care trebuie dovedite pentru acoperirea a 100% sau 50% din spezele litigiului de la bugetul de stat, însemnau cu totul altceva în anul 2008, când salariul minim brut era de 540 lei și 1 euro era 3,5 lei, decât înseamnă în anul 2022, când salariul minim brut este de 2.300 lei și 1 euro este 5 lei. Prin soluția pe care o propunem, de înlocuire a pragurilor fixe cu valori procentuale din salariul minim brut, nu numai că dublăm valoarea nominală a acestora, ci ne și asigurăm totodată că vor tine în permanență pasul cu evoluția economiei și monedei naționale.”
Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii