G4Media.ro

Propunere radicală a Bruxelles-ului: activele înghețate ale oligarhilor ruși și ale Băncii…

Sursa foto: lurssen.com

Propunere radicală a Bruxelles-ului: activele înghețate ale oligarhilor ruși și ale Băncii Centrale Ruse să fie investite pentru a ajuta Ucraina

Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene, a prezentat miercuri mai multe opțiuni pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru atrocitățile și crimele comise în timpul războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat al instituției. Printre ele se numără și investirea activelor înghețate ale oligarhilor ruși (precum Oleg Deripaska, Roman Abramovici sau Alexei Mordașov) în folosul Ucrainei,

Comisia a propus crearea unei noi structuri care să gestioneze activele publice rusești înghețate și imobilizate, să le investească și să utilizeze veniturile obținute pentru Ucraina.

Bruxelles-ul vrea și înființarea unui tribunal internațional ad-hoc sau a unui tribunal „hibrid” specializat pentru a investiga și urmări penal crima de agresiune comisă de Rusia. De altfel, Ucraina, precum și 14 state membre au început deja anchete privind crimele internaționale comise de Rusia. Acestea sunt sprijinite de Eurojust prin intermediul unor echipe comune de investigare.

Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru daunele și distrugerile provocate, arată Bruxelles-ul.

În martie 2022, Comisia a înființat Grupul operativ „Înghețare și confiscare” pentru a asigura coordonarea la nivelul UE a acțiunilor statelor membre. Cu ajutorul acesteia, statele membre ale UE au înghețat active în valoare de 19 miliarde de euro aparținând oligarhilor ruși. Aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt blocate în UE și în alți parteneri din G7. Pentru a valorifica la maximum aceste fonduri și a începe încă de pe acum reconstrucția Ucrainei, Comisia propune, printre altele:

Pe termen scurt: crearea unei structuri care să gestioneze fondurile publice blocate, să le investească și să utilizeze veniturile în favoarea Ucrainei.

Pe termen lung: odată ce sancțiunile vor fi ridicate, activele Băncii Centrale vor trebui să fie returnate. Acest lucru ar putea fi legat de un acord de pace, care să compenseze Ucraina pentru daunele suferite. Activele care ar trebui returnate ar putea fi compensate cu această despăgubire de război.

Opțiunile vor fi acum prezentate de Comisie statelor membre pentru discuții și pentru a decide cu privire la etapele următoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. 👍👍👍👍👍👍👍pradatorii muscali trebuie sa suporte consecintele invaziei , distrugerii si crimelor din ucraina…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  2. O propunere buna, dar imi e teama ca ramane doar o propunere!

  3. Stiu eu ? Si daca rusii nationalizeaza toate investitiile europene din Rusia ? Nu dealta, dar ca suma ar fi 1/3 in favoarea rusilor. Ar fi inca o masura idioata a UE, precum sanctiunile, care se vor intoarce ca un bumerang. Doamne, da-le minte.

  4. Absolut de bub simț!

  5. România și-ar putea aduce o modestă contribuție la acest fond permițând organelor specializate ale UE să valorifice și sumele de bani datorate bugetului României prin hotărâri penale definitive de către numitul Dan Voiculescu – Varanul.