Propunere radicală a unui profesor din SUA: Dacă Trump a conspirat cu Putin pentru a câştiga alegerile din 2016, preşedinţia sa ar trebui anulată
Dacă ancheta desfăsurată de procurorul special Robert Mueller va dovedi că Donald Trump a conspirat cu Rusia pentru a câstiga alegerile din 2016, preşedinţia sa ar trebui să fie anulată deoarece este neconstituţională. Aceasta este propunerea radicală facută de catre Robert Reich, editorialist al revistei Newsweek şi profesor de politici publice la Universitatea Berkeley din California. Propunerea lui Reich a fost facută în contextul în care în Statele Unite s-au intensificat discutiile despre posibila punere sub acuzare a liderului de la Casa Alba.
Problemele legale ale fostului şef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, şi ale fostului avocat personal al actualului lider american, Michael Cohen, au făcut ca unii democrati şi comentatori din stânga eşichierului politic sa ia în considerare înlăturarea din funcţie a lui Trump, pe care îl acuză de activităţi ilegale. Sustinătorii liderului republican acuză o conspiraţie a stângii de a-l da jos cu forţa de la putere pe preşedintele ales în mod democratic.
Martea trecută, Manafort a fost declarat vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale, juraţii tribunalului din Alexandria (Virginia) anunţând că nu pot ajunge la un consens asupra altor 10 capete de acuzare. În aceeaşi zi, la câteva sute de kilometri distanţă, în Manhattan (New York), fostul avocat personal al actualului lider de la Casa Albă a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016 şi a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale. Michael Cohen a precizat că a aranjat plăţile pentru o actrită porno şi un iepuraş Playboy „cu scopul principal de a influenţa alegerile,” la indicaţiile unui candidat la o funcţie federală, pe care nu l-a numit, dar despre care se ştie că este Trump. Dacă Cohen a încheiat o înţelegere cu procurorii și așteaptă în decembrie o sentință de până la cinci ani de închisoare, Manafort riscă până la 80 de ani de detenţie. În plus, procurorul Mueller a acordat imunitate totală altor apropiati de-ai lui Trump, ceea ce complică situaţia preşedintelui.
În principiu, înlăturarea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ar trebui să se bazeze pe informaţii pe care cineva (Muller sau alt investigator) le va obţine în urma anchetei sale şi care ar putea duce la punerea sub acuzare a liderului american. Există însă şi varianta ca investigaţia lui Mueller să nu reuşească să adune suficiente probe care să facă posibilă punerea sub acuzare a liderului de la Casa Albă. În plus, chiar dacă acest lucru s-ar putea întâmpla, cazul va ajunge în faţa Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii sunt acum majoritari (unul dintre motivele pentru care alegerile din noiembrie sunt atât de importante este acela că democraţii ar putea recâştiga Camera şi ar putea demara procedura de destituire a lui Trump în 2019). Iar dacă, totuşi, democraţii vor prelua controlul Camerei şi vor vota pentru înlăturarea lui Trump, cazul va merge la Senat, unde cu siguranţă va avea nevoie şi de voturile unor republicani, făcând astfel ca reuşita lui să fie puţin probabilă (o majoritate a Camerei trebuie să voteze pentru punerea sub acuzare, în timp ce două treimi dintre senatori trebuie să o susţină pentru ca Trump să fie înlăturat de la putere). Deocamdată, republicanii au făcut scut în jurul lui Trump, iar evenimentele de marţea trecută nu par să le fi schimbat prea mult atitudinea în această chestiune.
Punerea sub acuzare, insuficientă
Acesta este contextul legal delicat în care profesorul Reich avansează propunerea că, dacă vor exista dovezi covârşitoare că Trump a conspirat cu Vladimir Putin pentru a câştiga alegerile din urmă cu aproape doi ani în fata democratei Hillary Clinton, preşedinţia republicanului ar trebui sa fie anulată. Aceasta deoarece, în opinia profesorului de la Berkeley, simpla punere sub acuzare şi apoi destituirea lui Trump „nu reprezintă un remediu adecvat.”
Reich – care a fost secretarul Muncii în timpul Administraţiei lui Bill Clinton – se referă la discuţiile despre punerea sub acuzare a lui Trump. Scenariul vehiculat în aceste zile este ca, daca democraţii vor recâştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor ce vor avea loc în noiembrie, ei vor declansa procedurile de punere sub acuzare a liderului de la Casa Alba. Având la dispoziţie dovezile dezvăluite de ancheta procurorului Mueller, democraţii vor putea atrage sprijinul unor senatori republicani pentru a-l inlătura de la putere pe Trump.
În opinia profesorului american, acest lucru este greu de realizat din cel puţin patru motive. În primul rand, până în acest moment, Statele Unite nu şi-au înlăturat niciodată preşedintele cu ajutorul acestui mecanism. E adevărat că, de două ori de-a lungul istoriei, Camera Reprezentanţilor a pus sub acuzare formală doi preşedinţi (Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri. Singura dată când un membru al Congresului actual a introdus pe ordinea de zi articole privind punerea sub acuzare a lui Trump (democratul Al Green, reprezentând statul Texas), în decembrie 2017, moţiunea sa a fost respinsă la pas – 364 de voturi vs. 58 de voturi. Chiar şi senatorul de Vermont Bernie Sanders, un critic constant al lui Donald Trump, a avertizat la vremea respectivă că discuţiile despre înlăturarea preşedintelui sunt „premature.” Aceeaşi poziţie au adoptat-o atunci şi Nancy Pelosi şi Charles Schumer, liderii minorităţilor democrate din Camera Reprezentanţilor şi Senat. În noul context însă, şi ţinând cont de cazurile Manafort şi Cohen, democraţii ar putea să-şi revizuiască atitudinea.
În al doilea rand, deşi democraţii sunt creditaţi cu sanse mari sa recâstige controlul Camerei Reprezentanţilor, republicanii ar putea sa pastreze majoritatea în Senat, lucru care va face aproape imposibilă destituirea lui Trump.
Reich crede apoi că presa de dreapta, aici intrând şi canalul de televiziune FoxNews, va continua „să distorsioneze și să musamalizeze indiferent ce vor indica dovezile – convingând 35-40% dintre americani, împreună cu majoritatea republicanilor, că Trump este victima nevinovată a unui complot menit să îl înlature.”
În sfarşit, profesorul liberal e convins că Trump nu işi va da niciodată singur demisia, asa cum a făcut-o presedintele republican Richard Nixon în august 1974, într-un moment în care scandalul Watergate ameninţa să ducă la punerea sa sub acuzare şi înlaturarea din funcţie. În opinia lui Reich, Trump „va minți și va pretinde existenţa unei conspirații” care să îl destituie.
Dupa ce îl descrie pe Trump drept un „şarlatan” şi „un comedian-demagog capabil să semene atât de multă confuzie și să incite atâta ură și paranoia,” Reich afirmă că niciunul dintre scandalurile din ultimul an şi jumatate nu au reuşit să îl dărâme pe liderul republican, care va rămane in funcţie încă doi ani şi jumatate şi „ar putea sa pulverizeze orice oponent democrat in 2020.” Chiar dacă Trump va fi învins la alegerile prezidenţiale urmatoare, profesorul Reich avertizează că „vom fi norocoși dacă îşi va recunoaște înfrângerea fără să fie efectiv târât din Biroul Oval pe fondul agitaţiilor de insurgență civilă.” Reich reaminteste că destituirea lui Trump va duce la preluarea fotoliului de lider la Casa Albă de către Mike Pence, actualul vicepreşedinte american.
Un scenariu controversat
Toate acestea îl fac pe profesorul liberal să avanseze „un alt scenariu – puțin probabil, dar în întregime posibil.” El se refera la posibilitatea ca ancheta desfasurată de Robert Mueller va descoperi „dovezi copleșitoare și indiscutabile că Trump a conspirat cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a falsifica alegerile din 2016, iar falsificarea a determinat rezultatul alegerilor.” În opinia lui Reich, acest lucru înseamnă că „președinția lui Trump nu este autorizată conform Constituției Statelor Unite.”
În acest caz, „punerea sub acuzare” nu este suficientă, crede Reich, care afirmă că acţiunea legală va îndrepta „crimele grave şi delictele” de care s-ar face vinovat Trump, dar nu şi „preşedinţia sa neconstituţională,” deoarece va lăsa în urma sa vicepresedintele, personalul Casei Albe şi Cabinetul său, precum şi decretele executive pe care le-a emis, legislaţia pe care a semnat-o şi arhiva oficială a președinției sale.
De aceea profesorul Robert Reich crede că singurul răspuns este anularea „președinției neconstituţionale,” lucru care ar duce la abrogarea „tuturor numirilor neconstituționale ale președintelui și ale acțiunilor sale executive, și ar elimina arhiva oficială a președinției.” Anularea președinției ar face ca toate aceste numiri, acţiuni executive şi documente emise de Administraţia Trump sa fie facute „fără autoritate constituțională.”
Reich afirmă că Constituția Statelor Unite „nu prevede în mod expres anularea unei președinții neconstituționale. Dar citită ca un întreg, Constituția conduce la concluzia logică că anularea este un remediu adecvat” pentru o astfel de președinție. „La urma urmei, Curtea Supremă declară că o legislație care nu se potriveste cu prevederile Constituției e nulă și neavenită, ca și când nu ar fi fost aprobată niciodată.” Extrapolând acest lucru la „preşedinţia neautorizată” a lui Trump, toate acţiunile legislative şi executive ale acesteia ar fi „nule şi neavenite, ca şi cum Trump nu a fost ales niciodată.”
Asa cum era de asteptat, reacţiile la propunerea radicală a lui Reich nu au întarziat să apară. Într-o luare de poziţie în cadrul emisiunii sale „Tucker Carlson Tonight,” realizatorul FoxNews Tucker Carlson a spus că stânga americană vrea ca președinția Trump să fie „Ștearsă din istorie, uitată prin decret.”
„Lucrurile avansează repede,” a declarat Carlson. „Trump este un rasist a devenit apoi Trump trădător, care a devenit acum Trump ca ne-persoană care trebuie să fie ștearsă din memoria noastră colectivă. În mod oficial, stânga nu mai are epitete. Tot ce a mai rămas este rănirea fizică. Care va fi primul care va cere acest lucru; se simte în acest moment ca un lucru inevitabil.”
Pentru susţinătorii lui Trump, propunerea radicală a lui Reich este parte a campaniei pe care o facţiune dură a liberalilor americani o poartă din noiembrie 2016 cu scopul de a-l îndepărta pe cel care, spun ei, a privat-o pe Hillary Clinton de fotoliul de preşedinte.
Surse: Newsweek, Real Clear Politics
Foto: Casa Albă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii