Propuneri de majorări salariale la penitenciare: Ministerul Justiției propune acordarea sporului anticorupție de 12,5% pentru șefii din penitenciare care iau măsuri de prevenție și combatere a corupției în rândul subalternilor / Sporul e prevăzut în lege
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul unui ordin de ministru pentru acordarea sporului anticorupție de 12,5% pentru șefii din penitenciare care implementează măsuri de prevenție și combatere a corupției în rândul subalternilor.
Potrivit articolului 14 alineatul 3 din Anexa nr. VI familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” din Legea-cadru nr. 153/2017 a salarizării unitare:
”Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care desfășoară activități privind prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 12,5%”.
Articolul a fost clarificat de Înalta Curte printr-o hotărâre prealabilă publicată în Monitorul oficial pe 11 decembrie în sensul că activitățile de prevenție și combatere a corupției în rândul personalului sunt cumulative.
”Sunt 3 condiții cumulative, potrivit ÎCCJ, pentru a beneficia de acest spor: funcție de conducere, atribuții de prevenție și atribuții de combatere a corupției”, a explicat pentru G4Media.ro secretarul de stat în MJ, George Șerban.
”Acest spor este cuprins în lege și trebuia acordat de la 1 ianuarie 2024 atunci când salariile de bază ale polițiștilor de penitenciare au ajuns la nivelul prevăzut de legea din 2017”, a explicat pentru G4Media.ro Cosmin Dorobanțu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Penitenciare.
„Noi ne-am prins prin primăvără că trebuie să ni se dea acest spor și am început discuții cu reprezentanții Ministerului Justiției.
Am cerut ca sporul anticorupție să se acorde tuturor polițiștilor de penitenciare, dar ministerul s-a prevalat de sintagma din lege ”în rândul personalului propriu”, așa că sfera de aplicare s-a restrâns doar la șefi, nu la toți polițiștii de penitenciare. Și doar la șefii care au atribuții de prevenire și combatere a corupției”, a explicat sindicalistul Cosmin Dorobanțu.
”Cam 7 la sută din personalul ANP de 13.500 de persoane va beneficia de acest spor, adică în jur de 1.000 de persoane. Majorarea va fi în medie cam cu 5-600 de lei. Deci, calculați și dvs. cam care va fi impactul bugetar lunar”, a declarat sindicalistul Cosmin Dorobanțu.
”Noi am cerut însă acordarea sporului nu doar pentru ofițeri, ci și pentru subofițerii care au oameni în subordine. E vorba de șeful de escortă, șeful de punct de lucru, șeful de post control și șeful de schimb. Ar fi vorba de încă 2000 de oameni”, a explicat Cosmin Dorobanțu.
”Vă dau un exemplu. Dacă observă că un subaltern a căzut în patima jocurilor de noroc și ar putea deveni astfel coruptibil, dispus să primească atenții de la deținuți, șeful lui direct trebuie să discute cu el și să ia măsuri concrete, să îl trimită la consiliere psihologică, la cursuri, etc”, a exemplificat liderul de sindicat Cosmin Dorobanțu, fiind întrebat ce măsuri anticorupție ar trebui să ia șefii din penitenciare față de subalternii lor.
”Dacă nu ni se acordă acest spor legal, noi o să ieșim în stradă de la 1 ianuarie și vom picheta sediile partidelor”, a averizat liderul FSANP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii