G4Media.ro

Propunerile de modificare a proiectului de lege privind izolarea și carantina: Internarea…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Propunerile de modificare a proiectului de lege privind izolarea și carantina: Internarea unei persoane infectate să se facă doar cu acordul său (UDMR) / Persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu să nu poată fi carantinate instituționalizat (PSD)

Deputații PSD, UDMR, PNL și cei ai minorităților au depus joi o serie de amendamente la proiectul guvernului privind carantina și izolarea persoanelor bolnave în caz de epidemie, printre care cel mai important, depus de UDMR, prevede ca internarea unei persoane infectate să nu se poată face fără acordul acesteia.

Un alt amendament cu posibil impact major a fost depus de PSD: persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu să nu poată fi carantinate instituționalizat.

Amendamentele depuse de PSD, UDMR, PNL și minorități urmează să fie dezbătute astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaților și apoi, tot astăzi, în plenul acestui for legislativ.

Camera Deputaților este primă cameră sesizată în acest caz, Senatul fiind forul decizional.

Guvernul a trimis luni proiectul de lege în Parlament, după ce vinerea trecută CCR a publicat decizia prin care a declarat neconstituțională carantina și internarea obligatorie prin ordin de ministru, explicând că aceste două măsuri reprezintă restrângeri de drepturi fundamentale, lucru posibil doar prin lege adoptată în Parlament.

În urma deciziei CCR, nemaiexistând o bază legală pentru carantinarea și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de a fi infectate cu coronavirus, sute de astfel de români au ieșit din spitale și din izolarea la domiciliu sau cea instituționalizată.

Cele mai importante amendamente depuse la proiectul de lege (ce e cu bold sunt modificările propuse de parlamentari):

  • d) izolarea” – măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate (Autor: deputat UDMR Ambrus Izabella);
  • d) izolarea” – măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate (Autor: grupul PSD);

Contactată de G4Media.ro, deputata Izabela Ambrus a explicat că a formulat acest amendament pentru că internarea în spital reprezintă o îngrădire a unui drept fundamental și este normal ca acest lucru să nu se poată face în absența consimțământului persoanei vizate, chiar dacă aceasta este infectată și reprezintă un risc pentru alți oameni.

”Restrângerea unui drept nu poate fi făcută fără consimțământ. Așa este și în prezent la internarea în spital, persoana semnează că este de acord”, a declarat Ambrus pentru G4Media.ro.

Întrebată ce se întâmplă cu o persoană infectată care refuză internarea, deputata UDMR a spus că ”sigur există măsuri pe care autoritățile le pot lua într-o astfel de situație”.

Definiția ”izolării” propusă de PSD:

  • d) „izolarea ” – măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen;

Definiția izolării în forma Guvernului:

  • d) „ izolarea ” – măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate

Alte amendamente depuse de deputați:

  • e) „risc iminent ” – ameninţare imediată sau probabilitatea ridicată de apariţie şi răspândire a unui agent patogen în populaţia umană care poate avea un impact grav asupra sănătăţii şi vieţii omeneşti… (…în lipsa unor măsuri de prevenire şi limitare a acestora – în varianta guvernului) – PSD;
  • h)”date ştiinţifice oficiale” – informația ce oferă un element de probă bazată pe metode științifice stabilite şi universal acceptate transmise de catre institutii internationale sau naționale, cu atributii in domeniul sanatatii (ce este cu bold reprezintă modificări) – PSD;
  • k) „persoana bolnava” – persoana care suferă de o boala infectocontagioasa sau care prezintă la examenul medical clinic obiectiv semnele sau simptomele caracteristice bolii, astfel susceptibile de a constitui un risc epidemiologic sau biologic (varianta guvernului: „persoana bolnava” – persoana care suferă de o boala infectocontagioasa sau care este afectată de o suferinţă fizică susceptibilă de a constitui un risc epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică) – UDMR;
  • s) ’’grup populaţional” – un grup de persoane care prezintă una sau mai multe caracteristici comune (varianta guvernului:’’grup populaţional” – un grup de persoane care prezintă una sau mai multe caracteristici comune, precum aceeaşi localitate de domiciliu, acelaşi loc de muncă, aceleaşi simptome sau diagnostic de boală)

Citește integral: Amendamentele depuse de deputați la proiectul de lege

Camera Deputaților va vota joi seară proiectul trimis luni de guvern prin care poate decide carantinarea sau izolarea persoanelor infectate ori suspecte de infectare cu Covid-19, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Astfel, după întâlnirea de joi dimineață a lui Marcel Ciolacu cu Raed Arafat, conducerea Camerei a decis ca la ora 16.00 sau 17:00 să aibă loc ședința Comisiei Juridice, iar votul în plenul Camerei să fie dat joi seară, în jurul orei 20.00, sau chiar mai târziu, dacă va fi necesar. Urmează și dezbaterea din Senat înainte de trimiterea legii la promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, joi, la Palatul Cotroceni, un apel la „colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului” şi a subliniat că prioritatea, în contextul pandemiei, ar trebui să fie „salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre”.

„În spiritul Constituţiei, fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice şi al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă ţară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute”, a evidenţiat şeful statului.

El a făcut referire la campania electorală.

„Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre şi dispute despre o măsură sau alta. România şi românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raţionale, solide, de disponibilitate de a asculta experţii din domeniu şi de a găsi soluţiile cele mai bune pentru societate”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a vorbit de urgenţa unui cadru legal, care să fie adoptat de Parlament.

„Este nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetăţenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege şi nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenţei lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autorităţile să acţioneze pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a evidenţiat Iohannis.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Daca este stare de urgenta sau alerta, atunci cu naiba sa intrebi bolnavul care este purtator de virus si poate contamina pe altii ce vrea sa faca .

  2. stati linstiti mai spalatilor pe creier, ciolacu voteaza doar ce ii zice klaus.
    din 2021 vom avea un singur partid – partidul iubit. cine nu iubeste partidul iubit va fi declarat contagios.

    • @geo Si tu declarat prost.
      In alta ordine de idei,ce propuneri de modificare a legii : Bolnavul de Covid internat doar cu acordul lui.Cata prostie crasa este in Parlamentul asta.

  3. UDMR si PSD, ce sa te astepti de la ei? Populism ieftin. Statul trebuie să menții a resorturile de control intr o situație de urgență. Intr o zi, poate nu vor mai avea puterea tot felul de iresponsabili.
    Tristă țară a cărei Parlament este o glumă sinistra.

  4. Zici p$d+alde+udmr+pro romania si tragi apa dupa ei si dupa votantii lor!

    • Omule termina sa fi trol si nu mai vorbii in numele meu

  5. UDMR: ”sigur există măsuri pe care autoritățile le pot lua într-o astfel de situație”.
    Noi nu stim inca, dar si daca aflam ca exista vom avea grija sa le anulam.
    Si amnezile vor fi aplicate numai cu consimtamantul cntravenientului; daca nu vrea, e algerea lui, nu-l poti obliga.

  6. Bineinteles, amendamentele depuse de PSD daca vor fi votate vor face si mai dificila situatia sanitara a populatiei din cauza dorintei unor habarnisti de a se da mari aparatori ai drepturilor si libertatilor romanilor, idioti care nu sesizeaza faptul ca drepturile si libertatile POT fi restranse prin lege.

    PS. Pesedisti fac acest lucru aproape imposibil !

  7. Parlamentul actual a pus pe lista drepturilor fundamentale dreptul de a fi infractor – este acceptat ca exprimare libera a unei optiuni personale, ce nu poate fi ingradita prin lege.

  8. Deci alt cacat de lege inutila.
    Va asteptati cumva altceva de la trepanatii astia?

  9. Daca astea sunt dispozitiile acestei legi, presedintele nu mai are decat solutia starii de urgenta ca sa ne salveze de un tsunami. Asta-i ce fac impreuna PSD si UDMR ( a carui Izabella ne termina pe toti).

    • Solutia revenirii la starea de urgenta (desi este practic cea mai eficienta) este cea de care se tem acum guvernul si presedintele.
      Dupa o campanie sustinuta acerb de psd impotriva oricarei masuri restrictive, revenirea la starea de urgenta poate declansa un val de violente greu de anticipat si greu de controlat.
      Asta a fost cartea pe care au mizat PSD si acolitii – nu pentru ca ar fi in stare s-o controleze dar e singurul mod in care pot sa-i impiedice pe ceilalti sa ajunga la putere.
      Faptul ca le va exploda si lor in fata nu ne face fericiti fiindca daca situatia degenereaza nu vor exista castigatori. De fapt, tot ei vor fi cei care se vor regrupa mai rapid pentru ca nu-si fac probleme de morala.
      La fel ca in 45 cand au luat puterea provocand violente, (desi acum bat fierul pe libertati cetatenesti) vor justifica alti ani de zile de teroare tocmai pe necesitatea de a apara „libertatile cetatenesti”…