G4Media.ro

Propunerile Opoziției pentru funcțiile de judecători CCR: Liberalii vin cu un deputat…

Propunerile Opoziției pentru funcțiile de judecători CCR: Liberalii vin cu un deputat și un senator proprii, USR cu doi juriști din afara partidului

PNL și USR vine fiecare cu propuneri proprii pentru funcțiile de judecători ai Curții Constituționale (CCR) care urmează să se vacanteze, una din partea Camerei Deputaților, alta din partea Senatului.

Cele două principale formațiuni de opoziție au optat pentru o strategie diametral opusă în selectarea candidaților pentru CCR: liberalii au ales să propună două nume din interiorul formațiunii, care sunt și parlamentari, în vreme ce USR vin cu doi juriști care nu sunt membri de partid.

Astfel, liberalii îl propun pe deputatul Ioan Cupșa pentru a fi judecător constituțional din partea Camerei Deputaților. Cupșa este avocat și membru în Comisia juridică a Camerei. Pentru funcția de judecător CCR din partea Senatului, PNL îl propune pe senatorul Daniel Fenechiu. Acesta este și el avocat, membru în Comisia juridică a Senatului și este la al doilea mandat de parlamentar. În 2012 a intrat în Legislativ pe listele PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu).

La rândul lor, cei de la USR, îi propun pe Mircea Ursuța și Ștefan Vlad, doi juriști din afara partidului. Ursuța este propus pentru funcția de judecător CCR din partea camerei Deputaților, iar Vlad din partea Senatului. Mircea Ursuța este un avocat care a colaborat cu USR în procesul împotriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, este profesor și autor de cărți. În ceea ce-l privește pe Ștefan Vlad, acesta este tot avocat, cu experiență în contencios administrativ.

”La Grupul Parlamentar USR am audiat azi cei doi profesioniști care vor fi propunerile noastre pentru CCR. Mircea Ursuța este avocat și doctor în drept, universitar la Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Nu a fost membru de partid niciodată. Ștefan Vlad este avocat cu experiență vastă, specializat în contencios administrativ, cunoscut pledant și autor de articole de specialitate. Nu a fost membru de partid niciodată. Suntem consecvenți cu ideile noastre de reformă la CCR: FĂRĂ POLITRUCI LA CCR!”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe, candidat din partea USR la europarlamentare.

Persoanele propuse pentru a prelua funcțiile de judecător CCR urmează să fie audiate de comisiile juridice ale celor două Camere, urmând ca votul în plenul Senatului și al Camerei Deputaților să fie dat ulterior. Va fi declarat câștigător candidatul care va primi majoritatea voturilor deputaților, respectiv senatorilor prezenți.

Pentru cea de-a treia funcție de judecător CCR disponibilă, nominalizarea a fost făcută de președintele Klaus Iohannis în persoana Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră pe probleme de constituționalitate, care a demisionat anul trecut din funcție (detalii aici).

Coaliția PSD-ALDE nu a făcut încă publice propunerile pentru cele două funcții de judecător CCR.

Citește și: Trei funcții-cheie din stat, libere și gata de împărțit între Dragnea și Tăriceanu: Procurorul general, avocatul poporului și două funcții de judecător CCR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pe unul care l-a crezut pe D.Diaconescu, bazaconiile și ”doctrina” lui, v-ați găsit și voi, pnl, să-l propuneți la Curte ?

  2. Domnul Ursuţa este, din păcate, un gargaragiu, lector la o universitate de mâna a III-a. Dl. Ştefan Vlad este un avocat bun, dar mi se pare profund greşit să alegi candidaţii la CCR pe criteriul că ţi-au fost avocaţi în nişte litigii şi îi cunoşti. Nu asta înseamnă cerinţa constituţională a 18 ani de experienţă profesională foarte înaltă! PNL a greşit de asemenea prin propunerea unor jurişti din partid fără merite sau notorietate deosebite.
    Profesionist pentru o opoziţie ar fi fost să fie căutate personalităţi nepatrinice, de exemplu profesori de drept de la Cluj sau Bucureşti cu reputaţie ştiinţifică reală şi neafiliaţi (cel puţin nu major) unei sfere de influenţă politică, doar aşa s-ar fi văzut diferenţa dintre propunerile opoziţiei şi cele ale PSD. Este uluitoare neseriozitatea cu care e tratată de toate partidele (iată că şi USR e la fel de breaz ca toţi ceilalţi) problema numirilor la CCR, deşi de 10 ori pe an ne revoltăm de deciziile prin care Curtea rescrie foarte liber Constituţia (a se citi fantezist, arbitrar).

    • Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu e o universitate de mana a 3-a, e chiar de mana 1 pt Romania.

  3. Avocati la CCR? Ceva imi scapa.

    • Conf paginei personale dl Ursuta este lector la facultatea de Drept a Universitatii din Oradea, la Cluj doar si-a facut studiile. Deci „P1ie troli psd” citesti si apoi comentezi, asta daca intelegi ce citesti.

    • @nenea EU vă rog…lăsați, nu era cazul.
      Dincolo de surprinzătoarea formulă „conf. paginei” care este o formă cât se poate de personală a exprimării corecte „PAGINII” rezultând de aici forma corectă „conform paginii personale” în articol se susține de către cei care l-au propus pe domnul cu pricina, că este citez „doctor în drept, universitar la Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca”. Presupunând că cei care au făcut propunerea îl și cunosc pe cel propus, eu v-aș sfătui să citiți,să înțelegeți ce citiți și să comentați doar dacă aveți ceva relevant de spus. Dacă nu, vă rog rămâneți doar la nivelul „paginei” proprii. Mulțumesc pentru (ne)atenție.

  4. Cand o sa renuntam a mai propune la CCR membrii sau fosti membrii de partid(vezi Dorneanu)! Nu ne invatam inca minte?

  5. Aceste propuneri sunt bizare.
    Trebuiau făcute propuneri de persoane cu reputatie si recunoastere de catre comunitatea cunoscatorilor de drept constituțional.
    Fara sa fie membri sau simpatizanti de partid.
    S-ar primeni in timp structura scriitorilor de Constituție.
    Ar fi fost un inceput si publicul vedea cine se bate pentru ciolan.
    Mai mult nominalizările trebuiau făcute după ce pzd ii nominaliza pe ai sai.

  6. Ce fraieri sunt!
    Nici pe tema asta nu sunt capabili sa se înțeleagă….

    O sa își impună PSD un Ciordache fără ca ei sa își dea seama, măcar.
    Când ne vom trezi cu Nicolicea judecător CCR se vor boci și ei dar va fi prea târziu.

  7. Cupșa a susținut-o pe Cătăniciu Steluța pentru scaunul parlamentar pe care-l ocupă acum cucoana aia.
    Madam avea o condamnare penală definitivă care îi interzicea ,printre altele, ocuparea unei funcții publice pentru o perioadă de timp. Pe domnul Cupșa nu l-a „impresionat” sentința și cu sprijinul lui madam Cătăniciu…hop, în parlament. Doar că după ce și-a văzut sacii în căruță, coana cu pricina a sărit în „căruța” lui Tăriceanu și a participat masiv la mutilarea legilor justiției în conivență cu Ciordache Florin &Co.
    Așadar rețineți, pentru aceste „succesuri” îl putem credita inclusiv pe acest domn Cupșa .
    Despre nenea celălalt, intrat în parlament de pe listele lui Dan Diaconescu…să fim serioși, orice alt comentariu este inutil.
    PNL chiar nu mai avea pe cine să aleagă ?
    Jale,nene,jale.