Protecția Consumatorilor: 1.000 de operatori economici controlați în prima lună a Comandamentului Litoral/Au fost date amenzi de peste 6,5 milioane de lei/Au fost închise temporar aproape 100 de unităţi / Şeful ANPC: Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 1.000 de operatori economici în prima lună a Comandamentului Litoral 2023 şi a dat amenzi de peste 6,5 milioane de lei. De asemenea, au fost închise temporar aproape 100 de unităţi, până la remedierea deficienţelor constatate. ”Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. (…) Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi”, afirmă preşedintele ANPC Horia Constantinescu.
ANPC a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că din data de 12 iunie şi până în prezent a desfăşurat 1.188 acţiuni de control, în toate staţiunile de pe litoral, 72 dintre acestea fiind generate de reclamaţii primite de la consumatori, celelalte fiind acţiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.
De asemenea, comisarii ANPC au mai decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 540.000 lei şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 97 de operatori economici şi au formulat propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.
”Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o şi o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiţii de milioane ale unor operatori economici curajoşi şi iubitori de ţară, îşi desfăşoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca şi cum ai pune un palat de cleştar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi.
Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeaşi barcă pe toţi cei care mai credem în şansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curăţăm tot ceea ce vă poate expune pericolului şi să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost: comercializarea unor jucării cu deficienţe: fără traducere în limba românaă a elementelor de identificare şi caracterizare, pe etichete (menţiunile referitoare la denumirea şi adresa importatorului, avertismentele si recomandările speciale destinate vârstei copiilor etc.), jucării notificate prin sistemul de alertă RAPEX, jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licenţă pentru a putea fi comercializate, marcajul CE neconform;
deficienţe privind etichetarea produselor textile: lipsa menţiunilor referitoare la compozitia textilelor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import; deficienţe privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsura; condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentaţie publică sau cazare turistică; utilizarea unor produse şi proceduri nesigure, în cadrul activităţii de prestare servicii de alimentaţie publică.
Alte nereguli găsite în urma controalelor au fost: nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate de depozitare a materiilor prime, conform indicaţiilor producătorului; nerespectarea vecinătăţilor produselor în spaţiile frigorifice din unele blocuri alimentare; comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită; neafişarea ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor;
neafişarea menţiunilor specifice pe etichetele preparatelor obţinute din produse alimentare congelate; lipsa informaţiilor referitoare la cantităţile de ingrediente, declarţia nutriţională şi prezenţa aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective; utilizarea practicilor comerciale incorecte, înşelătoare; lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare; nerespectarea măsurilor dispuse.
Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua până la finalul sezonului estival.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank