G4Media.ro

Protecția Consumatorului: O echipă de comisari se va ocupa strict de energie,…

Sursa foto: Pixabay

Protecția Consumatorului: O echipă de comisari se va ocupa strict de energie, după ce s-au descoperit probleme grave în contextul liberalizării

O echipă de comisari ANPC se va ocupa strict de sectorul energetic, după ce au fost descoperite probleme care prejudiciau grav interesele consumatorilor, în contextul liberalizării pieţei, a scris, miercuri, pe Facebook, Sorin Susanu, comisar-şef pentru regiunea Braşov în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit Agerpres.

„Ţinând cont de faptul că de la 1 ianuarie 2021 se liberalizează piaţa energiei electrice, comisarii din cadrul C.R.P.C. R.C. (Braşov) au demarat de câteva luni controale în vederea evitării practicilor înşelătoare din partea agenţilor economici care vor vinde energie şi, din păcate, au fost descoperite probleme care prejudiciau grav interesele consumatorilor, motiv pentru care au fost aplicate atât sancţiuni importante, dar şi măsuri de remediere a deficienţelor. Am început să primim sesizări referitoare la diferite nereguli în acest domeniu şi se pare că pot exista încă practici comerciale incorecte, motiv pentru care am decis ca la nivelul C.R.P.C. R.C. (Braşov) să se constituie o echipă de comisari care se vor ocupa doar de acest domeniu şi vor coordona activitatea comisarilor din judeţele subordonate desemnaţi să desfăşoare activităţi similare”, a scris Susanu.

Comisarii special desemnaţi analizează modul în care furnizorii de energie electrică au informat consumatorii referitor la ofertele lor, verifică eventualele practici comerciale incorecte, potenţialele clauze abuzive din contractele acestora cu persoanele fizice, modul în care oferă acces consumatorilor la informaţiile de interes, precum şi posibilitatea în care consumatorii pot intra în legatură directă cu reprezentanţii societăţilor.

Susanu a ataşat o poză în care se vede că un consumator a aşteptat la telefon o oră şi 14 secunde, după ce a apelat numărul 021 9977, numărul de informaţii al companiei Enel.

„O altă potenţială problemă semnalată de consumatori este aceea că unii dintre ei nu vor putea să-şi aleagă oferta dorită, deoarece au cumpărat locuinţe în ansambluri rezidenţiale care nu au realizat branşamente individuale pentru fiecare apartament şi, în consecinţă, dezvoltatorul va alege ce ofertă doreşte, iar consumatorul final va trebui să-i plătească acestuia”, a mai scris Susanu.

„Recomand să nu se semneze niciun contract înainte de a fi citit în integralitate şi doar după ce au fost înţeleşi toţi termenii acestuia”, spune oficialul ANPC, citat de Agerpres.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată. (Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Astia de la OPC sunt cei mai prosti. Si nu de ieri, de azi, ci inca de la inceputurile lor. Organizatie inutila, lipsita de eficienta, bazata pe ipocrizie, populism si minciuna.

    • De ce să crească prețul energiei electrice?Care este rațiunea?Prin liberalizarea prețurilor energia pusa la dispoziția consumatorului trebuie să aibă un preț convenabil,adică mă mic!Acesta trebuie sa fie rolul ANPC dacă există așa ceva în politică statului român pentru a proteja poporul de jecmăneală „băieților deștepți” din sectorul energetic .Oare care popor a suportat cheltuielile pentru infrastructura acestui sector?

  2. Alo ,la guvern se aude sa amanati mizeria asta.Orban a fost 1 an prim ministru ,chiar nu stia ce urmeaza?

    • P-ța energiei trebuie să devină funcțională,concurențială.Nu trebuie amânată aplicarea liberalizării.Chestia cu creșterea prețurilor este o șopârlă a unor funcționari care simt că nu mai au de lucră.Adică să taie frunză la câini.Nimeni nu-și va permite creșterea nejustificată a prețurilor și statul trebuie să controleze ca asta să nu se întâmple,ridicându-le licența celor care încalcă regulile.Consider că Consiliul Concurenței va avea un rol mai mare și asta nu convine unora.

  3. Comisarul Moldovan si cu cel Muntean vor intra in actiune. Dupa care vor iesi din actiune.

  4. asa ceva se numeste furt in proportii colosale, mai bine ar suspenda liberalizarea pietei pina nu se va face regula, si daca regula nu se poate face atunci de anulat liberalizarea, sa-si mai puna pofta in cui miliardarii care duc banii in offshoruri. Mai bine ar schimba piata energetica astfel ca consumatorii care au panele solare sa poata livra energia lor proprie in retelele monopolistilor energetici

  5. Vorba vine ”protecția consumatorilor”, e protecția infractorilor. Iar Orban doarme în papuci, acuma că nu mai e prim ministru.

  6. Daca mergem si la acest moment la oricare dintre acesti furnizori: AIK energy, RCS/RDS si solicitam sa mutam la ei contractul de furnizare pentru o locatie deja conectata, nu este nici o problema. Ei se folosesc de aceleai sarme de curent folosite de ENEL si E-Distributie Muntenia. Nu vin ei cu alte sarme. Daca soliciti in schimb sa conectezi o casa nou construita, nu se poate. Te vor trimite la E-distributie Muntenia ce are monopol absolut. Liberalizarea aceasta despre care tot se vorbeste exista deja de cativa ani dar degeaba. Monopolul pe retele va exista, nu este nimic schimbat fata de situatia existenta pana la 31 decembrie 2020. Doar pretul se mareste avand ca justificare aceasta asa-zisa liberalizare. Daca intrebi pe cei de la AIK energy, RCS/RDS ce se intampla daca exista o pana de curent , ei vor spune ca nu e problema lor si ca trebuie sa suni la ENEL sau E-distributie, cei care au monopolul asupra retelelor si proprietarii in drept a instalatiilor de distributie si furnizare. Sa nu uitam ca proprietatea ta este doar asupra firului ce iese din contorul electric, restul pornind de la contor, transformator, stalpi de curent, cabluri aeriene sau ingropate, etc este proprietatea ENEL si E-distributie Muntenia cel putin in Bucuresti si Ilfov. Restul este bisnitareala, toate firmele intrate deja pe piata de cativa ani te factureaza folosind aceeasi infrastructura, nu vin ei cu alta noua , mai buna sau mai fiabila din punct de vedere financiar.

  7. Protectia furaciunilor!
    Ca la masti de protectie?
    Reacții atat de rapide!
    9 luni sa ne spună ca sunt masti neconforme!
    Pana in 2022 vom afla adevarul despre contracte?
    Sa plece guțanii si sa se unifice organismele astea paralele si confuze!
    Si ce lefuri, amante, avantaje!

  8. Domnilor care va ocupati de producerae si distributia energieiei, chiar nu aveti nici-un respect ptr. consumatorii casnici . Toate entitatile infiintate ANRE , Prot Consum. Consilul Concur. etc in frunte cu Ministrul Energiei , au dovedit nu numai indiferenta si lipsa de interes ptr. acest proces de liberalizare , dar si indiferenta , poate „voita” , in scopul permiterii jocurilor „nesatuilor”din piata de energie. Salarii ” astronomice „si scaune calde iar rezultatul este cel de azi. Contopirea acestor entitati si conducere unica , cred ca este solutia normala.De 31 de ani , convine haosul multora., caci” in ape tulburi , pescuiesc cel mai bine”. Fara justitie , Romania „gafaie” sa reziste , in pofida lipsurilor , incompetentei aproape generalizate , ahotie infratita cu minciuna. Sera de seara , D.na Anca Alexandrcu face dezvaluiri , privind modul cum a fost devalizata si pradata Romania , iar nemernicii continua cu aceesi agresivitate jaful . NU se tem de nimeni si nimic . In acest punct ne aflam . Vom reusi sa-naintam sau ramanem un aceeasi mocirla ca cea de pana acum?

    • anca alexandrescu „face” dezvaluiri. ha ha ha ha ha ! e platita sa le „faca”.
      pe sumele potrivite „face” ce solicita clientii.

  9. COMISARI ? SE VEDE TREABA CA SI ASTIA AU PENSII SPECIALE !