G4Media.ro

Protejarea moştenirii culturale din Sud-Estul Europei va fi centrată în Bulgaria /…

Protejarea moştenirii culturale din Sud-Estul Europei va fi centrată în Bulgaria / O platformă comună în care statele vor putea colabora pentru conservarea patrimoniului cultural imobil

Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moştenirii culturale a Europei de Sud-Est, conform unui anunţ făcut de Institutul Naţional al Patrimoniului Cultural Imobil (NIICH), informează BTA, citată de Agerpres.

În septembrie, va fi înfiinţat un grup de lucru pentru a lansa procesul de integrare în domeniul patrimoniului cultural imobil în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania şi Turcia.

Centrul este iniţiat de institutele culturale şi ambasadele franceze de la Sofia şi Bucureşti, NIICH şi de Ecole de Chaillot, specializată în restaurări, filială a Cite de l’architecture & du patrimoine din Paris. Va fi o platformă comună în care statele vor putea colabora pentru conservarea patrimoniului cultural imobil, precum şi pentru asigurarea de fonduri UE pentru proiecte comune.

Comentând această decizie, Directorul NIICH Peter Petrov a precizat că atitudinea faţă de patrimoniul imobil s-a schimbat în ultimul secol, trecând de la conceptul de proprietate al cetăţenilor din fiecare ţară la cel de valori istorice globale ce trebuie păstrate, prezentate şi adaptate la lumea modernă şi apoi predate generaţiilor viitoare.

Staţiunile de pe litoral din secolul XX şi schimburile culturale de-a lungul Dunării sunt primele aspecte ale cooperării regionale ce sunt deja discutate de experţi din Bulgaria, România şi Franţa. Moştenirea arhitecturală a secolului XX s-a aflat de asemenea în centrul atenţiei pe perioada preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

Un caz concret este cel al staţiunilor din perioada socialistă din Sud-Estul Europei, care au atras deopotrivă turişti, dar şi cercetători interesaţi de viaţa şi mediul de dinainte de căderea Zidului Berlinului. Aşa cum sunt, ele fac parte din istoria europeană a staţiunilor de pe litoral, susţin experţii.

În plus, Dunărea leagă zece ţări şi reprezintă mult mai mult decât un simplu coridor pentru transport. Fluviul este calea unui dialog cultural între oraşele de pe malurile sale, pe care le schimbă cu timpul.

NIICH şi Cite de l’architecture & du patrimoine au un parteneriat de lungă durată, organizând cursuri de specializare pentru arhitecţi prin intermediul Ecole de Chaillot timp de peste 20 de ani. Arhitecţii din ţările care participă la această iniţiativă se vor alătura şi ei.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu stiu cum dar vad ca arhitectii sunt total lipsiti de putere in Romania, adevarati sclavi. Pot sa-i scoleasca francezii cat vor. Scoliti mai bine primarii si angajatii din primarii. Ei au cutitul si ei fac ce vor din orasele tarii. Si mai sunt si tare nescoliti dar cu ochiul lacom la bani nu la frumos sau istorie.

  2. Carpani.

  3. Vad ca zona Transilvaniei face parte din harta Balcanului în aceasta harta. Se pare ca a fost Balcanizat și aceasta regiune care în trecut nu făcea parte din Balcani.

  4. Ce s-a întâmplat cu marea noastră francofonie ?
    Nu România este grădina Maicii Domnului ?
    Nu în Bucegi este centrul energetic – informațional al planetei ?
    Viitorul secretar general NATO ce părere are ? Nu a terminat încă de analizat problema, este încă în urmărire atentă ?

  5. Nu te alinta, o tara ori face parte din Balcani, ori nu face parte din Balcani.Sa vedem.
    Pe de alta parte Transilvania a fost principat autonom sub dominatie otomana si a scapat de spectrul pasalacului datorita orientarii diplomatice non-beligerante a voievodului de origine croata Ian Zapolya etc, dar extinderea intelesului geopolitic de ,,Balkan” ( provenit la randul sau in prejma WW1 din niste note de calatorie ale unui englez prin munti cu balcani – bolovani, stanci, coame muntuoase, unde nu i-a placut nimic, cu oameni barbari si periculosi), extindere de la zona ex – eminamente otomana europeana la unele zone care au avut de a face cu turcii, dar nu au facut parte din imperiu, respectiv din administratia otomana, s-a realizat rapid, fara consultari. Sa nu uitam, insa, de frumoasa zicere a lui H. Poincare: ,, Aici, la portile orientului…..”.
    Oricum , unii se intreaba daca ”Balkan”este pana la Dunare sau nu, pentru un reper geografic, exact.Nu de alta, dar Dunarea izvoreste din muntii Padurea Neagra , cine stie pana unde se intind Balcanii…
    Ar trebui sa te intrebi cine a postat poza de mai sus, de inspiratie anglo-saxona , G4 sa CE ?
    Daca era o harta e Ungariei ( ironia soartei, ea insasi fost pasalac) cu Transilvania, nu era nici un Balkan si nici un voievodat.
    Nu cred ca CE, nici nu pomeneste de Balkan/Balcani, ei stiu ca statele se prezinta ca facand par te din Europa de sud-est.