G4Media.ro

VIDEO Angajații Senatului au întrerupt conferința de presă a lui Bolojan care…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Angajații Senatului au întrerupt conferința de presă a lui Bolojan care anunța concedieri și l-au huiduit / Președintele Senatului: Nu este normal să angajezi persoane pe perioadă nedeterminată fără concurs. Nu merge cu mine o asemenea atitudine

UPDATE Ora 10.45 O parte dintre angajații Senatului au întrerupt conferința de presă a lui Ilie Bolojan, iar când acesta a venit în mijlocul lor, l-au huiduit.

„Sinecurile politice se vor încheia. Îmi pare rău. Am discutat cu sindicatele, accept orice discuție, dar dacă credeți că schimbați ceva în felul acesta, nu se va întâmpla. Respectul față de cetățeni trebuie să-l probăm nu prin huiduieli, ci prin ceea ce facem. În mod evident e enormal să angajezi persoane pe perioadă nedeterminată fără concurs. trebuie să probeze că sunt profesioniști prin concursuri corecte, prin profesionalism. Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine o asemenea atitudine”, a fost replica președintelui Senatului.

Protest angajați Senat, Ilie Bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Cei care sunt profesioniști nu au de ce să se teamă, dar cei care au venit fără concurs și nu își justifică existența, vi se pare normal să fie plătiți?. Vor avea două posibilități: să îi mențină pe ăia corecți și își vor face treaba sau vor fi în situația în care își vor bate joc de oameni și asta se va vedea”, a încheiat Ilie Bolojan.

Sursa video: Inquam Photos / Octav Ganea

Știrea inițială

Angajații de la Senat anunță începerea unor proteste imediat după ce președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat reducerea schemei de personal de la 796 de posturi la 618 posturi.

„Vom identifica o soluție justă, echitabilă, eficientă din punct de vedere bugetar, care să nu afecteze într-un mod disproporționat activitatea legislativă și drepturile angajaților Senatului. Noi suntem exact aparatul de specialitate solicitat prin concurs și suntem profesioniști. Trebuie solicitată și reanalizarea proporției de personal alocat comisiilor parlamentare, având în vedere că acesta reprezintă celula de bază a activității legislative și necesită resurse umane pentru a asigura o legislație de calitate. Acest momorandum încalcă principiul constituțional al angajării, al constituționalității în fața legii (articolul 16 din Constituția României). Măsurile de reorganizare vizează în principal personalul angajat al Senatului, fără a avea în vedere revizuirea sumelor forfetare, ori a altor beneficii destinate senatorilor. În acest sens, se crează o diferență de tratament evident între categoriile de care beneficiază din fondurile publice pe de o parte personalul de lucru al Senatului supus reducerilor și restructurărilor, iar pe de altă parte, senatorii, care nu suferă vreo diminuare a indemnizațiilor sau a sumelor forfetare. Principiul egalității în fața legii și a autorităților publice obligă la adoptarea unor măsuri echitabile și proporționale pentru toți cei care sunt remunerați din bugetul Senatului. Ori excluderea senatorilor de la reducerea cheltuielilor bugetare, sumelor forfetare și diurne ridică probleme de constituționalitate și echitate. Noi vom continua un protest spontan până când vocea noastră va fi auzită. Memorandumul încalcă și principiul constituționalității și al bunei administrări. O măsură administrativă trebuie să fie adecvată, necesară și proporțională cu scopul urmărit. În cazul de față e vorba de limitarea cheltuielilor publice. Reducerea masivă a personalului exact în zonele care reprezintă inima activității legislative, adică comisiile parlamentare, pare excesivă și de natură să afecteze atribuțiile constituționale ale Senatului. Vom continua activitatea, dar protestul nostru va fi unul ca să atragă atenția autorităților. Se poate ajunge și la întreruperea activității. Noi vrem să ne facem auzită vocea. Fără noi, personalul calificat din Senat, senatorii nu își pot desfășura activitatea. Noi suntem personal calificat, vrem să fim respectați și să avem un drept echitabil la replică”, a declarat un reprezentant al angajaților Senatului ca răspuns la declarația lui Ilie Bolojan că schema de personal este supradimensionată.

Sursa video: Inquam Photos / Octav Ganea

Ilie Bolojan, președintele Senatului, a anunțat miercuri concedieri la Senat și reducerea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustil. El a spus că ”reducem sinecurile, din 796 de posturi vom rămâne cu 618 posturi” și a adăugat că ”Senatul trebuie să fie un exemplu pentru a nu risipi banul public”. El a anunțat și prelungirea programului de lucru al Senatului, cu ședinte de plen și miercurea și audieri publice joia.

De notat că în timpul conferinței de presă a lui Ilie Bolojan, mai mulți angajați ai Senatului au protestat pe holurile Parlamentului față de măsurile de concediere anunțate de președintele Senatului. ”Noi sunt exact aparatul care a fost solicitat prin concurs și suntem profesioniști”, a declarat unul dintre protestatari.

„Acesta este un protest spontan. Am venit astăzi alături de colegii mei având în vedere ilegalitatea crasă care se comite de către actuala conducere efemeră a Senatului României. I-am transmis domnului președinte, care nu a avut bunăvoința să ne cheme la consultări. Așa zisele consultări au fost făcute ca să ne lase să vorbim doar 5-7 minute, dar nu s-a luat absolut nimic în considerare. Ceea ce se încearcă să se facă astăzi aici este o ilegalitate fantastică, trebuie să se înțeleagă acest lucru. Parlamentul României nu este o primărie, un consiliu județean, trebuie să înțeleagă toată lumea că este a doua instituție în stat, este cea care legiferează, iar dacă nu ar fi expertiza acestor oameni, a colegilor mei și a noastră, nu s-ar face legi, nu ar putea funcționa un stat de drept. Vă spunem doar că suntem foarte porniți să acționăm instituția în judecată, o acțiune comună și de o amploare nemaivăzută până acum. Nu este nevoie de reorganizare pentru că personalul care există acum la nivelul instituției asigură buna desfășurare a instituției. Dacă există oameni care au fost angajați fără concurs, cei care au girat acest lucru, să își asume și poate acei oameni să dea concurs. Nu este cazul majorității dintre noi”, a declarat Cristina Tărteață, consilier la Comisia de Transporturi și Infrastructură în Senatul României.

Sursa video: Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan (PNL):

Am adoptat două memorandumuri care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului. Pe de o parte, să avem un aparat profesionist și eficient, să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, ca să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință. Și să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții.

În ce privește aparatul eficient, am constatat în aceste zile câteva acumulări negative care nu pot fi contestate. La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină și să plece cu aceștia – așa cum e practica – a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată. Au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană pe post de conducere nu își poate aduce nici un colaborator, pentru că găsește deja persoane fără pregătire. Trebuie să urmăm legea normalotății: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta să poată da randament.

Protest angajați Senat, Ilie Bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Am constatat în multe locuri personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară, există un număr de experți. La unele comisii se justifică numărul de funcționari, dar la comisia de regulament cu o ședință la câteva luni nu se justifică cinci posturi.

Am constatat structuri funcționale ale Senatului ca Direcții generale doar pentru ca cineva să aibă funcția de director general dar fără să aibă personal în subordine.

Am constatat de asemenea că prezența fizică lasă de dorit.
Trebuie să avem un personal corect dimensionat și profesionist pentru a nu risipi banul public. Iar Senatul să fie un exemplu, pentru că nu putem cere altora să nu risipească banul public.
După eliminarea acestor sinecuri, am propus Biroului Permanent o nouă organigramă, care a fost avizată. Odată cu aprobarea acesteia în prima seciune ordinară, ea va deveni obligatorie. Cel mai târziu la finaluș
De la 796 de posturi vor avea 618 posturi, deci o reducere. Vor fi economii substanțiale.
A doua măsură e să reducem cheltuielile de funcționare. Aveam o flotă foarte mare de mașini. Memorandumul prevede reducerea flotei și a cotei de combustibil cu 20%.

Protest angajați Senat, Ilie Bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Colegii care vor pleca nu vor fi demiși de nimeni. Conform legii se vor organiza concursuri pentru funcționari publici. Șefii de servicii, directorii vor avea două posibilități: să facă concursuri corecte și să îi păstreze pe angajații buni, sau să trucheze concursurile și să își asume costurile

Cu siguranță vor avea loc procese. Vom proceda corecta. Am rugat sindicatele să ne ajute să facem concursurile corecte.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Privatul va asteapta cu bratele deschise, tovarasi!

  2. Ca sa intelegem pana la urma cine au fost privliegiatii nomenclaturii PSD si PNL din ultimii 35 de ani…cei pentru care toata tara munceste si plateste taxe…

  3. Vreti reduceri de cheltuieli? Mutati-va dr@culuii din cea mai scumpa cladire administrativa de pe planeta. Poate e timpul sa facem un parlament mai micut intr-o cladire mai mica. Pentru 300 de parlamentari nu ai nevoie de o cladire de 4 miliarde de euro cu o suprafata de 330 de mii de metri patrati.

    • Întrebarea e ce facem cu mastodontul ? În ce privește decizia lui Bolojan, mi se pare acțiune de PR. Nu zic ca nu se sifonat bani și acolo dar sa fim serioși, grosul banilor sunt la toți angajații de prin adm centrala și locala.

    • @Mas
      Fiecare face curatenie in curtea lui. Nu inseamna sa nu reduca aici pentru ca grosul e in alta parte.

  4. Angajările cu contract pe perioada NEDETERMINATA cea mai mare greșeală din administrația românească.
    Dacă ei ar avea pe 1 an contract nu s-ar comporta în acest mod.

  5. Omul a spus ca el isi face curatenie in ograda lui ceea ce e de apreciat, e un inceput, daca e de ochii lumii sau va fi realitate urmeaza sa vedem. N-am auzit nimic gresit in declaratiile lui, punerea in aplicare in schimb mi se pare dificila avand in vedere increngatura de pile si interese . Cat despre pupaza asta blonda cu clanta mare , ma indoiesc ca zace in ea un profesionist indispensabil

  6. Ei, ca sa fie semnalat, doamnele si domnii angajati care se prezentau drept performanti si profesionisti, si care vorbeau peste Bolo, s-au organizat si au performat o comunicare pe turbosystem sosoaca… cam atat despre profesionalismul autoproclamat 🙂

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.