G4Media.ro

Premieră în România ultimilor ani: trei proteste simultane ale sindicatelor – angajații…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premieră în România ultimilor ani: trei proteste simultane ale sindicatelor – angajații din educație, din sănătate și din poliție sunt în stradă

Ora 14.00: Cei 2.500 de sindicaliști din sănătate au ajuns în Piața Constituției și protestează în fața Parlamentului.

Ora 12.50: Sindicaliștii din sănătate au ajuns în Piața Revoluției și protestează în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Sănătății.

Ora 12.12: „Am vrea să ni se respecte drepturile noastre de oameni în primul rând: salariale, condiții de muncă mai bune și tot ce ar fi normal pentru un angajat ca să–și facă treaba cum trebuie”, a declarat pentru G4Media.ro o infirmieră care participă la protest.

„Cerem actualizarea indemnizației de hrană la anul 2022, mărirea salariului, actualizarea salariilor la 2022. Deficitul de personal pune o foarte mare problemă, deficitul de personal. Orele suplimentare nu le putem recupera. Sporul de tură și mai ales al sărbătorilor legale, care nu sunt actualizate la salariul de bază în plată, plata turelor de gardă ale medicilor, sporurile infirmerilor, brancardierilor”, a declarat pentru G4Media.ro o asistentă din Tecuci care participă la protest.

Ora 12.05: Cei aproximativ 2.500 de angajați din sănătate care protestează au plecat în marș din Piața Victoriei spre Piața Revoluției.

Ora 11.47: Trei proteste ale sindicaliștilor din educație, sănătate și poliție se desfășoară simultan, joi, fiind o premieră în România ultimilor ani.

Profesorii sunt în a treia săptămână de grevă generală, iar joi cadrele didactice din Cluj sunt din nou în stradă și s-au adunat în Piața Unirii de unde au plecat într-un marș de protest pe Bulevardul Eroilor.

În Piața Victoriei din Capitală protestează câteva mii de sindicaliști din sănătate.

În fața Reprezentanței Comisiei Europene protestează sindicaliști din poliție și penitenciare.

Ora 11.27: Peste 1.000 de sindicaliști din sănătate protestează în fața Guvernului:

Ora 11.05: Câteva sute de sindicaliști din sănătate s-au strâns deja în fața Guvernului, în Piața Victoriei din București. Alți sindicaliști din poliție sunt în fața reprezentanței Comisiei Europene de la București

Ora 10.30: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru acordarea tuturor drepturilor din actuala lege a salarizării pentru angajații din sănătate și din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Anunțul premierului a venit cu puțin timp înaintea începerii protestului organizat de sindicaliștii din sănătate în București. Detalii aici.

Articol inițial: Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” organizează joi un protest în Bucureşti, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei, anunță News.ro.

”Federaţia «Solidaritatea Sanitară» din România (organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) anunţă organizarea Mitingului şi marşul Sănătăţii în ziua de joi, 08 iunie 2023, în Bucureşti”, anunţă sindicaliştii.

Programul acţiunilor de protest:

  • 11:00-12:00 Miting în Piaţa Victoriei
  • 12:00-12:30 Marş din Piaţa Victoriei către Piaţa Revoluţiei
  • 12:30-13:00 Miting în Piaţa Revoluţiei / Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii
  • 13:00 -13:30 Marş din Piaţa Revoluţiei către Piaţa Constituţiei
  • 13-30-14:30 Miting în Piaţa Constituţiei

Cele câteva mii de profesionişti din sistemul public de sănătate prezenţi la protest vor susţine următoarele revendicări:

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
  2. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
  3. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
  4. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  5. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  6. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
  7. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
  8. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate
  9. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  10. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  11. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  12. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.

”Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. nu ma dau in vant dupa oamenii din sanitas dar prea a ajuns un obicei sa dai legi ca „dam bai” si dupa aia sa nu le respecti!

  2. Bugetul pentru sanatate nu e gestionat eficient.

  3. Bravo!
    Guvernul zero barat al Nulității Sale Marele Ficus, este foarte iubit de către oameni. Poate caută un elicopter spațios să o șteargă precum Ileana și Neculai cât încă mai au timp. Da, nu, la Târgoviște. În Italia, că acolo scapă infractorii…

  4. Poate că, în sfârșit, au înțeles greviștii că doar uniți reprezintă o forță de temut pentru putere!

  5. Săracu’ Ciucă cred că e disperat că nu poate pleca din funcția de PM😅

  6. Normal era să fie 4 proteste simultane!
    Lipsesc, ca de obicei, federațiile pensionarilor fraieri!

  7. 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

  8. se vor duce acusica acasa , multumiti cu 100E in plus la salar, si vor vota in continuare PSDNLUDMR

    • Se mai schimbă omul!

    • Absolut corect. Bravo! Ei asta fac de 30 de ani. Nu uitati, dragi romani, ca de 30 de ani psd va conduce pentru ca cineva ii voteaza democratic iar acesti votanti sunt in primul rand bugetarii

  9. In sfarsit sindicalistii lasa fara pene partidele politice de la guvernare,ma stric de ras la auzul faptului ca maciuca iar nu-si „depune”mandatul…ca si cum ar fi guvernat ceva .sa vedem cum vin acum curajosii pzdei sa salveze tara,asta era marota lor acum un an si jumatate.

  10. În mod normal, în această situație n-ar trebui să se mai facă nicio rotație la guvernare, pur și simplu să cadă Guvernul!

  11. Citit în altă grilă de interpretare : este imaginea modului falit în care statul își gestionează o bună parte din personalul propriu și o dovadă că legea ”salarizării unitare” a angajaților la stat nu este nici unitară, nici echilibrată, iar de raportul performanță / bani nici nu poate fi vorba. ( Nu știm în ce măsură a fost legea la început una echilibrată, dar intervențiile pompieristice în mod cert nu-i fac bine ). ”Rezolvarea favorabilă” a doleanțelor nu va avea consecințe similare în sectorul privat, care funcționează în altă logică, în schimb pot mări speranța guvernanților că nu vor fi uitați la alegeri. Lipsa solicitărilor imperative cu privire la calitatea actului educativ și la adecvarea învățământului la sistemele moderne, precum și lipsa oricărei referiri la probleme din sănătate, altele decât salariile sunt semne triste ale unui sindicalism vulgar. În aceste condiții pare evident că rezolvarea salariilor angajaților de la stat trebuie finanțată din aceleași surse, din care se plătesc pensiile speciale, salariile nerușinate și celelalte sinecuri la cei ”norocoși” de la stat.

    • Eu cred că mai vulgare au fost ultimele 3 guverne!

    • Sigur nu ne vom certa pe tema asta. Sindicatele din istoria recentă a țarii au fost întotdeauna la nevoie, pumnul politicului,

    • unde-i livarza ,sa ne povesteasca el cum plesnesc de bunastare matusile lui?a inceput lumea sa iasa in strada buimaca de atata bunastare,de aici li se trage.iar saracutii „speciali”muncesc cat alti sapte ,sa produca cresterea facuta din pix de Ins,revizuita catre zero,niste luni mai tarziu…

  12. Și-au găsit guvernanții PNL și PSD cu cine sa adopte o poziție de forță … cu cei care au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar…

    Rușine psd și PNL. Pentru cei puși pe pile, pensii speciale, prietenii de partid aveți bani … dar pentru viitorul țării … educația nu.

    Să ne aducem aminte de minciunile PSD (Olguța) cu măririle promise in 2017 și Iohannis (PNL) cu procentul din pib ce ar trebui alocatie pentru educație.

    PNL = PSD când vine vorba de învățământ.

    • Chestia e ca nu toti fac greva. Deci salariile sunt bune pt unii, care nu sunt putini deloc

  13. Jandarmii nu? Pe astia cine-i ciomageste?

  14. Multumim pentru stabilitate Johannis. Ai zis ca te-ai facut frate cu „ciuma rosie” ca sa avem stabilitate, se vede ce stabilitate avem.

    • 👍
      P_roștii ăia de bulgari cu ceafa groasă, de la atâta instabilitate politică, s-au ales cu un Premier academician!
      Noi, cu atâta stabilitate politică, avem triunghiul maro!

  15. Felicitări, se mișcă țara. Să vină președintele în stradă la dialog cu poporul sau să plece cu guvernul lui cu tot!

    • Ce bine s-ar fi muscat si cu pensionarii publici! Dar pensionarii nu au timp de ieșit în stradă pentru că sunt ocupați până peste csp cu televizorul!

  16. Mișcat și cap, scuze!

  17. Statu’ la stat…

  18. E un colț de cotitură, dar opoziția n-are personalități care să valorifice politic ce urmează.

  19. Doar asa sa vad politisti in strada ca altfel in iraselul nostru de provincie nu-i vezi decit daca este un accident sau un incident . Stau ascnsi si nu ies pe strada pentru preventie . Foarte rar vezi o FUFA de la asa zisa politie locala , paznici guvernantilor , falinduse pe strada cu masina ultimul model si cu ultima moda de coafura .

  20. E fascinant cum toti se plang de lipsa de personal, cand avem aproape 1,5 mil de angajati la stat fata de 5 mil la privat.