Protest al industriei HoReCa: La ora 12.00, patronii și angajații ies în fața unităților unde lucrează / Organizatorii: Un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității
Patronii de hoteluri și restaurante și angajații din HoReCa organizează marți un protest la nivel național, operatorii din industria ospitalității vor opri complet activitatea timp de jumătate de oră, între 12.00-12.30, și vor ieși în fața unităților proprii, ca un mesaj public pentru autorități.
Organizatorii susțin că industria HoReCa a fost „îngenuncheată” de pandemie, iar protestul reprezintă „un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”.
Potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), anul 2020 a însemnat declinul industriei.
„120 000 euro/an a însemnat pierderea medie per unitate în 2020; de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021; de la 40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere”, arată cifrele HORA, transmise într-un comunicat de presă.
Alianța pentru Turism a anunțat că susține protestul industriei ospitalității, afirmând că Guvernul ia „măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității fără un dialog cu structurile reprezentative (vezi eliminarea voucherelor de vacanță)” și criticând lipsa unui dialog pentru fonduri din Planul Național de Redresare (PNRR).
„Toate statele europene includ industria ospitalității în Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență, România neavând până acum nicio discuție cu industria pe această temă, finanțarea repornirii industriei din fonduri europene fiind în pericol”, precizează Alianța pentru Turism.
Reprezentanții HoReCA s-au întâlnit luni cu ministrul Economiei şi Turismului, Claudiu Năsui, care a spus că până la adoptarea bugetului de stat nu pot fi alocați banii.
„HoReCa este o industrie care a fost pusă la grea încercare, care până acum a supravieţuit extraordinar, şi din resurse proprii mai ales, iar eu consider că îşi justifică un ajutor în perioada aceasta, care nu a fost creată de ei. (…) În momentul acesta, principala frână şi pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 şi 3, şi pentru aceasta este bugetul, Legea bugetului, care trebuie să apară ca să poţi să începi să faci plăţile”, a spus Năsui, după discuțiile cu reprezentanţii organizaţiilor din turism.
Președintele HORA, Daniel Mischie, a declarat, după întâlnire, că ministrul Năsui şi-a dat acordul pentru alocarea a 2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea operatorilor din industria turismului.
„Cel mai important lucru care s-a discutat a fost alocarea resurselor bugetare pentru Măsura 224, alocarea a 20% din diferenţa cifrei de afaceri pentru operatorii din industria turismului, industria ospitalităţii. Am obţinut acordul ministrului Economiei pentru 2,5 miliarde (de lei – n. r.), iar următoarea oprire a operatorilor din turism este la Ministerul de Finanţe, la domnul ministru Nazare, care trebuie să aloce încă 1,5 miliarde pentru a fi completă această sumă. Ministrul Economiei şi-a dat acordul pentru 2,5 miliarde şi este făcut un apel în acest sens”, a afirmat Daniel Mischie, citat de Agerpres.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii