
Protest al specialiștilor în medicină fizică și reabilitare, joi, la Cotroceni / Medicii, nemulțumiți de legea care le reglementează activitatea
Medicii din specialitatea de Medicina Fizica si Reabilitare au anunţat pentru joi, intre orele 13:30 si 15: 30, la Palatul Cotroceni, o adunaree publică în legătură cu promulgarea legii Pl-x NR.442/2024 votată în Parlament pe 19.03.2025 prin care se permite oricărui medic din orice specialitate să întocmească planul de recuperare/ reabilitare.
”Astfel se eludează competenţele şi formarea profesională strictă care se realizeaza in 5 ani de rezidentiat si se finalizeaza cu un examen de specialitate , a unui medic specialist în Medicină Fizică şi Reabilitare”, anunţă organizatorii.
1200 de medici de medicină fizică şi reabilitare, sunt în pericol de nu mai putea profesa. Noua lege i-ar putea determina pe medicii rezidenţi să-şi schimbe specialitatea, iar pe cei care intră în toamnă în Rezidenţiat să nu mai aleagă deloc specialitatea de medicină fizică şi reabilitare, arată organizatorii.
Prof. Dr. Gelu Onose, şeful secţiei clinice de recuperare neuromusculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Capitală, medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Baneologie, medic primar de Geriatrie şi Gerontologie, a explicat pentru News.ro că un articol modificat din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 66/2024, modificare apărută în Camera Deputaţilor, for decizional, după ce proiectul de lege a trecut de Senat în formă corectă, scoate din circuit rolul medicilor de recuperare fizică şi reabilitare în diagnosticul şi stabilirea planului de tratament al pacienţilor şi îl introduce pe cel al fiziokinetoterapeuţilor care ar primi astfel dreptul de a lua decizii medicale fără să mai fie nevoie de aprobarea unui medic de recuperare fizică şi reabilitare.
Joi, medicii de medicină fizică şi reabilitare vor protesta la Palatul Cotroceni, de la ora 13.30 şi vor cere preşedintelui României să nu promulge legea şi să o retrimită în Parlament pentru revizuire, transmite News.ro.
„Noi nu vrem să se schimbe şi nu înţelegem de ce doresc unii să se schimbe în mod cel puţin ciudat statutul unei specialităţi din cele peste 40 de specialităţi care se găsesc în opisul specialităţilor medicale din România şi în general cam în opisul comun al specialităţilor medicale din UE şi în general din lume.”
„Se vehiculează termenul de fizioterapeuţi. Se ajunge la o anumită antagonizare care nu-şi are rostul , este dăunătoare, tocmai asta este caracteristica specialităţii noastre, este transversală, prin urmare nu se ocupă de patologia unui anumit aparat sau organ anume, cum este oftalmologia care se ocupă de ochi, nefrologia de rinichi, noi ne ocupăm de identificarea prin evaluare clinică şi biologică şi funcţională a diverselor tipuri de deficit de incapacitate funcţională şi care devin astfel ţinte sau obective terapeutico-recuperatorii.
Ori prin această formulare de la Camera Deputaţilor, care este for decizional, practic se prevede faptul că, pe de o parte se pot adresa pacienţii direct fizioterapeuţilor, ceea ce nu corespunde realităţii pentru că este vorba despre kinetoterapeuţi, profesionişti foarte buni, cu care noi lucrăm, sunt mâinile noastre drepte, dar a căror pregătire este universitară de licenţă de 3 ani, de scurtă durată.”, afirmă medicul Gelu Onose.
„Pe lângă asta a mai apărut şi formularea că eventual se poate face planul de recuperare, dacă nu-l face kinetoterapeutul, medicul de recuperare este scos din această ecuaţie, poate face medicul curant sau prescriptor. Poate să însemne orice, din moment ce nu este prerogativa exclusivă a medicului de recuperare. Nu este vorba despre monopol, este vorba despre exclusivitate profesională într-un domeniu bazată pe expertiza acumulată şi bazată pe pregătiea focalizată. Ca să nu fie monopol înseamnă că şi orice medic poate să dea anestezie generală, orice medic de recuperare să zicem poate să facă transplant renal sau proteze de şold. Colegii mei vor cere preşedintelui să retrimită această lege, să nu o promulge, să o retrimită pentru revizuire. Noi am formulat propuneri de reformulare echilibrată. În procesul de legiferare parlamentară sunt cele două Camere. În situaţia acestei Ordonanţe prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a dat o formulare foarte corectă, în care recunoaşte că coordonatorul şi elaboratorul planului complex de recuperare este medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare, iar Camera Deputaţilor care a fost cameră decizională a schimbat această formulare, cu medicul prescriptor şi curant”, a explicat Prof.Onose.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 66/2024 prevedea, în forma iniţială, că ” Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare.
Articolul 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, invocat în OUG, menţionează: ”Activităţile specifice de fizioterapie de care beneficiază persoanele asigurate în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt stabilite prin negociere între Colegiul Fizioterapeuţilor din România, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi sunt prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei de specialitate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, fiind decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.
La Camera Deputaţilor, care este for decizional, prevederea a fost modificată, fiind eliminată referirea explicită la articolul 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, înlocuirea formulării referitoare la ”activităţi de fizioterapie” cu ”servicii de fizioterapie”dar şi prin înlocuirea formulării ”pe baza recomandărilor medicale” cu ” conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului clinic stabilit de către medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor”.
În varianta Camerei Deputaţilor, articolul are umătoarea formă: „Asiguraţii beneficiază de servicii de fizioterapie, conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului clinic stabilit de către medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor, servicii stabilite in conformitate cu prevederile Legii nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank