Protest al tibetanilor, la Paris, în sprijinul lui Dalai Lama / Expresia „mănâncă-mi limba” ar proveni dintr-un joc între copii şi bătrânii lor / Tibetanii acuză presa occidentală că face jocurile Chinei
Sute de tibetani au demonstrat sâmbătă la Paris în sprijinul liderului lor spiritual, Dalai Lama, după ce un videoclip în care acesta îi cere unui băiat să îi „sugă limba” a provocat o adevărată furie pe reţelele sociale, în special în Occident, iar liderul religios a fost nevoit să-şi ceară scuze, relatează News.ro, care citează AFP.
Şase asociaţii ale comunităţii tibetane au chemat la o manifestaţie, sâmbătă, la Paris, în sprijinul liderului spiritual şi religios al Tibetului, după difuzarea în ultimele zile pe reţelele sociale a unui videoclip care a provocat numeroase reacţii ostile.
„Nu-l mai defăimaţi pe Sanctitatea Sa” şi „Opriţi propaganda chineză”, a cerut o purtătoare de cuvânt a comunităţii tibetane. Susţinătorii lui Dalai Lama s-au adunat în faţa sediului France Télévisions pentru a denunţa „mass-media şi canalele de televiziune care nu şi-au făcut datoria de jurnalişti şi au transmis propaganda chineză”.
Mulţimea, estimată la câteva sute de persoane – dintre care mulţi copii – a fluturat steaguri tibetane şi mulţi participanţi au venit cu portrete ale lui Dalai Lama.
Videoclipul, difuzat la mai bine de o lună de la evenimentul respectiv, care a avut loc la 28 februarie, îl arată pe Dalai Lama în audienţă, în apropiere de Dharamsala (nordul Indiei, acolo unde trăieşte în exil), alături de un băieţel indian care este însoţit de mama sa.
În videoclipul care s-a viralizat, băiatul îl întreabă pe Dalai Lama, care are 87 de ani, dacă îl poate săruta. Liderul îi face semn spre obraz, spunând „mai întâi aici”, iar băiatul îl sărută pe obraz şi îl îmbrăţişează. Apoi, în timp ce îl ţine de mână pe băiat, Dalai Lama face un gest către buze şi spune: „Cred că şi aici” şi îl sărută pe băiat pe buze. Liderul tibetan îşi atinge apoi fruntea de cea a băiatului, apoi scoate limba, spunând: „Şi suge-mi limba”. În timp ce unii oameni râd, băiatul, aparent uşor nedumerit, scoate limba înainte de a şi-o retrage puţin, la fel ca Dalai Lama. Apoi au loc mai multe îmbrăţişări, în timp ce liderul spiritual îi vorbeşte băiatului, spunându-i să ia aminte la „fiinţele umane bune care aduc pace şi fericire”.
Ulterior, după ce videoclipul s-a răspândit masiv şi a stârnit reacţii negative, liderul spiritual tibetan şi-a „cerut scuze” băiatului şi familiei acestuia, pe contul său de Twitter, spunând că „adesea tachinează oamenii pe care îi întâlneşte într-un mod inocent şi jucăuş” şi că „regretă acest incident”.
Pentru comunitatea tibetană din Franţa, toate reacţiile negative au venit dintr-o „interpretare greşită a videoclipului”. Comunitatea regretă că „fapte scoase din context circulă” în unele media franceze, se precizează într-un comunicat. „Acest lucru a întristat şi a rănit profund comunitatea tibetană din Franţa şi din întreaga lume”, spun susţinătorii lui Dalai Lama.
„Este într-adevăr o tachinare din partea lui Dalai Lama”, a declarat pentru AFP Françoise Robin, profesor universitar la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale. „Tibetanii au o expresie, „mănâncă-mi limba”, care provine dintr-un joc între copii şi bătrânii lor: când primii le cer celor din urmă nişte bani sau o bomboană, iar aceştia nu mai au nimic de dat, ei spun: „mănâncă-mi limba””, a explicat profesoara. „Durerea pe care această manipulare a provocat-o tibetanilor este foarte greu de măsurat”, adaugă experta, pentru că Dalai Lama este „speranţa şi mândria lor”, a punctat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii