G4Media.ro

Protest anunțat pentru joi, ziua moțiunii de cenzură, în fața Parlamentului: ”Ne…

Protest anunțat pentru joi, ziua moțiunii de cenzură, în fața Parlamentului: ”Ne strângem pentru a-i spune adio celui mai prost guvern din istorie, apoi plecăm în marș spre Palatul Victoria”

Un protest este anunțat pentru joi, 10 octombrie, la ora 10:00, în fața Parlamentului, în ziua în care este programată pentru dezbatere și vot moțiunea de cenzură a Opoziției ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”.

Manifestația este anunțată pe pagina de Facebook a ”Luptăm pentru România”, o comunitate online care promovează și susține protestele anti-corupție din România, potrivit propriei descrieri.

După protestul din Parcul Izvor, organizatorii îndeamnă la un marș spre Palatul Victoria.

Chemarea la protest de pe pagina comunității ”Luptăm pentru România”:

Joi, 10 octombrie, începând cu ora 10:00, Parlamentul va citi, dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD, condus de Viorica Dăncilă.

Joi, 10 Octombrie, începând cu ora 10:00, ne strângem la Parlament, intrarea dinspre Parcul Izvor, pentru a-i spune ADIO, celui mai prost Guvern din istoria acestei ţări.

Moţiunea a fost semnată de 237 de parlamentari, toţi parlamentarii Opoziţiei (PNL, Pro România, USR, PMP, ALDE, minorităţi), alături de 4 parlamentari de la PSD, decurând inscrisi in PRO ROMANIA.

După ce vom afla că moţiunea a trecut, plecăm în marş spre Guvern! Hai şi tu alături de noi în cel ce probabil va fi ultimul protest semnificativ al acestui an. #rezist

S-a terminat!

Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost citită joia trecută în plenul Parlamentului, votul fiind programat pentru joia aceasta, la ora 10:00.

Citirea documentului a avut loc după dispute între Putere şi Opoziţie pe tema calendarului dezbaterii moţiunii şi la o zi după ce plenul Camerelor reunite a respins ordinea de zi decisă de PSD, care stabilea citirea moţiunii miercuri şi dezbaterea acesteia sâmbătă, 5 octombrie.

Această ordine de zi a fost respinsă cu 194 de voturi ”împotrivă” şi 181 ”pentru”, ceea ce, conform parlamentarilor Opoziţiei, a confirmat că Guvernul PSD nu mai are susţinere în Parlament. Inclusiv preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a admis că ”matematic, PSD nu mai are majoritate”. După respingerea ordinii de zi, parlamentarii opoziţiei au scandat îndelung ”Demisia!”.

Potrivit textului, Opoziția va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă și ”investiții publice majore”.

”Această moţiune de cenzură porneşte de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor”, se arată în debutul moțiunii de cenzură.

Principalele critici la adresa guvernului listate în moțiune:

  • Viorica Dăncilă a folosit funcția de prim-ministru ca pe ”un instrument de vendetă personală împotriva adversarilor politici”, încurajându-și colegii ”să profereze mesaje naționalist-șovine la adresa minorităților naționale” și nesancționând ”derapajele grave din discursurile pline de ură”
  • „Lipsa de competenţă” sau „impotenţa guvernării”: în doi ani şi opt luni, s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, ”dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”
  • guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească
  • absorbția slabă a fondurilor europene: ”peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană”
  • lipsa acută a investiţiilor: ”sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”
  • alungarea investitorilor străini prin lipsa de predictibilitate a legislației economice, ”care se modifică aproape săptămânal”: ”Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor?”
  • Confiscarea” de la companiile profitabile de stat a miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, ”pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat”
  • dublarea în timp record a deficitului de cont curent ”din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români”
  • înrăutățirea tuturor indicatorilor conomici: ”Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro”
  • ignorarea avertismentelor instituţiilor financiare ”care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiuni”
  • proasta pregătre a noului an școlar: ”Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic”
  • nerespectarea promisiunilor de construire a celor opt spitale regionale
  • tentativele de blocare a votului pentru românii din diaspora: ”Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF”
  • blocarea de către PSD a abrogării legii recursului compensatoriu, ”acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România”
  • lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității: ”Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii”
  • lipsa măsurilor împotriva conducerilor Televiziunii și Radioiului publice: ”Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul „confidenţial” aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici”

”Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se mai arată în textul moțiunii de cenzură.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. stati linistiti la locurili voastre.
    cadrele partidului vor ramane la robinete.
    se mai schimba intre ei.

  2. Merita manjiti si sa nu se mai intoarca!!

  3. „După ce vom afla că moţiunea a trecut, plecăm în marş spre Guvern! Hai şi tu alături de noi în cel ce probabil va fi ultimul protest semnificativ al acestui an. #rezist”

    Si daca, totusi, motiunea nu va fi trecut, ce facem?! Plecam direct acasa, ramanem acolo pana a doua zi seara, care e planul B?!

    • Il asteptam pe Iohannis sa ceara urmarirea penala a Vioricai Dancila pe art 256 CP, uzurpare de functii oficiale si s-o suspende din functie pentru 45 zile

      Art. 109
      …………..
      2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

    • cantam : noi de aicea nu plecam / nu plecam acasa / pana nu vedem pe veorika acasa !

    • Nu e in stare Klaus de asa ceva.

  4. Numai fraierii ar crede ca „s-a terminat”. Vine PNL-ul cu slugile lor care le iau locurile slugilor PSDiste.

  5. Jos cu Hoții care sunt urmasii CRIMINALILOR din 1989 – jso mafia securista care a distrus RO. Puscarie pentru tot infractorii PSD (o grupare mafiota din care nu poate face parte nici un om onest)

  6. „lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității”
    Cum sa ceri infractorilor sa combata infractionalitatea??

    Este ca si cum ai astepta de la populime sa stie pe ce lume este, vorbesc de cei care isi ridica caciula in fata hotilor .

    Singura solutie, IMNHO, este eradicarea prostiei generalizate

  7. „cel mai prost Guvern din istoria acestei ţări” – asta denota inteligenta din partea organizatorilor, intelegem ca guvernele Groza (cel din perioada in care Sora se lupta pentru libertate cu regimul comunist, din postura de consilier al ministrului de externer, Ana Pauker), Maurer, sau chiar si guvernarea legionara au fost mai bune.

    acum serios, in afara de m… psd, nu mai stie nimic altceva.

    am asteptat un mars sambata, ca urmare a accidentului din jud ialomita, dar nimic… probabil ca motiunea e mai importanta.
    oricum, urmatoarele guverne vor repeta la nesfarsit placa cu „greaua mostenire” pe care au primit-o de la psd, cel putin 20 de ani de acum incolo…

  8. #6caiPeContrasens
    Vineri seară , la Canci TV

  9. Sa vina PDL PENL CARE STIM CE NEAU FACUT.VOTAM PSD

  10. Votăm PSD fără PDL

  11. Multi dintre dvs. sunteti foarte amuzanti . chiar comici , in luarile de pozitie .

  12. nu stiu cum lupta pentru Romania organizatii finantate de George Soros si care militeaza fatis pentru desfiintarea statelor nationale. Mai degraba aceste structuri de extrema stanga lupta impotriva Romaniei. Poate oamenii or fi bine intentionati pe acolo, dar de fapt totul e pe baza de acces la finante si idioti utili.

  13. Cand e Dragnia in libertate protestati,cand e dragnia in puscarie protestati ca o duce bine.Cand guvernul face protestati cand guvernul nu face protestati.Ridicolilor si circarilor voi aveti impresia ca toata tara e formata din studenti Fara servici si fara copii sa fie dispusi sa vina sa protesteze cand vor muschii vostri?Daca ati merge la munca si ati fi rupti dupa 12 ore nu v-ar mai arde de prostii dar asa odihniti pe banii parintilor Si gratuitatile statului normal ca aveti multa energie si multe prostii in cap.