VIDEO Peste 24 mii de persoane au protestat pașnic în Piața Victoriei / Oamenii au cerut demisia guvernului și au aprins lumânări în memoria tinerelor ucise la Caracal și a celor care au murit la Colectiv
Peste 24 mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată. Oamenii au purtat pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, au cerut demisia Guvernului, au avut fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria au fost ţinta altor scandări ale protestatarilor.
„Demisia Teodorovici, Daea”, „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – au fost câteva dintre mesajele afişate în piaţă.
Au fost aprinse candele în memoria fetelor ucise la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.
Reprezentanţi ai Poliţiei Locale au împărțit oamenilor sticle cu apă.
Au fost două cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea în piaţă cu arme albe, iar o a treia persoană cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoană care a avut o dispută verbală cu forţele de ordine a fost identificată şi amendată.
G4Media.ro a transmis în regim live text cele mai importante momente ale protestului:
ora 21:45 – galerie foto de la protestul din Piața Victoriei (Inquam Photos / Octav Ganea și George Călin):
ora 21:40 – mai mulți copii veniți cu părinții la protest au desenat cu creta colorată pe asfaltul din fața guvernului
ora 21:35 – Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat sâmbătă seară că gardurile din faţa Guvernului au fost mutate pentru că era nevoie de o redimensionare a spaţiului, întrucât în Piaţa Victoriei sunt, potrivit unor estimări, 24.000 de persoane.
„Nu s-a dorit apariţia unor incidente şi am creat spaţiul necesar”, a explicat Georgian Enache.
Gardurile nu vor putea fi mutate mai mult, pentru că au ajuns deja la trotuarul din faţa Guvernului.
Numărul forţelor de ordine a crescut concomitent cu creşterea numărului de participanţi la protest.
Georgian Enache i-a îndemnat pe cetăţeni să fie vigilenţi şi să semnaleze forţelor de ordine orice posibil incident.
Reprezentanţii ISU au informat că 11 persoane din piaţă au avut nevoie de asistenţă medicală, din cauza temperaturii ridicate.
„Facem apel la calm, adresăm participanţilor rugămintea de a fi atenţi în jurul lor şi de a semnala jandarmilor orice încălcări ale legii. Nu intraţi în conflicte!”, a fost mesajul forţelor de ordine transmis sâmbătă seară.
ora 21:34 – cineva a proiectat cu laser pe clădirea guvernului mesajul ”Analfabeta”
ora 21:28 – un tricolor uriaș, lung de câteva zeci de metri, a fost desfășurat în fața guvernului
ora 21:24 – apel al Jandarmeriei:
- Pentru siguranța participanților la adunarea publică, a fost lărgit spațiul delimitat cu panouri metalice, fără incidente. Facem apel la calm, adresăm participanților rugamintea de a fi atenți in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întrați in conflicte!
ora 20:17 – câțiva protestatari agresivi au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, dar au fost rapid calmați de ceilalți manifestanți. Jandarmii și-au păstrat calmul
ora 21:15 – oamenii încep să plece din Piața Victoriei
ora 21:00 – zecile de mii de manifestanți din Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile și au scandat: ”Hoții, hoții”, ”Jandarmeria apără hoția”
ora 20:54 – protestatarii din proximitatea forțelor de ordine scandează: ”Jandarmeria apără hoția”
ora 20:50 – circulația în Piața Victoriei a fost oprită în totalitate
ora 20:45 – numărul protestatarilor din Piața Victoriei depășește 20.000
ora 20:43 – sute de oameni protestează și în marile orașe din țară: Iași, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca
ora 20:37 – Președintele PMP, Eugen Tomac, a venit în Piața Victoriei
ora 20:35 – timpii de așteptare la metrou sunt foarte mari. Cititori ai G4Media.ro ne-au semnalat că așteaptă și 15 minute pentru a lua metroul spre Piața Victoriei
ora 20:30 – numărul protestarilor din Piața Victoriei a depășit 15.000
Ora 20:25 – Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a venit în Piața Victoriei (foto: Daniela Simionovici)
ora 20:20 – galerie foto de la protestul din Piața Victoriei (Inquam Photos / Octav Ganea)
ora 20:11 – mesajul inediat cu care o doamnă a venit în Piața Victoriei (autor foto: Daniela Simionovici)
ora 20:01 – numărul manifestanților din Piața Victorei a depășit 10.000
ora 19:55 – jandarmii împart pliante informative protestatarilor care vin în Piața Victoriei
ora 19:50 – numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășit opt mii
ora 19:45 – sunt proteste și în alte orașe din țară
ora 19:42 – Mesaje pe care protestatarii le afișează pe pancarte și pe tricouri:
ora 19:39 – jandarmii au găsit un al doilea cuțit, dar și un spray paralizant, asupra unei persoane care încerca să intre în Piața Victoriei
ora 19:35 – protestatarii plecați din Piața Revoluției au ajuns în Piața Victoriei. Ei au un steag uriaș pe care îl poartă mai multe persoane. De asemenea, ei au și un sicriu pe care au pus tricolorul. Când au ajuns în fața guvernului, oamenii au scandat: ”Cuib de hoți și de mafioți”, ”Alo, 112”:
ora 19:33 – pianistul Davide Martello a ajuns în Piața Victoriei. El a venit cântând la protest
ora 19:03 – peste cinci mii de protestatari s-au adunat în Piața Victoriei. Oamenii continuă să vină masiv la manifestație
ora 19:01 – europarlamentrul PNL Rareș Bogdan a venit la mitingul din Piața Victoriei
ora 19:00 din boxele instalate în Piața Victoriei se aude imnul de stat, ”Deșteaptă-te, române!”
ora 18.55 – Șase persoane care protestau în Piața Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, iar două dintre acestea au fost transportate la spital
ora 18:50 – mesaje de pe pancartele protestatarilor din Piața Victoriei:
ora 18:40 – Anunț al Jandarmeriei: La intersecția str Dr Felix cu B-dul Nicolae Titulescu a fost depistat la control în filtru o persoană de sex masculin cu un cuțit, tip briceag. A fost condus ptr întocmire acte la Secția 5. Vârsta: 29 de ani
ora 18:30 – noi declarații din partea purtătoruluii de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache:
- au fost instalate filtre în principalele zone de acces în Piața Victoriei
- a fost gasit asupra unei persoane un cuțit, persoana a fost reținută
- filtrele vor fi menținute în ciuda nemulțumirilor
- nu sunt controlate toate persoanele, ci cei care au asupra lor bagaje voluminoase sau cei care generează suspiciuni
- facem același apel la calm
- oamenii vor primi pliante din partea jandarmilor privitoare la siguranță
ora 18:29 – cei aproximativ 100 de oameni strânși în fața Ministerului Afacerilor Interne pleacă spre Piiața Victoriei
ora 18:20 – mi amulte mașini ale Jandarmilor sunt parcate pe bulevardul Iancu de Hunedoara, la intrarea în Piața Victoriei
ora 18:15 – jandarmii au găsit un cuțit asupra unei persoane care vooia să intre în Piața Victoriei
ora 18:10 – Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășiit 2.000
ora 17:46 – Jandarmii au verificat pirotehnic camioneta adusă în Piața Victoriei de uniii protestatari:
ora 17:43 – un altar în memoria celor două tinere ucise la Caracal a fost instalat în fața guvernului. Oamenii aprind lumânări
ora 17:40 – Mesajele de pe pancartele oamenilor veniți în Piața Victoriei:
ora 17:20 – Câteva zeci de persoane au venit să protesteze și în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne.
Ei au afişat în apropiere mai multe portrete cu reprezentanţii autorităţilor – politicieni şi şefi din Jandarmerie – pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.
Oamenii speră să se strângă câteva mii, iar după ora 18,00 vor pleca în marş spre sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după care se vor îndrepta către Piaţa Victoriei, la Guvern, unde deja sunt mai multe sute de protestatari.
ora 17:06 – polițiștii locali împart sticle cu apă oamenilor
ora 16:30 – Un tun cu apă a fost adus de jandarmi în proximitatea Pieței Victoriei. Spre deosebire de anul trecut, când mașinăria a fost postată la vedere, de această dată aceasta a fost parcată într-o unitate de jandarmi de lângă clădirea guvernului.
ora 17:00 – câteva sute de persoane în Piața Victoriei. Din cauza căldurii insuportabile, cele mai multe persoane stau la umbră în zona Muzeului Antipa. Unii scandează ”PSd, ciuma roșie”
ora 16:00 – Primarul general, Gabriela Firea, a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii de la sediul Poliţiei Locale, unde evenimentele organizate în Capitală, inclusiv protestul din Piaţa Victoriei, pot fi văzute pe monitoare.
„Weekend plin de evenimente în Capitală! 17 la număr, sute de mii de persoane participante. Pe monitoarele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti se observă, deja, pregătirile”, a scris Firea pe reţeaua de socializare.
ora 14:30 În drum spre București, un grup de protestatari din zona Moldovei a blocat pentru câteva minute circulația pe DN2, la trecerea de la podul Mărăcineni, înainte de intrarea în Buzău. Aceștia au cerut construirea autostrăzii Moldovei.
ora 14:00 Jandarmeria face din nou declarații: ”Au fost instalate dispozitive de protecție care să delimiteze spațiul în care se va desfășura adunarea publică. Aceste spații de protecție au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activități rutiere care se desfășoară în acest nod foarte important din capitală să decurgă în mod firesc (…) În mod gradual vor intra și efective de jandarmi, acele patrule de dialog. În punctele principale de acces în Piața Victoriei vor fi instalate și niște filtre cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre, vreau să fiu bine înțeles de la început, este de a preveni pătrunderea cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Colegii mei vor fi atenți îndeosebi la persoane care au asupra lor bagaje mari. Nu este o interdicție ca aceste persoane să vină cu bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
ora 13:30 Și Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care numește evenimentele din 10 August 2018 ”o tragedie” și susține că implicarea oamenilor este dovada maturizării societății de care toți politicienii ar trebui să țină cont: ”Guvernul PSD și-a atacat atunci propriii cetățeni cu bâte și gaze lacrimogene pentru că oamenii au avut curajul să-și facă auzită vocea. O astfel de tragedie nu trebuie să se mai repete niciodată! (…) Participarea activă și implicarea oamenilor este dovada vie a maturizării societății și semnalul clar că niciun politician nu mai poate ignora vocea tot mai puternică a românilor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
ora 13:00 Dan Barna a scris pe Facebook un mesaj despre cum 10 August a devenit un simbol pentru români, alături de ”1 Decembrie, 9 mai, 24 ianuarie și 22 decembrie”: ”Oamenii rețin impresia și emoția unui eveniment major și după o vreme, niște ani, data lui devine referința afectivă a acelei țări (…) Nu cred că există convertire mai rapidă a datei în simbol precum în cazul lui 10 august”, a scris liderul USR sâmbătă, la prânz. ”10 august este de-acum despre respectul României de pretutindeni”, a mai adăugat liderul USR care a reamintit că membrii partidului pe care îl conduce vor participa la protestul de sâmbătă.
ora 12:20: O persoană a fost amendată pentru că a parcat neregulamentar în fața Guvernului. Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, a făcut declarații cu privire la acest incident și a precizat că este ”o zi a dialogului”:
”Conducătorul vehicului a fost sancționat inițial pentru că a staționat într-o zonă care nu permite staționarea. Ulterior i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile pentru că a refuzat să mute automobilul. Vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să se considere tensionată, dar oamenii trebuie să înțeleagă că legea este aceeași pentru toată lumea. Vor fi luate toate măsurile ca cei care participă astăzi să fie în siguranță. Este o zi a dialogului”, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.
ora 11:30: Prezent în Piața Universității alături de PNL, la începutul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații referitoare și la reprimarea violentă a protestului din 10 August 2018 și a spus că speră ca de această dată ”guvernul să nu mai apeleze la forță”, ci doar să asigure buna desfășurare a manifestației. Klaus Iohannis s-a referit la protestul de sâmbătă ca fiind o ”comemorare” a evenimentului din 2018: ”Sper ca această comemorare a evenimentelor din 2018 să fie frumoasă, liniștită, pașnică”, a declarat președintele.
ora 11:00: Jandarmeria a făcut primele declarații referitoare la protestul din Piața Victoriei. Reprezentanții instituției au declarat că protestul se desfășoară în cadru legal și că își doresc un dialog cât mai deschis:
„Un prim pas a fost făcut de cei care au organizat protestul, pentru că au obținut toate autorizațiile necesare. Deci vorbim de manifestații care se desfășoară într-un cadru legal și la care avem obligația să asigurăm din punct de vedere legal toate condițiile ca să se desfășoare așa cum trebuie. Organizatorul, participanții vor avea o relație directă și elementele de dialog, niște patrule speciale și ne dorim ca acest dialog să fie unul deschis, transparent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
ora 10:30 Câteva zeci de protestatari au plecat din Iași pentru a participa la mitingul din Piața Victoriei, informează corespondentul G4Media.ro, Daniela Simionovici. Pentru a putea participa cât mai multe persoane, oamenii au apelat la sistemul ”car sharing”, care presupune ca persoanele care au locuri libere în mașină să le ofere gratuit celor care vor să participe la protest, dar nu dispun de un mijloc de transport. Organizatorii protestului sunt grupurile civice Rezist, Reset și Împreună pentru A8.
(sursa foto: Diana Simionovici)
ora 09:30: USR a anunțat sâmbătă dimineață, pe pagina de Facebook, că membrii partidului vor participa la protestul anunțat începând cu ora 19:00 în Piața Victoriei și că, la un an de la evenimentele violente din 10 august 2018, ”nu s-au schimbat foarte multe”: ”A dispărut Liviu Dragnea de pe scena politică, dar partenerii lui fideli în atacarea sistematică a statului de drept și a democrației se află în continuare la butoane”, au spus reprezentanții USR.
Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor, tranasmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane.
Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15.
Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului.
Astfel, pe pagina de Facebook „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.
„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.
În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.
„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.
La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.
„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.
Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.
Pe 10 august vor fi organizate şi alte acţiuni dedicate românilor din străinătate.
Astfel, românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.
Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.
De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.
În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
Jandarmeria Capitalei a anunţat că, din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.
Brigada Rutieră a Capitalei va dispune restricţionarea temporară a traficului rutier pe arterele din jurul Pieţei Victoria.
Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.
În această săptămână, în două rânduri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţii la protestul anunţat pentru data de 10 august să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea. El a subliniat că România este un stat european, în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
94 comentarii