G4Media.ro

Protest în Capitală împotriva furturilor de lemn. Circa 4.000 de bucureșteni s-au…

Protest în Capitală împotriva furturilor de lemn. Circa 4.000 de bucureșteni s-au adunat la Universitate și apoi au mers la Ministerul Apelor și Pădurilor

UPDATE 21.30: Numărul protestatarilor care au plecat în marș către Ministerul Apelor și Pădurilor se apropie de 4.000. Manifestații similare au avut loc în această seară și la Bistrița,  Cluj, Brașov și Iași.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Mai multe organizații ecologiste, printre care Greenpeace România, Agent Green și Declic, au organizat ”Marșul pentru păduri”, un protest împotriva defrișărilor ilegale. Circa 500 de bucureșteni s-au adunat în Piața Universității de unde urmează să plece într-un marș către Ministerul Apelor și Pădurilor.

Organizatorii sunt nemulțumiți că statul ignoră datele oferite de către Institului Forestier Național potrivită cărora 20.000.000 de metri cubi sunt furați anual din pădurile României. ”În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Greenpeace România.

Organizatorii reclamă faptul că sistemul de urmărire a lemnului este nefuncțional, fără nicio justificare obiectivă. ”SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”, precizează sursa citată.

La protest participă și actrițele Oana Pellea și Daniela Nane, precum și deputatul Adrian Dohotaru.

”Într-o întrebare adresată ministerului mi-au răspuns că s-a furat într-un deceniu doar 3 milioane de metri cubi. Dar datele specialiștilor din Institutul Forestier Național (IFN) arată că se fură anual doar 20 de milioane de metri cubi. În ultimul deceniu, furtul este de ordinul miliardelor de euro! De aceea, avem nevoie de un SUMAL funcțional pentru a diminua drastic tăierile ilegale”, a scris Dohotaru, într-o postare pe Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Padurile romanesti sunt si vor fi taiate atat timp cat Romana este o colonie. Uitati-va in Portul Constanta si la granite sa vedeti unde pleaca lemnul. Din pacate chiar o parte din protestatari sunt idiotii utili care ajuta sa fim mentinuti la stadiul de colonie. Este asadar un protest imbecil. SIngurul program cat de cat mai coerent de smulgere a Romaniei din modelul economic colonial a fost cel al lui Dragnea. Prostimea insa s-a bucurat cand securisti tradatori de neam si tara l-au executat la ordine externe.

    • Iar vorbesti când ar trebui să taci! Sunt la protest, acum. Nu sunt idiot și nici cei din jurul meu nu sunt. Jignești fără să înțelegi. E rușinos!

    • Dacă-ți place atât de mult de Dragnea, urmează-l!

    • Parca citesc de pe Sputnik sau RT, propaganda rusa 100 la 100.

    • Trebuie schimbata legea. Cand cineva e prins cu lemn taiat ilegal, „amenda” sa fie confiscarea lemnului si a vehicolului cu care era transportat. Simplu.

  2. Și un amănunt important. Nu suntem doar 500 de oameni.

    • Foarte bine, felicitări pentru spiritul civic manifest, dar aș vrea să știu cu ce listă concretă de revendicări veniți pentru a stopa cu adevărat tăierile ilegale. Înarmarea pădurarilor, plantarea de polițiști ( reali sau virtuali ) la fiecare copac, înzestrarea cu drone, sistemul de urmărire a lemnului cred că sunt numai paleative care nu vor rezolva această problemă. Identificarea consumatorilor de lemn, aprobarea ratelor de consum ale acestora astfel încât să nu se depășească rata aprobată de tăiere sustenabile și controlul acestora ar fi singura cale de a stopa acest fenomen. Avem țări partenere în UE care și-au dat legi prin care interzic pe o perioadă de timp orice recoltare de lemn din pădurile lor, țări care sunt mari consumatoare de masă lemnoasă, avem consumatori de masă lemnoasă în țara noastră care au o capacitate de consum mult peste valoarea aprobată de recoltare. Conform principiului „unde este cerere apare și oferta”, atâta timp cât ne vom concentra atenția pe ofertanți și nu pe solicitanți nu vom opri jaful.

    • Bravo Liță. Întrebări pertinente!
      În altă ordine de idei, dl activist Viorel, ce rezolvați cu acțiunea dvs la BUCUREȘTI?
      De ce nu sunteți în Lăpuș, pe Valea Bârgăului, în Beliș, în Suceava , în Sebeș, Suceava, Tg Secuiesc , Radauti, acasă la Holtz Swaighofer?
      Aaaaa, va e frică că va iau ” pădurarii” la încins…
      Activism de asfalt….
      Se pisa București pe voi! Cu boltă.
      La MM se taie cât nu se taie in 3 județe!
      Activism civic de carton! Fără cap și fără coadă!
      Hop și noi.

    • Mulțumesc tuturor participanților!

    • Comentariile voastre sunt cel puțin răutăcioase, e destul de comod sa stai pe margine și să faci comentarii de genul acesta. În primul rând, nu se poate pune problema că urmare a unui protest se vor întâmpla minuni. Dar, acest protest poate atrage atenția autorităților pentru a mișca lucrurile în direcția cerută. Nu cred că pădurarii ne-ar lua la bătaie oriunde am fi protestat, mai ales că una dintre temele abordate a fost solidaritatea cu pădurarii. Apoi s-au abordat foarte multe chestiuni: folosirea unui SUMAL funcțional și viabil pentru urmărirea parcursului lemnului din pădure până la destinație, necesar fiind că fiecare camion să fie dotat cu GPS, astfel acestea sa fie urmărite prin satelit. Pentru mai multe detalii contactați pe cei de la Greenpeace. Apoi, trebuie să știți că au fost blocate contractele externe ale firmei austriece care comercializează lemn tăiat ilegal prin contactarea partenerilor lor, care au încetat colaborarea cu respectiva firmă. Această acțiune aparține Declic și vă puteți interesa despre activitățile lor și mai ales de procesele pe care le au cu firma austriacă. Dar e mai ușor să fii cârcotaș și să comentezi de pe margine în necunoștință de cauză. Greșiți!

    • @Reborn
      Pentru ca la BUcuresti se fac legile, normele si regulamentele.
      Si de ce ar lua padurarii pe cineva „la incins”? Protestele nu sunt si in interesul lor?
      Sau interesul lor e sa nu mai moara, cat despre padure, sa nu se schimbe pre amulte, ca sa mai vanda si ei cate o masina de lemn cand au nevoie de cash?
      Nu fiti ipocriti!

  3. Nu e gresita cifra din titlu? Ati vrut sa scrieti 5000 poate. Sigur am fost mai mult de 500

    • Pe UM 24 erati 500, pe Realitatea plus in jur de 5000, iar la HOT NEWS IN JUR DE 7000.De mai multi-50000 vorbeau aurolacii la gara de nord, dar erau sub efectul prelandezului!

    • OMV, nu există prelandez. Există doar prenadez, adeziv pentru lipit.

    • Viorel, efectul preputului landez o vorba a aurolacilor dupa ce o fac cu doi landezi-intra in agitatie sficteriana.

  4. Bai g4media, ati adormit? Care 500 ? A ajuns digi24 sa dea informatii mai bune ca voi ? Voua vad ca va pasa de Boris si de Trump. Au fost cel putin 5000 de oameni in strada !!!

  5. Si ziare.com ofera informatii mai bune ca voi: http://www.ziare.com/stiri/proteste/mars-pentru-salvarea-padurilor-in-bucuresti-stop-mafiei-lemnului-video-1584118

    Pe bune ? Cred ca trebuie sa ma mai gandesc daca meritati donatia lunara …

  6. Bravo celor 5000 care au ieșit in strada la București și celor alte câteva mii care au ieșit in strada la Brașov, Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara, Corabia etc

  7. Multumim, Viorel, si tuturor participantilor.

    Intrebarile lui Liță mi se par si mie binevenite, dar asta nu inseamna ca nu pot exista in acelasi univers cu protestele de strada dupa ce au murit niste padurari asasinati.

    Am si eu o intrebare: de ce nu avem in Romania un partid ecologist modern, european si sanatos la cap (cu alte cuvinte nu unul plin de conspirationisti anti-vaccin si tot felul de trolache dughinisti)? Daca cititi vreunul de la USR+ pe aici: voi cand va intalniti cu Margrethe Vestager si Amelie de Montchalin pe la Bruxelles discutati vreodata problemele astea? Gandeste cineva in partidele astea o strategie de aliniere a Romaniei la strategia verde a Europei de maine?… Alo? Se aude?

  8. De fapt protestele intind partidelor o mana de ajutor sa vada ce vor oamenii, ce probleme are tara, cum trebuie sa-si adapteze politica la realitate. Asa ca, aveti un subiect care sa faca diferenta intre tot ce a fost si voi, USR sau ce alt partid se pretinde la putere. Filme de groaza cu padurari omorati, ultimul lucru care ne lipsea!

  9. Regret ca nu sunt in tara ca as fi participat si eu la acest protest , dar marsul trebuia sa se incheie la Cotroceni , si nu la ministerul apelor si padurilor .