Protest în Capitală împotriva furturilor de lemn. Circa 4.000 de bucureșteni s-au adunat la Universitate și apoi au mers la Ministerul Apelor și Pădurilor
UPDATE 21.30: Numărul protestatarilor care au plecat în marș către Ministerul Apelor și Pădurilor se apropie de 4.000. Manifestații similare au avut loc în această seară și la Bistrița, Cluj, Brașov și Iași.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Mai multe organizații ecologiste, printre care Greenpeace România, Agent Green și Declic, au organizat ”Marșul pentru păduri”, un protest împotriva defrișărilor ilegale. Circa 500 de bucureșteni s-au adunat în Piața Universității de unde urmează să plece într-un marș către Ministerul Apelor și Pădurilor.
Organizatorii sunt nemulțumiți că statul ignoră datele oferite de către Institului Forestier Național potrivită cărora 20.000.000 de metri cubi sunt furați anual din pădurile României. ”În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Greenpeace România.
Organizatorii reclamă faptul că sistemul de urmărire a lemnului este nefuncțional, fără nicio justificare obiectivă. ”SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”, precizează sursa citată.
La protest participă și actrițele Oana Pellea și Daniela Nane, precum și deputatul Adrian Dohotaru.
”Într-o întrebare adresată ministerului mi-au răspuns că s-a furat într-un deceniu doar 3 milioane de metri cubi. Dar datele specialiștilor din Institutul Forestier Național (IFN) arată că se fură anual doar 20 de milioane de metri cubi. În ultimul deceniu, furtul este de ordinul miliardelor de euro! De aceea, avem nevoie de un SUMAL funcțional pentru a diminua drastic tăierile ilegale”, a scris Dohotaru, într-o postare pe Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii