G4Media.ro

VIDEO Protest față de taxarea muncii în fața Guvernului, organizat de Blocul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Protest față de taxarea muncii în fața Guvernului, organizat de Blocul Național Sindical / Sindicaliștii au plecat în marș către Ministerul Economiei

Update Ora 14.30: O delegaţie formată din lideri ai mai multor sindicate reprezentative membre ale Blocului Naţional Sindical a fost primită la discuţii cu oficiali din Ministerul Finanţelor, în cadrul discuţiilor, sindicaliştii transmiţând reprezentanţilor Ministerului „îngrijorările cu care se confruntă confederaţia în ceea ce priveşte creşterea datoriei publice şi în ceea ce priveşte posibilele semnale din spaţiul public legate de stabilirea unor viitoare cote pentru impozitele pe venit/ impozitare progresivă”, transmite News.ro.

În urma protestului organizat luni, la care au participat sute de sindicalişti din mai multe judeţe, o delegaţie a Blocului Naţional Sindical a fost primită la consultări de către o echipă din Ministerului Finanţelor, condusă de secretarul de stat Daniela Pescaru.

„În cadrul întâlnirii, delegaţia BNS a solicitat echipei MF măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale, în care să fie implicate şi consultate inclusiv sindicatele şi patronatele. De asemenea, delegaţia BNS a transmis echipei MF îngrijorările cu care se confruntă confederaţia în ceea ce priveşte creşterea datoriei publice şi în ceea ce priveşte posibilele semnale din spaţiul public legate de stabilirea unor viitoare cote pentru impozitele pe venit/ impozitare progresivă”, informează BNS.

Blocul Naţional Sindical informat echipa Ministerului Finanţelor că a solicitat Guvernului „un raport de informare privind nivelul redevenţelor percepute de Executi”v.

Din delegaţia BNS au făcut parte preşedintele confederaţiei, Dumitru Costin şi liderii Federaţiei IndustriAll, Federaţiei Sindicatelor Ford, Federaţiei Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane.

Update Ora 11.50: Sindicaliștii au plecat în marș către Ministerul Economiei

Articol inițial: Blocul Naţional Sindical a început luni un protest în faţa sediului Guvernului pentru a cere reducerea fiscalităţii pe muncă. Mitingul este urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor.

”În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, afirmă sindicaliştii, citați de News.ro.

”Blocul Naţional Sindical informează că va organiza un miting de protest, alături de cele 29 de federaţii afiliate, în data de luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în faţa Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor.Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, conform unui comunicat al organizaţiei sindicale.

Conform BNS, ”România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaţilor” începând cu anul 2018.

”Astfel, contribuţia la sănătate şi la sistemul de pensii s-a dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-a redus la zero. Astăzi, România are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevazută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, susţin sindicaliştii

Ei afirmă că salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelorEurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc, conchid ei.

De asemenea, conform BNS, în 2023 România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii.

”Calitatea prestaţiilor de protecţie socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbaţi şi 9,9 ani la femei. În contextul în care aproximativ 24% din pensionarii din România sunt beneficiari de pensie minimă, transferurile sociale reuşesc într-o mică măsură să reducă riscul de sărăcie. Comoditatea administraţiei fiscale şi capacitatea unor categorii socio-profesionale de a obţine un tratament preferenţial în timpul vieţii active au condus la situaţia actuală, în care o pondere redusă a lucrătorilor din România trebuie să-şi asume un cost semnificativ pentru finanţarea unui sistem de protecţie socială de care se beneficiază aproape universal. Cu alte cuvinte, în loc să lărgească baza de impunere, statul român preferă să ia mult de la cei corecţi!”, se mai arată în comunicatul BNS.

Blocul Naţional Sindicalîi invită să se alăture acestui protest ”pe toţi românii care nu mai suportă fiscalitatea ridicată, indiferent de statutul lor social, de preferinţe politice, dacă sunt sau nu sunt membri de sindicat, angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale. Vă aşteptăm în stradă, alături de noi! Să ne facem vocea auzită şi să le spunem încă o dată, guvernanţilor, tare şi apăsat”:

”Taxele şi impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”, este mesajul BNS.

Blocul Naţional Sindicaleste organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, cu peste 900 de sindicate în componenţă care totalizează peste 320 de mii de membri. BNS este alcătuit din 29 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile şi interesele lucrătorilor din ramurile: construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit şi geologie, sport. Din punct de vedere al acoperirii naţionale, BNS are filiale în toate judeţele ţării.La nivel european, BNS este afiliat la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi la nivel internaţional la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Bravo!

  2. Cati dintre acesti sindicalisti stiu ca USR duce o batalie parlamentara indelungata privind reducerea taxarii muncii? Vor vota, oare contra comasatilor ori este vorba despre o noua dramoleta care va prefata „darnicia” lui Ciolacu, in campanie? De urmarit…

    • N-au treaba astia cu USR. Astia sunt de la pesede si ii reprezinta pe bugetari. Ii doare undeva de privati. Vor mai multi bani. Daca nunprin marirea de salariul, atunci prin scaderea taxelor si contributiilor. Nu-i afecteaza pe bugetari daca cresc taxele la privat si se inchid firme pe banda rulanta.

  3. Este cel mai onest protest din ultimii 14 ani!

  4. Si pentru ca bataia de joc sa fie si mai mare, dupa ce ca taxeaza ca nesimtitii taxele alea nu se vad nicaieri: sanatatea e la pamant, infrastructura zero, alte servicii functioneaza din inertie.