Protest pe Valea Vâlsanului pentru protejarea ultimelor exemplare din lume de asprete, un pește pe cale de dispariție
Cincisprezece voluntari Agent Green au protestat sâmbătă împotriva exploatării forestiere din Valea Vâlsanului, despre care susțin care că provoacă o poluare masivă a râului unde trăiesc ultimele exemplare din lume de asprete, o specie de pește critic perciclitată, potrivit unui comunicat al asociației.
”Aspretele este pe cale de dispariție și această exploatare masivă în păduri seculare ce îmbracă versanții râului Vâlsan poate însemna extincția. Experimentele de reproducție în captivitate au eșuat. Dacă dispare de pe acest râu atunci va fi definitiv”, a declarat biologul Gabriel Păun, președinte Agent Green.
Protestatarii au afișat două bannere cu mesaje adresate ministerului mediului: ”Protejați strict habitatul aspretelui” și ”Protejați pădurile primare și seculare”.
Protestul a survenit ca urmare a reacției extrem de slabe a tuturor autorităților sesizate miercuri 22 februarie: ministerul mediului, apele române, garda forestieră, garda de mediu, agenția națională pentru arii naturale protejate. Doar garda de mediu a verificat aspectele sesizate joi 23 februarie, fără însă să sisteze exploatările forestiere.
”Impactul exploatărilor forestiere asupra speciilor care trăiesc în respectivul bazin hidrografic este mult subestimat. De exemplu, în zona Moneasa, după furtuna din anul 2017 s-a aprobat o exploatare forestieră pentru a curăța arborii rupți. În urma exploatării a dispărut complet cea mai mare populație de rac bihorean (Austropotamobius bihariensis) din bazinul Crișului Alb. În zonele unde trăiesc specii atât de periclitate nu trebuie aprobate niciun fel de intervenții umane indiferent de situație. Natura trebuie să își urmeze cursul. Se impune stricta protecție”, a declarat Gabriel Păun.
Exploatarea forestieră se face în păduri primare și seculare din ocolul silvic Muntentia pentru care ministerul mediului a cerut deja desființarea pentru multiple ilegalități. Exploatarea prevede inclusiv extragerea arborilor monumentali în volum de 2177 metri cubi, deci o tăiere masivă. Ori zona munților Făgăraș este în infringement al Comisiei Europene împotriva Ministerului Mediului tocmai din cauza tăierilor abzuzive în arii protejate Natura 2000.
Aspretele (Romanichthys valsanicola) este un pește de apă dulce, de 10–12 cm, din apele repezi de munte, cu fund pietros din România.
În trecut era răspândit în cursul de munte al râului Argeș și al afluenților săi: Vâlsan și Râul Doamnei. În prezent arealul este limitat numai la o porțiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan în amonte de satul Brădetu și există pericolul dispariției sale. Este o specie endemică apelor din România. Aspretele este o fosilă vie având o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Este considerat cel mai rar pește din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. A fost descoperit în august 1956 de Nicolae Stoica, student în anul doi al Facultății de Biologie din București și a fost descris ulterior de Margareta Dumitrescu, Petre Bănărescu și Nicolae Stoica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank