G4Media.ro

Val de nemulțumiri: Protest spontan al angajaților de la Consiliul Național pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Val de nemulțumiri: Protest spontan al angajaților de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării / Sindicaliștii din sănătate și asistență socială protestează în fața ministerului de finanțe

Angajații de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au declanșat, joi dimineața, un protest spontan, anunță sindicaliștii într-un comunicat. Aceștia acuză salarizarea defectuasă, inechități salariale și deficitul de personal.

La CNCD sunt angajați 60 funcționari si 11 personal contractual. Potrivit surselor G4Media.ro, salariile variază în funcție de vechime între 3300 și 5000 de lei net.  Un șef de serviciu câștigă 6000 de lei net iar un director până la 7000.

Pe lângă funcționarii CNCD, mai protestează sindicatul Sanitas și asistență socială în fața ministerului de finanțe, medicii de familie, transportatorii, agricultorii și angajați ai ministerului de finanțe.

Redăm mai jos comunicatul sindicaliștilor de la CNCD:

”Sindicatul salariaților din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ia act de declanșarea protestului spontan al angajaților din cadrul instituției, având drept scop susținerea intereselor profesionale și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Cerem respectarea drepturilor și intereselor legitime ale angajaților!

Așteptăm acțiuni concrete și o manifestare reală a respectului față de muncă și contribuția noastră, esențială pentru fiecare cetățean al țării.

Este momentul pentru guvern să dea dovadă de responsabilitate și respect față de fiecare angajat al instituției noastre și față de munca depusă în slujba cetățenilor, atât în calitate de funcționari publici, cât și ca singura instituție care militează și contribuie la apărarea principiului egalității și tratamentului egal în exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Problemele cu care întreg personalul C.N.C.D. se confruntă țin de:

• salarizare defectuoasă, inechități salariale;
• presiunea a fost plasată integral în sarcina unui număr foarte mic de salariați care asigură desfășurarea obiectului efectiv de activitate al instituției;
• deficit de personal extrem, raportat la volumul de muncă, subdimensionare având în vedere activitățile specifice de soluționare a cauzelor de discriminare;
• omisiunea nominalizării în mod explicit a instituției în cuprinsul Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
• buget insuficient pentru desfășurarea zilnică a activităților;
• existența unei diferențe semnificative din punct de vedere salarial cu instituții similare ca obiect de activitate (Avocatul Poporului).
În situația în care revendicările nu-și vor găsi rezolvarea, CNCD va colapsa, iar cel care are de suferit este chiar cetățeanul!

Context

Sindicaliștii Sanitas au început joi un protest la Ministerul Finanțelor, un pas înainte de posibila declanșare a grevei generale, potrivit unui comunicat al organizației. Cadrele medicale cer deblocarea completă a angajărilor în sistemul medical și creșteri de venituri pentru diferitele categorii de salariați.

Sindicaliștii au adus ca recuzită coșuri de magazin în care au pus covrigi și hârtie igienică.

Pe de altă parte, transportatorii și fermieri au intrat joi într-a noua zi de proteste.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri la Palatul Victoria, noi consultări cu reprezentanţii Confederaţiilor din sectorul transporturilor cu privire la soluţiile pregătite de Guvern ca răspuns la revendicările formulate.

Pentru şedinţa de Guvern programată joi, sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi Ministerul Transporturilor şi care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu exista Lux mai mare la beneficii financiare oferite angajatilor decat in cazul institutiilor controlate de stat care se autofinanteaza.
    De ce vede Ciolacu h0ti peste tot printre institutiile statului? Pentru ca cei care nu au se descurca cum pot…

  2. Sa-l faca Regie Autonoma – pe Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării…
    sa se ceara o taxa modica, anuala, pentru orice firma ca e conforma…
    sa vezi atunci cum o sa curga banii… rauri – rauri..
    … asa cum vin banii la aia care elibereaza certificate digitale (la ce e nevoie de ele nu stiu)… si cati bani le vin…!!!

  3. Eu sunt curios dacă angajații au intrat în instituție pe bază de examen ”pe bune”, ori cu recomandări ale haitelor politice.
    În altă ordine de idei: Ciolacule, nu-ți pare prea mare pălăria?!
    După monumente de incompetență precum O. Vasilescu, ori V.V. Dăncilă avem așteptări de la absolventul târziu al unei facultăți inexistente?!
    Depolitizați instituțiile statului, ori dispăreți odată cu el.

  4. „Este momentul pentru Guvern…”!
    Este momentul pentru toți pomanagii să prindă Guvernul la înghesuială, asta este!

  5. Foarte bine, toata lumea e nemultumita, Avem sansa la alegerile de anul asta sa dam de pamant cu gasca usl-ista si sa o trimitem la groapa de gunoi a istoriei. Sau nu. Presimt ca o sa votam iar usl peste 50% plus aur vreo 20%. De ce ne mai plangem?

  6. Ce mari realizari profesionale au „specialistii” in discriminare. Ce face un director in acest departament pentru 7k lei net in afara de plimbat hartii? Cum s-a redus discriminarea in Romania in urma activitatilor lor?

  7. Dar cine oare mai e mulțumit în sistemul bugetar salarial?Poate cei de la ASF,ANRE,Consiliul Legislativ și alte agenții,superagenții,regii autonome și companii naționale cu oameni plătiți regește.Se vede clar că vestita lege promovată de Olguța Vasilescu în timpul regimului Dragnea(153/2017) a fost nesustenabilă, ba chiar CNCD se trezește acum după șapte ani să spună că nici n-a fost luat în seamă,menționat explicit în legea cu pricina.Majorarea cu 5% nu e suficientă,în sistemul sanitar se cere 20% pentru toți angajații.Când oare se va construi o lege a salarizării echitabilă și în acord cu realitățile bugetare ale țării?Când oare se va redimensiona aparatul bugetar salarial pentru realizarea acestui scop?

  8. *un procent de 20%

  9. La CNCD salariile mi se par rezonabile în raport de situația actuală,echilibrarea în realizarea sarcinilor de lucru urmând să o facă instituția.În sistemul sanitar și nu numai trebuie introduse criterii de performanță în salarizare și rezolvată odată pentru totdeauna problema deficitului de personal.