G4Media.ro

LIVE A treia zi de proteste extinse în toată țara: angajați din…

Sursa foto: DSP Olt

LIVE A treia zi de proteste extinse în toată țara: angajați din direcțiile de sănătate publică, spitale, casele de pensii și alte instituții cer salarii mai mari / Se strâng semnături pentru greva generală

Angajați din direcțiile de sănătate publică, spitale, casele de pensii și alte instituții protestează vineri, pentru a treia zi consecutiv, cerând salarii mai mari. În același timp, se strâng semnături pentru declanșarea grevei generale.

Ora 17.27: Angajaţii DSP Constanţa continuă protestele pentru a treia zi consecutiv. Aceștia sunt nemulțumiți de discriminarea salarială la care au fost supuși marți, când în Parlament a fost adoptat un proiect de lege privind reforma în sănătate, act normativ care prevede creșteri salariale doar pentru angajații caselor de asigurări de sănătate, transmite Radio Constanța preluată de Rador.

De asemenea, sunt proteste şi la ITM Constanţa, la Casa de Pensii şi la AJPIS Constanța, nefiind afectat programul cu publicul. Angajații celor trei instituții sunt nemulțumiți de salariile mici, de condițiile de lucru și de faptul că propunerile pentru îmbunătățirea legislației din domeniile în care activează nu sunt luate în considerare, fapt care le ingreuneaza muncă.

Liderul de sindicat, Stelian Brighiu, spune că se protestează în toate județele, fiind angrenate colectivele din cel puțin o instituție dintre cele trei menționate.

Ora 16.35: Angajaţii DSP Giurgiu au protestat vineri în faţa instituţiei, timp de două ore, pentru a treia zi consecutiv, nemulţumiţi de inechităţile salariale.

„Şi noi facem parte din sănătate şi nu înţelegem de ce pentru Casele de Sănătate a fost aprobată majorarea salarială şi pentru noi, nu”, a declarat pentru Agerpres un angajat al DSP Giurgiu.

„Vom protesta până la rezolvarea inechităţilor salariale”, a spus un alt sindicalist.

Ora 16.00: Angajații Direcției de Sănătate Publică Mureș au întrerupt vineri activitatea, timp de două ore, și au ieșit afară, în semn de protest pentru veniturile mici pe care le obțin. Protestul are loc între orele 9:00 și 11:00, pe termen nedeterminat.

Au fost afectate de acest protest persoanele care au solicitat autorizații sanitare de funcționare, avize, care au venit să ridice vaccinurile și laptele praf pentru copii, dar și cei care au avut nevoie de servicii ale secretariatului, contabilității sau ale altor compartimente, transmite Radio Târgu Mureș preluat de Rador.

Ora 15.55: La Sibiu, personalul nemedical de la Spitalul de Pneumoftiziologie și cel de Psihiatrie protestează pentru a atrage atenția asupra diminuării salariilor, odată cu adoptarea legilor austerității, transmite Radio Cluj preluat de Rador.

Angajații vorbesc despre pierderi cuprinse între 250 de lei și chiar peste 1.000 de lei, în condițiile în care este posibil ca pentru personalul Tesa să nu mai poată fi acordat cuantumul sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase. Ei susțin că în spitalele în care se tratează tuberculoză sau bolile psihice este justificat ca întreg personalul sa primească acest spor.

Memoriul cu nemulțumirile angajaților din cele două spitale va fi înaintat autorităților, prin intermediul Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Ora 12.25: Sindicaliştii din Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Tulcea se pregătesc să oprească activitatea, după ce în timpul ultimelor negocieri purtate de reprezentanţii de la nivel naţional cu cei ai conducerii Ministerului Muncii nu s-a găsit o soluţie pentru majorarea lefurilor acestora.

Reprezentantul Sindicatului instituţiilor din Ministerul Muncii, Camelia Trifanov, a declarat vineri, pentru Agerpres, că în primele trei zile ale protestului derulat la Tulcea niciunul din beneficiarii de servicii nu a avut reacţii negative faţă de decizia de încetare a activităţii între orele 10.00 şi 11.00.

„AJPIS-urile şi instituţiile înscrise în Sindicatul naţional al instituţiilor din Ministerul Muncii vor declanşa un conflict de muncă. Pe data de 22 noiembrie s-a propus o grevă de avertisment de două ore, iar pe data de 27 noiembrie începe greva generală pe termen nelimitat. Pe perioada grevei, va fi suspendată activitatea. Vom vedea cât va dura greva, pentru că urmează plata beneficiilor sociale şi va fi un moment neplăcut”, a precizat Camelia Trifanov.

Salariaţii din AJPIS solicită autorităţilor o remunerare corectă, condiţii decente de muncă şi un tratament corect pentru toţi funcţionarii publici.

La protestul salariaţilor din AJPIS s-au raliat, începând de joi, şi sindicaliştii din Casa Judeţeană de Pensii (CJP).

„Asigurăm mentenanţa în domeniul relaţiilor publice, iar cei care au lucrări de birou urmează să-şi reia activitatea după protest. Probabil că vom participa în continuare la protestul AJPIS”, a menţionat reprezentantul salariaţilor din CJP, Viorel Antoche.

În intervalul orar 10.00-11.00, vineri, şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică au încetat activitatea în semn de nemulţumire faţă de nivelul salarial, aceasta fiind a doua zi de proteste în aceeaşi instituţie.

Ora 12.21: Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate a remis presei un comunicat în care avertizează că personalul nemedical din sănătate ar putea bloca plata salariilor în spitale în luna decembrie.

Sindicaliștii solicită Guvernului și Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale aşa cum a găsit şi pentru personalul din CNAS.

Comunicatul integral:

Personalul nemedical din SĂNĂTATE (TESA) anunţă că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârşire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcţiona.

Astfel, proteste spontane de avertizare ar putea începe în spitalele publice, în orice moment!

Considerăm o sfidare faptul că marţi, 14 noiembrie 2023, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea şi întreţinerea spitalelor, a fost din nou „ELIMINAT” din Proiectul Legislativ (PLX 172/2023), proiect privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2500 salariaţi).

Prin urmare, amendamentul adoptat de SENAT şi pentru personalul nemedical – TESA – Administrativ (30 000 de salariaţi) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor.

Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări „să pună PIXURILE JOS”, constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit, pe post de CENUŞĂREASĂ a sistemului sanitar,”trimisă la colţ” cu fiecare ocazie legislativă.

Reamintim că personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării şi exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani în comparaţie cu personalul medico-sanitar, îndurând permanent o umilinţă şi o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE!

De asemenea şi cu prilejul OUG 63/2023 – personalul nemedical TEHNIC – ECONOMIC ŞI ADMINISTRATIV (TESA) a fost din nou EXCEPTAT de la stimulentele acordate încă o dată doar pentru personalul medico-sanitar.

Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariaţi cu studii superioare (ex :economişti, jurişti, ingineri, cât şi colegi cu studii medii şi muncitori)

În condiţiile în care în prezent nu putem avea nicio garanţie că discriminarea din SĂNĂTATE va fi într-adevăr ELIMINATĂ în noua lege a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), UNIUNEA TESA DIN SĂNĂTATE solicită Guvernului și Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale aşa cum a găsit şi pentru personalul din CNAS.

Solicităm de asemenea soluţii pentru ca NICIUN VENIT ÎN PLATĂ SĂ NU SCADĂ ÎN SPITALELE DE MONOSPECIALITATE, în urma aplicării Legii „Austerităţii” (Leg.Nr. 296/2023) ŞI soluţii pentru ca SALARIILE PERSONALULUI NEMEDICAL SĂ FIE INDEXATE CEL PUŢIN CU NIVELUL INFLAŢIEI, CARE LA ACEST MOMENT ATINGE COTE ALARMANTE!

Ora 10.52: Angajații Direcției de Sănătate Publică Olt protestează din nou, cerând creșterea salariilor, așa cum s-a întâmplat pentru angajații caselor de asigurări de sănătate.

„Ținând cont de faptul că în direcțiile de sănătate publică acționează funcționari publici cu atribuții comparabile funcționarilor din casele județene de asigurări de sănătate, dar și urmare aprobării majorării salariale pentru angajații caselor de asigurări, considerăm că este încălcat principiul egalității în drepturi, principiul echității, angajații instituției noastre fiind discriminați. Protestul va continua până la obținerea drepturilor salariale similare CNAS”, au transmis presei angajații DSP Olt.

Ora 10.51Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Buzău au anunţat, vineri, că au demarat o campanie de strângere de semnături astfel încât la finalul lunii noiembrie să declanşeze o grevă de avertisment urmată de blocarea întregii activităţi.

Cei aproximativ 60 de angajaţi ai CJP au desfăşurat vineri un nou protest spontan prin care încearcă să atragă atenţia vizavi de nivelul scăzut al salariilor, care a rămas neschimbat din anul 2018.

„Angajaţii CJP Buzău continuă seria protestelor, este a doua zi în care organizăm un protest spontan timp de o oră, respectiv între orele 10.00 – 11.00. Continuăm să ne strigăm nemulţumirile legate de nivelul salariilor care au rămas aceleaşi din anul 2018. Strângem semnături atât din partea membrilor de sindicat cât şi din partea celorlalţi angajaţi care nu sunt membri afiliaţi în vederea declanşării unei greve de avertisment în data de 22 noiembrie, respectiv pentru declanşarea unei greve generale începând cu data de 27 noiembrie”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre membrii Sindicatului naţional al instituţiilor din Ministerul Muncii, Denisa Irimia.

Potrivit sindicaliştilor, greva generală ar echivala cu blocarea întregii activităţi.

„Noi nu ne dorim prin aceste nemulţumiri să afectăm beneficiarii noştri mai ales că vorbim despre vârstnici în special, vrem ca solicitările lor să fie cât mai repede soluţionate şi să nu îi punem pe drumuri însă dacă vom ajunge la greva generală se va merge cel mai probabil, în funcţie şi de deciziile de la nivel central luate de către sindicat, chiar şi la o blocare a activităţii”, a mai precizat Denisa Irimia.

Pe parcursul ultimelor zile proteste similare au fost organizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău.

Știrea inițială: România pare că fierbe din cauza protestelor spontane, care izbucnesc în fiecare zi. Zeci de salariați de la Spitalul de Urgență Tulcea au oprit lucrul vineri dimineață, în semn de protest față de inechitatea salarială, transmite Radio Constanța preluat de Rador.

Activitatea medicală în cadrul spitalului nu este afectată de protestul spontan, întrucât doar cei din sistemul nemedical au încetat lucrul, a declarat liderul de sindicat TESA MED, din cadrul spitalului Tulcea, Marcel Iordache.

„Suntem profund nemulțumiți de salariile care sunt în plată la momentul ăsta. Tot timpul și cu Ordonanța de Urgență 63 și alte ordonanțe am fost uitați, am fost efectiv omişi de pe lista majorărilor. Avem mari, mari nemulțumiri pe tema asta. Personalul medical a fost tot timpul discriminat, fiind aproape 7 ani de când această lege este în vigoare”, a declarat liderul de sindicat TESA MED, din cadrul spitalului Tulcea, Marcel Iordache.

Angajații spitalului solicită drepturi salariale egale cu cele ale colegilor de la casele de asigurări de sănătate. Se estimează că protestul de la Tulcea se va încheia după ora 10.00.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa legalizeze bacșisul in spitale iar la sfarsitul zilei sa-l imparta in mod egal la toți

  2. Alți pomanagii,care traiesc pe spinarea celor care muncesc cu adevărat.