G4Media.ro

Protestatar din Hong Kong, condamnat la nouă ani de închisoare pentru „secesiune”…

Sursa foto: Unsplash/ drown_ in_city

Protestatar din Hong Kong, condamnat la nouă ani de închisoare pentru „secesiune” și „terorism”, după ce a fluturat un steag cu mesaj pro-democrație / Este prima condamnare pe baza legii securității naționale

Un bărbat din Hong Kong a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce a intrat cu o motocicletă în ofițeri de poliție, în timp ce flutura un steag cu un slogan de protest, transmite BBC.

Tong Ying-kit, care avea inscripționat pe steag sloganul „Eliberează Hong Kong, revoluția vremurilor noastre”, a fost găsit mai devreme vinovat de incitare la secesiune și terorism.

El a fost prima persoană care a fost acuzată în conformitate cu controversata lege a securității naționale din Hong Kong.

Verdictul de vineri a dat tonul modului în care ar putea fi interpretate cazurile viitoare.

Peste 100 de persoane au fost arestate de la intrarea în vigoare a legii în 2020. Criticii spun că reduce autonomia Hong Kongului și facilitează pedepsirea activiștilor, dar Beijingul insistă asupra faptului că legea, care a venit după o serie de proteste masive pro-democrație care au zguduit Hong Kong-ul în 2019, este necesară pentru a aduce stabilitate orașului.

„Condamnarea la nouă ani a Tong Ying-kit confirmă temerile că legea securității naționale nu este doar un instrument pentru a insufla teroare criticilor guvernamentali din Hong Kong; este o armă care va fi folosită pentru a-i încarcera”, a afirmat directorul regional Asia-Pacific al Amnesty International, Yamini Mishra. Condamnarea lui Tong pentru secesiune se datora sloganului de pe steagul său. Mishra a declarat că condamnarea cuiva pentru că a folosit un „slogan politic larg utilizat este o încălcare a dreptului internațional, conform căruia expresia nu trebuie criminalizată decât dacă reprezintă o amenințare concretă. Este un moment semnificativ și de rău augur pentru drepturile omului în Hong Kong. ”

De ce consideră autoritățile de la Beijing că sloganul este sensibil?

O parte a procesului de 15 zile al lui Tong s-a concentrat asupra semnificației sloganului „Eliberează Hong Kong, revoluția vremurilor noastre”, care a fost popular în timpul protestelor pro-democrație din oraș.

Procuratura a susținut că fraza a cerut literalmente independența Hong Kongului față de China continentală, în timp ce apărarea a spus că sensul său era mai ambiguu.

În cele din urmă, judecătorul a decis că fraza era capabilă să-i incite pe alții să comită „secesiune” și l-a găsit vinovat pe Tong. Tong fusese condamnat miercuri la un proces fără juriu – o abatere de la tradiția de drept comun din Hong Kong.

Echipa de apărare a cerut prezența unui juriu, dar secretarul de justiție din Hong Kong a susținut că siguranța juraților va fi pusă în pericol, având în vedere climatul politic sensibil al orașului.

Caracterul „controversat” al legii securității naționale

Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost înapoiată Chinei în 1997, dar funcționează conform principiului „o țară, două sisteme”.

Acest principiu trebuia să garanteze anumite libertăți pentru teritoriu – inclusiv libertatea de întrunire și de exprimare, o justiție independentă și unele drepturi democratice – pe care China continentală nu le are. Aceste libertăți sunt consacrate în mini-constituția din Hong Kong, Legea fundamentală, care trebuia să dureze până în 2047.

Dar, în iunie anul trecut, Beijingul a adoptat legea securității naționale – despre care avocații și experții juridici au spus că vor schimba fundamental sistemul juridic al teritoriului. În conformitate cu legea, de exemplu, procesele pot fi ținute în secret și fără un juriu. De asemenea, permite ca judecătorii să fie selectați manual de șeful executivului din Hong Kong, care răspunde direct Beijingului.

În 2019, „Eliberează Hong Kong, revoluția vremurilor noastre” era un slogan omniprezent în oraș, scandat de zeci de mii de oameni în timpul protestelor pro-democrație.

Activiștii spun că decizia a-l condamna pe protestatar la nouă ani de închisoare marchează „începutul sfârșitului” pentru libertatea de exprimare din Hong Kong.

Cum a apărut sloganul?

Fraza a fost folosită pentru prima dată în 2016, de către politicianul din Hong Kong, Edward Leung, când a candidat la alegerile parțiale și a folosit-o ca slogan de campanie.

La acea vreme, era unul dintre liderii Indigenilor din Hong Kong, un partid politic care pledează pentru independența orașului.

Leung a spus că sloganul „reprezintă oamenii care cred în libertate, îmbrățișează libertatea și sunt dispuși să lupte pentru libertate cu sângele și transpirația lor”, conform South China Morning Post.

Sloganul nu a avut succes în acel moment, sondajele indicând în mod constant că majoritatea cetățenilor din Hong Kong nu au favorizat independența față de continent.

Însă, trei ani mai târziu, povestea a fost diferită, în momentul în care au izbucnit protestele pro-democrație care au amplificat furia asupra guvernului din Hong Kong.

Fraza a fost scandată frecvent la manifestații, mulți fluturând sau purtând steaguri negre, semne și tricouri cu sloganul imprimat cu litere albe chinezești și englezești.

Sursa foto: Unsplash/ drown_ in_city

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Problema nu independenta hong kong ului sau taivanului fata de china ci fata de china comunista cu regimul ei nedemocratic,represiv si totalitar.E o problema politica nu nationala.Nici un om sanatos la minte nu si doreste sa traiasca intr un astfel de regim daca are posibilitatea de a decide.

  2. si la noi tipau avocatii lui dragnea ca aoleo ce multi ani a luat pt ce a facut. dar asta ce sa mai zica, saracul? 9 ani pt fluturarea unui steag. de parca codul penal e acelasi in toate statele. in comparatie cu asta dragnea ar trebui sa ia „fara numar”. si acum astept trollii.