Proteste anticorupţie în Serbia / Şcolile intră mai devreme în vacanţa de iarnă, pe fondul temerii autorităților că protestele se vor extinde
Şcolile din Serbia se vor închide pentru sărbătorile de iarnă cu o săptămână mai devreme decât era planificat în acest an, deoarece guvernul preşedintelui naţionalist Aleksandar Vučić încearcă să împiedice ca protestele anticorupţie care au afectat universităţile să se extindă la sectorul învăţământului secundar, relatează The Guardian, preluată de News.ro.
Ministrul educaţiei, Slavica Đukić Dejanović, a anunţat vineri că şcolile primare şi secundare din întreaga ţară se vor închide începând de marţi, în loc de 30 decembrie, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa şi calitatea educaţiei copiilor în contextul protestelor „Stop, Serbia”.
Majoritatea populaţiei Serbiei este de religie ortodoxă care urmează calendarul iulian, iar Crăciunul este sărbătorit oficial la 7 ianuarie, pe stil vechi, şi nu la 24 sau 25 decembrie.
Vineri, profesorii din cadrul a patru sindicate din educaţie au anunţat că vor intra în grevă în semn de solidaritate cu studenţii care au ieşit în stradă după prăbuşirea fatală a unui acoperiş luna trecută.
Duminică după-amiază, un miting în Piaţa Slavija din Belgrad a atras zeci de mii de protestatari, manifestaţie la care au participat nu doar studenţi şi cadre didactice, ci şi lucrători agricoli şi actori proeminenţi de film şi teatru.
La 1 noiembrie, 14 persoane cu vârste cuprinse între şase şi 74 de ani au murit când acoperişul de beton al gării principale din Novi Sad, în nordul Serbiei, s-a prăbuşit pe un trotuar aglomerat, cu doar câteva luni înainte de finalizarea unei renovări majore a gării. O a 15-a persoană a murit ulterior în spital.
Guvernul s-a grăbit să afirme că acoperişul nu făcea parte din renovare, însă fotografiile apărute după accident arătau că tone de sticlă şi fier fuseseră adăugate acoperişului ca parte a proiectului. Lipsa aparentă a inginerilor structurali implicaţi în renovare, supervizată de Infrastructure Railways of Serbia şi de consorţiul chinez CRIC-CCCC, a ridicat şi alte semne de întrebare.
La manifestaţiile din Novi Sad şi Belgrad, protestatarii au cerut guvernului să îşi asume responsabilitatea, susţinând că accidentul a fost rezultatul unui sistem care a recompensat loialitatea faţă de Partidul Progresist Sârb al lui Vučić în detrimentul competenţei.
„Dacă faci ceva greşit, ar trebui să fii pedepsit pentru asta”, a declarat pentru The Guardian Vanja Šević, o studentă în vârstă de 22 de ani la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad. „Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras la răspundere în mod corespunzător. Vrem ca blocajele să continue până când se va face dreptate.”
În zilele de vineri din noiembrie şi decembrie, studenţii din întreaga Serbie au organizat blocaje ale facultăţilor timp de 15 minute, la ora 11.52, făcând referire la numărul de victime şi la ora prăbuşirii acoperişului. O amprentă roşie a devenit simbolul neoficial al mişcării de protest, pictată pe bannere şi pe podul Varadin din Novi Sad.
Poliţia dură a stârnit şi mai multă furie în rândul studenţilor protestatari. La 22 noiembrie, câţiva studenţi şi cadre didactice aflaţi la un blocaj rutier în faţa Facultăţii de Artă Dramatică au fost agresaţi verbal şi fizic de persoane care păreau a fi şoferi furioşi, dintre care unii au fost identificaţi ulterior ca având funcţii oficiale pentru autorităţile municipale.
Ilija Kostić, în vârstă de 74 de ani, a avut nevoie de tratament chirurgical şi de amputarea unuia dintre testicule după ce ar fi fost bătut la o secţie de poliţie în urma blocării tribunalului şi parchetului din Novi Sad.
Cererile protestatarilor au inclus transparenţa şi responsabilitatea deplină cu privire la aceste incidente.
Guvernul lui Vučić a susţinut că protestele în creştere sunt finanţate de puteri străine, încercând în acelaşi timp să îi calmeze pe protestatari. Guvernul a anunţat publicarea documentelor referitoare la renovarea din Novi Sad şi a oferit un program de împrumuturi pentru locuinţe la preţuri accesibile pentru tineri.
Cu toate acestea, mişcarea de protest a studenţilor a fost surprinzător de amplă, chiar şi facultatea de teologie ortodoxă a Universităţii din Belgrad alăturându-se temporar blocajelor rutiere. În ultima săptămână, elevii de liceu din mai multe oraşe sârbe s-au alăturat protestelor 11.52, unii cu sprijinul profesorilor lor, pentru a cere demiterea lui Dejanović.
Preşedintele Uniunii Educaţiei din Serbia, Valentina Ilić, s-a întrebat dacă închiderea timpurie a şcolilor va avea efectul dorit de guvern. „Poate că vor fi scoşi din şcoli, dar au creat o problemă şi mai mare, deoarece copiii vor rămâne pe străzi”, a declarat ea pentru postul sârb de televiziune N1.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu