Proteste în premieră în fața sediului Apelor Române, împotriva șezlongurilor din buza mării. Constănțenii cer o plajă care să nu fie sufocată de plastic
Două proteste sunt anunțate astăzi, între orele 11:00 și 12:00, în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, împotriva șezlongurilor așezate de hotelieri chiar pe linia mării. Cele două grupuri sunt coordonate de asociațiile Baricarda Verde și Grupul de Dialog si Bună Convieţuire Constanța și ambele cer Apelor Române să aplice sancțiuni și să interzică amenajarea șezlongurilor în buza mării:
”Nisipul fin a căzut victimă unor interese financiare imediate şi a fost acoperit de şezlonguri. Practic, plajele sunt din plastic! Hai să le spunem cu frumosul că există şi alte variante şi că toată lumea are dreptul să facă plajă pe nisip”, notează organizatorii unuia dintre proteste pe pagina de Facebook a evenimentului.
Ambele proteste au fost autorizate de Primăria Constanța și vor avea caracter pașnic, anunță organizatorii.
Context:
De la începutul sezonului 2019, presa locală a semnalat în mai multe rânduri că mai mulți patroni de hoteluri își plasează șezlongurile chiar în buza mării, pe linia unde nisipul întâlnește apa, acest lucru încălcând legea care prevede ca șezlongurile să fie așezate la câțiva metri de linia apei.
Pe de altă parte, mai multe sectoare de plajă din Constanța au fost extinse masiv cu fonduri europene, iar proiectul prevedea ca pe sectoarele de plajă nou reabilitate să nu se desfășoare, timp de cinci ani, activități economice, adică, implicit, să nu fie așezate nici șezlonguri.
Doar că, în seazoanele estivale 2016-2017, majoritatea agenților economici care au închiriat bucăți de plajă în stațiunea Mamaia și în Constanța și-au extins activitățile și pe plajele nou reabilitate. Au pus șezlonguri și măsuțe aproape până în buza plajei, încălcând astfel termenii proiectului. ABADL nu a stopat fenomenul, iar Comisia Europeană nu a acordat nicio sancțiune ABADL pentru încălcarea termenilor proiectelor. În schimb, pentru că fenomenul ocupării abuzive a noilor sectoare de plajă nu a putut fi stopat, Comisia Europeană a emis, în august 2017, o adresă prin care a dat liber la închirierea noilor sectoare de plajă fără a atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii