G4Media.ro

Proteste la UPU Brașov / Peste 20 de medici nu vor mai…

Sursa foto: Facebook

Proteste la UPU Brașov / Peste 20 de medici nu vor mai face gărzi suplimentare / ”Ne riscăm viața, chiar după o noapte. Asta înseamnă oboseală acumulată”

Peste 20 de medici din Unitatea de Primiri Urgențe Brașov au denunțat contractele de gărzi suplimentare, după ce s-au trezit cu veniturile reduse mai mult de jumătate pentru prestarea acestor servicii de urgență suplimentare, respectiv cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, anunță Agenția de presă Rador care citează Radio Brașov.

Ca urmare, ei nu vor mai face gărzi suplimentare, dar își vor continua activitatea la UPU conform contractului colectiv de muncă.

Dar medicii spun că nu doar diminuarea sporurilor este supărarea lor.

„Noi nu ne dăm demisia din Urgență. Pe noi ne deranjează faptul că plata pe o gardă, care a scăzut la 30%, de fapt ar trebui să fie dublă ca plată față de o tură și asta înseamnă că noi facem muncă benevol. Asta în condițiile în care nu s-a adus la cunoștință printr-un act adițional și nu am semnat, de către forul decizional. Ne riscăm viața, chiar după o noapte. Asta înseamnă oboseală acumulată. Eu am 17 ani aici. Contează. Vreau să menționez că de nouă luni de când facem elicopter noi nu am luat bani, pe gărzile sau pe turele de elicopter. Deci ne riscăm viața, într-un cuvânt”, a precizat dr. Răzvan Edu.

Dr. Corina Ciubotaru susține că timpul de așteptare legal pentru un pacient, de 60 de minute, nu poate fi respectat.

„Dacă se prezintă pacienți în urgență, la un interval de 3 – 4 minute, pacienți de cod verde, timpul de așteptare care normal, legal, este de 60 de minute, nu are cum să fie respectat, pentru că în 3 minute nu poți rezolva un pacient astfel încât pe următorul să-l preiei la 60 de minute. Dar sunt foarte multe cazuri care se prezintă în urgență și care nu ar trebui să se prezinte aici. Vin cu simptome care durează de un an, de exemplu, o durere de genunchi de un an, popular vorbind, pentru o bătătură”, explică medicul.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat, explică de ce s-a ajuns la diminuarea sporurilor pentru cadrele medicale.

„Din cele 28 de contracte de gărzi suplimentare, am primit demisia a 21 de colegi, care vor să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că s-au redus veniturile salariale prin reducerea sporului la valoarea minimă, ca urmare a aplicării legislației, respectiv art. 25 din Legea Salarizării. Ieșind din COVID, pentru a ne încadra în bugetul de 30% al ordonatorului principal de credite, pe care l-am depășit, avem o derogare deja, ei au solicitat totuși să se plătească sporurile la nivelul maxim sau cât mai apropiat de maxim, lucru care momentan nu este posibil”, spune managerul.

Ca urmare, activitatea la UPU va fi îngreunată dacă medicii în cauză nu vor reveni asupra deciziei de a demisiona.

„Este un semnal de alarmă. Noi vom încerca să oferim în continuare și să asigurăm în continuare ce înseamnă urgență. Probabil numărul mai scăzut de medici pe tură va afecta ceea ce înseamnă urgențe minore și non-urgențele, ca timp de așteptare. Vom încerca să facem program în așa fel încât să asigurăm tot ce înseamnă urgență majoră și partea de pre-spital, pentru o funcționare continuă și corespunzătoare”, a precizat coordonatorul UPU SMURD Brașov, dr. Romeo Boancă.

Medicii care și-au denunțat contractele de gărzi suplimentare sunt în preaviz timp de 20 de zile, conform legislației în vigoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. banu vorbește ! pacat ca nu exista si la stat flexibilitatea cu privire la concedieri care exista in privat !

  2. Și adică ce ai vrea sa faci. Să-i dai afara pe aia de la Urgență ? As vrea sa vad unde te duci pe urma….doar la privat? Unde fără 500 de lei nu ieși în cel mai fericit caz…..și asta asa…pentru un cui în talpa….nu zic dacă ești victima din accident sau ai făcut infarct …..sa vad unde la privat te tratează gratis….într-o tara cu 19 mi-l de locuitori și doar 5 mi-l de asigurați….și unde jumătate din prezentări la urgenta sunt ..ce sa vezi….Non urgente ….vine lumea ca la policlinica….lucru care nu se întâmplă nicăieri în UE sau..ma.rog, „lumea civilizata” ca să nu mai zic ca în multe tari din astea spre care afirmam ca tindem….au început sa te taxeze dacă e un consult abuziv la urgenta sau chemi ambulanta pe post de taxi

    Ia sa fie prezentările astea la jumate și sa vezi cum.creste și calitatea actului medical. Nicăieri în lume nu se fac atâtea tomografii și investigații ca la noi în urgenta și iese lumea și zice ca nu i s-a făcut nimic …dacă ar fi la privat nimicurile astea ar costa lejer 1000 – 2000 de lei…

    Dar stai liniștit ca spre asta se tinde…La noi oricum statu „trage” cu privatul și sa vezi când o sa plătești 700-1200 de lei ptr o tăietură în palma sa vezi cum începi sa vezi cu alți ochi lucrurile