G4Media.ro

Protestele continuă în Turcia după ce două fete au fost omorâte brutal…

sursa foto: captura video

Protestele continuă în Turcia după ce două fete au fost omorâte brutal în Istanbul de un tânăr de 19 ani / Erdoğan s-a angajat să înăsprească legislația / Peste 400 de femei sunt omorâte anual în această țară

Violența împotriva femeilor este o infracțiune larg răspândită în Turcia, dat fiind că anual peste 400 de femei sunt omorâte, fie de partenerii lor, de membri din familie, ori pe stradă. Potrivit The Monument Counter, 297 de femei au fost ucise anul acesta, în Turcia. Bilanțul a fost de 416 de femei ucise în 2023. În ciuda protestelor care au loc anual și a mitingurilor pentru susținerea femeilor, organizațiile care apără drepturile femeilor consideră că partidul islamist AK, aflat la putere, nu are ca prioritate siguranța femeilor, relatează POLITICO.

În luna septembrie o polițistă de 26 de ani a fost omorâtă în stradă de un bărbat cu un larg cazier, iar la începutul acestei luni, alte două fete au fost ucise în plină zi de un tânăr care avea doar 19 ani.

Această ultimă crimă șochează populația mai ales din cauza brutalității cu care a fost înfăptuită, dar și pentru că autorul și-a premeditat fapta fără să-și ascundă intențiile. Conform presei din Turcia, au existat nenumărate plângeri la Poliție pe numele lui Semih Çelik, dar poliția nu a reacționat.

Prima victimă este Ayșenur Halil, despre care se precizează că era colegă de liceu cu Semih Çelik și prietena lui. În ziua crimei aceasta a fost invitată acasă la Semih Çelik, locul în care i-a fost descoperit cadavrul. Fata avea gâtul tăiat. Polițiștii au informat că cea de-a doua crimă s-a petrecut la nici jumătate de oră distanță de prima crimă. Mai precis, după ce a ucis-o pe Ayșenur, tânărul s-a dus să o aștepte, în jurul casei sale, pe İkbal Uzuner (cea despre care se spune că îi fusese prietenă cu câțiva ani în urmă). Sub amenințarea cuțitului, İkbal  ar fi fost dusă în apropiere, într-o cetate dintr-o zonă turistică a Istanbulului, loc în care a fost pur și simplu decapitată. Pentru ca mama ei continua să o sune, criminalul a răspuns la telefon cerându-i să vină la cetate să-și vadă fiica. Când femeia a ajuns a mai putut doar să vadă cum capul fiicei era aruncat de pe zidurile cetății. Totul s-a întâmplat în plină zi și nimeni nu își explică cum a fost posibilă oribila crimă fără ca cineva să intervină.  După ce a aruncat capul fetei, tânărul s-a sinucis, spânzurat de zidul cetății. Imagini îngrozitoare cu această crimă au fost surprinse și de camere din zonă, și de cei care au trecut pe lângă cetate în momentul crimei.

Presa locală a relatat că Çelik avea cinci dosare medicale de la diverse spitale pentru probleme psihologice. La investigarea casei sale, poliția a descoperit în caietul său o schiță în cărbune, reprezentând un cap separat de un corp și o figură dezmembrată. Autoritățile au descoperit, de asemenea, o înregistrare video făcută în urmă cu un an, în care suspectul relata cum plănuia să o ucidă pe İkbal. De altfel, familia tinerei s-a plâns Poliției în nenumărate rânduri că Semih Çelik o hărțuiește pe fată. Conform relatărilor, familia ar fi decis să o mute pe İkbal la o școală dintr-un alt oraș, tocmai pentru a nu mai avea niciun contact cu Çelik. Vecinii și cunoscuții de la școală au indicat că Çelik era obsedat de ambele fete.

De mai multe zile, în Istanbul continuă manifestațiile pentru apărarea femeilor, iar ca răspuns la furia crescândă a publicului, președimtele Erdoğan a declarat miercuri în fața grupului parlamentar al partidului său de guvernământ AK: „O serie de evenimente recente, de la martiriul unei polițiste la uciderea brutală a tinerelor noastre femei, au provocat o reacție justificată în cadrul națiunii noastre”.

Hülya Gülbahar, o proeminentă avocată și activistă pentru drepturile femeilor, a declarat că Legea nr. 6284 din Turcia, care oferă protecție pentru violența domestică, este suficient de puternică în sine, dar nu este pusă în aplicare în mod corespunzător.

„Dacă legea 6284 ar fi fost pusă în aplicare, mii de vieți de femei ar fi fost salvate … Dar impunitatea este o politică de stat sistematică”, a susținut ea.

Furia din Turcia a ajuns la fiecare nivel al societății, în măsura în care celebrități, politicieni și utilizatori ai rețelelor de socializare sunt acum implicați activ.

Ministrul justiției, Yılmaz Tunç, a declarat miercuri că un tribunal din Ankara a decis să interzică accesul la platforma de mesagerie instant Discord, sub suspiciunea că aceasta a fost utilizată pentru infracțiuni de „abuz sexual asupra copiilor și obscenitate”. Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora utilizatorii Discord au lăudat uciderea oribilă a celor două femei de către Çelik.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. E mult mai raspandita violenta impotriva barbatilor! Unde spre 2000 de barbati omorati anual! Daca vorbim statistici…

    • sa se aplice „cota de gen”

    • In loc sa cauti LUPII tu stai si numeri gaste pe langa gaini. Tu citesti ce scrii? Cine omoara si victimele alea? Tot barbatii, si sunt convinsa ca mai stii si de ce sunt omorate femeile in comparatie cu barbatii, si in pofida la toate acestea, ai ales sa pui ochelarii de cal sa nu critici elefantul din camera.

    • @ Mihai__ – Violenta impotriva barbatilor din partea cui? A femeilor? esti in mare eroare baiete. Daca tot vorbesti de statistici, ia vezi mataluta cine sunt calaii „barbatilor violentati”.