G4Media.ro

Protestele din Bangladesh: Peste 500 de arestări, inclusiv lideri ai opoziţiei, în…

Photo by MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Protestele din Bangladesh: Peste 500 de arestări, inclusiv lideri ai opoziţiei, în urma violenţelor de la protestele legate de angajările în funcțiile publice

Peste 500 de persoane, inclusiv lideri ai opoziţiei, au fost arestate la Dacca, capitala Bangladeshului, în urma violenţelor înregistrate în cursul manifestaţiilor din ultimele zile împotriva cotelor de angajare în funcţii publice, a anunţat luni poliţia, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„Cel puţin 532 de persoane au fost arestate ca urmare a violenţelor”, a declarat pentru France Presse purtătorul de cuvânt al poliţiei din Dacca, Faruk Hossain.

Acesta a precizat că între cei reţinuţi se numără şi lideri ai BNP, Partidul naţional din Bangladesh, formaţiune din opoziţie, menţionându-l pe numărul trei al BNP şi pe unul dintre purtătorii de cuvânt ai formaţiunii.

Au mai fost arestaţi un fost căpitan al echipei naţionale de fotbal care s-a alăturat BNP, Aminul Huq, precum şi Mia Golam Parwar, secretar general al principalului partid islamist din Bangladesh, Jamaat-e-Islami, potrivit responsabilului citat.

Cel puţin trei poliţişti şi-au pierdut viaţa în tulburările din capitala Bangladeshului şi circa 1000 de persoane au fost rănite, dintre care cel puţin 60 sunt în stare critică, a mai indicat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Un purtător de cuvânt al BNP a declarat pentru AFP că „sute de lideri şi militanţi” ai partidului au fost arestaţi în ultimele zile în ţară.

Duminică, sistemul de justiţie din Bangladesh a redus un controversat sistem de cote de recrutare în serviciul public, fără a-l desfiinţa, după ce reintroducerea sa în iunie a declanşat ciocniri la nivel naţional, soldate cu 151 de morţi. Ceea ce a început ca un protest împotriva cotelor de recrutare pentru posturi publice foarte apreciate, acuzate că îi favorizează pe cei apropiaţi puterii, a dus în săptămâna care s-a încheiat la cele mai grave violenţe sub mandatul şefei executivului Sheikh Hasina, aflată la putere de 15 ani.

În decizia sa, Curtea Supremă a redus drastic numărul locurilor de muncă rezervate, care a trecut de la 56% la 7% din totalul posturilor. Astfel, 5% din toate locurile de muncă publice vor fi rezervate copiilor „luptătorilor pentru libertate” din războiul de eliberare din Bangladesh împotriva Pakistanului din 1971, faţă de 30% anterior, 1% comunităţilor tribale şi 1% persoanelor cu dizabilităţi sau care se identifică cu un al treilea gen conform legislaţiei din Bangladesh. Restul de 93% posturi vor fi acum alocate pe merit, a decis Curtea.

Potrivit Reuters, luni dimineaţa atmosfera era calmă, fără a fi raportate violenţe, dar studenţii au afirmat că intenţionează să continue protestele până la eliberarea liderilor protestelor şi au cerut redeschiderea universităţilor, care sunt închise de miercurea trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează