Protestele din Peru care au blocat turismul la Machu Picchu s-au încheiat. Activitatea comercială a fost reluată
Manifestaţiile care au perturbat timp de şase zile turismul la Machu Picchu, una dintre cele mai populare destinaţii din America de Sud, s-au încheiat miercuri după un acord între guvernul peruan şi locuitori, au anunţat ambele părţi, notează AFP conform Agerpres.
Activitatea comercială a fost reluată în cursul zilei, la fel ca şi transportul feroviar, care fusese oprit timp de cinci zile.
„Greva a fost ridicată”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul culturii Leslie Urteaga la radio RRP, după o întâlnire cu liderii mişcării de protest.
Un purtător de cuvânt al manifestanţilor, Darwin Baca, a confirmat pentru AFP acordul încheiat cu guvernul şi încetarea perturbărilor.
„Am luat decizia de a pune capăt grevei pe termen nelimitat (…) Activităţile turistice au revenit la normal”, a spus el.
Peste 1.200 de turişti au fost evacuaţi în weekend din situl inca, inclus în patrimoniul mondial al umanităţii.
Cele două părţi au convenit să „anuleze” acordul prin care guvernul a lăsat vânzarea online a biletelor de intrare în mâinile unui operator privat, potrivit ministrului.
Manifestanţii considerau că acest acord constituia un prim pas spre privatizarea sitului şi afirmau că compania aleasă, Joinnus, va câştiga până la 3,2 milioane de dolari pe an comisioane graţie noului sistem.
Firma peruană Joinnus a început pe 20 ianuarie comercializarea online a biletelor de intrare la sit.
„Continuitatea serviciului de vânzări digitale este garantată în timpul procesului de tranziţie” către o nouă platformă guvernamentală, indică acordul la care s-a ajuns între guvern şi manifestanţi.
Multe magazine au închis de joi, iar operatorul feroviar Ferrocarril Transandino şi-a suspendat de vineri serviciul către situl inca din cauza demonstraţiilor.
Pentru fiecare zi în care situl este închis, pierderile sunt de un milion de soles (în jur de 263.000 de dolari), potrivit datelor oficiale.
Potrivit Ministerul Culturii, noul sistem de vânzare urma să permită controlul fluxului de turişti şi conservarea citadelei, inclusă din 1983 în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Premierul Alberto Otarola a afirmat că o „mafie” a deturnat în beneficiul său sistemul actual de vânzare a biletelor la ghişee.
În urmă cu un an, autorităţile au închis intrarea în citadelă pentru 25 de zile din cauza manifestaţiilor împotriva demiterii fostului preşedinte Pedro Castillo, închis după încercarea eşuată a acestuia de a dizolva Congresul.
Complexul arheologic, situat la 130 de kilometri de oraşul Cuzco şi la 2.438 de metri deasupra nivelului mării, a fost construit în secolul al XV-lea la ordinul conducătorului incaş Pachacutec (1438-1470) şi a fost descoperit în 1911 de exploratorul american Hiram Bingham.
În timp normal, situl primeşte în medie 4.500 de vizitatori pe zi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank