Protestele din România, în presa internațională: El Pais – Un protest al extremei drepte românești generează haos în București / Russia Today – Aproximativ 200 de persoane, reținute în România, în urma protestelor
Protestele violente împotriva restricțiilor, care au avut loc luni seară în mai multe localități din România, au ajuns în presa străină, publicații de pe întregul continent european, din Spania până în Rusia, relatând despre evenimentele de la noi din țară.
El Pais: Un protest al extremei drepte românești generează haos în București
Manifestanții atacă poliția, într-o demonstrație împotriva restricțiilor aplicate contra pandemiei, convocată de o formațiune antisistem.
Extrema dreaptă românească se alătură grupurilor care fac uz de conceptul de libertate pentru a contesta politicile restrictive aplicate împotriva coronavirusului. Convocați de partidul antisistem Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mii de cetățeni au protestat luni seara, pentru a doua zi consecutiv, în 70 de orașe din țara est-europeană, împotriva noilor măsuri impuse de guvern pentru a opri creșterea abruptă a cazurilor de Covid-19 raportate în ultimele zile. Manifestanții au încălcat carantina de noapte de la ora 20:00 – care a intrat în vigoare în weekend-ul trecut – și au provocat incidente violente în București, capitala țării, care au culminat cu rănirea a 12 jandarmi și cu reținerea a circa 200 de persoane.
Parchetul a comunicat că investighează actele de ultraj, de nerespectare a ordinii publice, de incendiere a unor containere și de distrugere a unor vitrine și a mobilierului urban. De asemenea, este analizată deținerea de obiecte periculoase, cum ar fi cuțite. Între timp, interogarea suspecților continuă și au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 de euro. Protestele s-au răspândit și în alte orașe cum ar fi Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov, Timișoara și Iași. În plus, aproximativ 300 de persoane s-au așezat în mijlocul drumului, lângă Piața Universității, și au întrerupt circulația de pe artera principală a capitalei României.
Directorul general al Jandarmeriei (Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului) București, colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că „odată cu intervenția poliției, toți aceștia au devenit violenți și au început să arunce cu pietre”. Stegăroiu și-a felicitat coechipierii pentru „calmul” si „profesionalismul” de care au dat dovadă în timpul confruntărilor.
O altă măsură împotriva căreia manifestanții au protestat este cea referitoare la ora de închidere a magazinelor, care a fost recent modificată de la 21:00 la 18:00. „Ne-am săturat și de fiecare dată vom fi și mai mulți în stradă. Sunt mulți tineri care au nevoie să lucreze, pentru că părinții lor nu îi pot sprijini, și care de-abia au mijloacele pentru a supraviețui din cauza restricțiilor împotriva Covid-19”, a declarat o tânără pentru presa locală, în timpul protestului.
România, o țară cu 19 milioane de locuitori, este, de asemenea, afectată de noul val de coronavirus care afectează Europa. Autoritățile române au anunțat marți 6.204 de cazuri noi de Covid-19 și 175 de decese în ultima zi, ajungând la aproape un milion de infectări și la peste 23.000 de decese.
„Dictatura sanitară”
Protestatarii, inclusiv liderul partidului AUR, George Simion, au strigat „Libertate, te iubim” și au cerut demisia guvernului de centru-dreapta și a președintelui, conservatorul Klaus Iohannis, înconjurați de steaguri românești, pe fondul sunetelor vuvuzelelor.
„România fierbe și vrea să-și recapete libertatea. Guvernul este surd și mut. Presa coruptă este complice”, a postat partidul de extremă dreapta pe contul său de Facebook, pentru a încuraja cetățenii să participe la protest. „Trăim într-un stat în care guvernul își ține sechestrați propriii cetățeni și îi terorizează în fiecare zi cu amenințări, statistici de panică și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru fapte pe care nimeni nu le-a comis”, a criticat formațiunea politică într-o altă postare pe aceeași rețea socială.
Între revendicările lor (protestatarilor) au figurat ridicarea restricțiilor privind circulația, a obligativității purtării măștii în spațiile publice și redeschiderea sectorului ospitalității. De asemenea, au denunțat ceea ce numesc „dictatura sanitară”.
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat pentru Digi24 că „faptul că (protestatarii) recurg la deviza libertății este un mod de a exprima o greșită înțelegere a lumii în care trăiesc. Nu poți opri răspândirea virusului cu proteste; dimpotrivă, accelerezi infectările și este foarte probabil ca unii oameni să se îmbolnăvească în acest fel, iar acest lucru afectează afacerile despre care ei vorbesc”.
Analistul politic Dan Tăpălagă explică pentru EL PAÍS că „extremiștii și conspiraționiștii au fost mobilizați de către liderii AUR, partidul inconștienților și al iresponsabililor”. Tăpălagă adaugă că formațiunea „subminează în mod constant orice încredere în restricții, măști, eforturi în lupta împotriva pandemiei” și consideră că cei responsabili pentru protestele violente sunt fani – precum George Simion – ai echipei de fotbal a României. „Ultrașii, ca de obicei, cu un mic stimulent financiar, sunt întotdeauna gata pentru o bătaie cu jandarmii, mai ales de când nu mai au distracții [din cauza închiderii stadioanelor]; alții s-au întors din Europa de Vest, unde nu este clar la ce anume lucrau și nici aici nu știu ce să facă. (Sursa: El Pais / Autor: Raúl Sánchez Costa / Traducerea: Cristina Zaharia, Rador)
Euronews (ediția în limba italiană): România, proteste împotriva carantinei
Luni seara, după intrarea în vigoare a noilor măsuri restrictive împotriva răspândirii virusului, mii de persoane din cel puţin 24 de oraşe din România, au ieşit pe străzi să protesteze.
La Bucureşti, persoanele s-au adunat pentru a-şi exprima furia împotriva restricţiilor severe care au fost implementate duminică de autorități, în timp ce ţara se confruntă cu un număr din de în ce mai mare de cazuri de Covid.
Adrian Naidin, 46 de ani, muzician: „Vreau să ne păstrăm drepturile civile, e ceva ce face parte din democraţia oricărui stat, nu numai în SUA, ci şi în Romania. Aş vrea să avem un stat care să nu fie autoritar sau totalitar”.
Un alt bărbat spune: „Vrem libertate, vrem justiţie şi nu mai vrem restricţii. După 12 luni, după un an, nu s-a rezolvat nimic, cu toate că au apărut vaccinurile”.
Partidul AUR de extremă dreapta încearcă să conducă protestele, însă starea de nemulţumire este larg răspândită. Recent, AUR a susţinut şi o serie de manifestaţii împotriva vaccinării.
Noile restricţii prevăd interdicţia de a circula după ora 20.00 şi închiderea magazinelor la ora 18.00, pentru o perioadă de14 zile, în cazul în care rata de infectare a unei localităţi este superioară a 7,5 la 1.000 de locuitori.
Luni seară, în timpul protestelor de la Bucureşti au izbucnit ciocniri. Forțele de securitate au aruncat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, după ce mai mulţi agenţi fuseseră loviţi de bucăţi de beton şi piatră lansate de protestatari. Au fost arestaţi circa 100 de manifestanţi. (Sursa: Euronews / Traducerea Cătălina Păunel, Rador)
Euronews (ediția în limba greacă):România – incidente la Bucureşti, la o manifestaţie
împotriva restricţiilor
Mii de români au manifestat luni, la Bucureşti, împotriva noilor măsuri restrictive. La o zi după impunerea interdicţiei de circulaţie după ora 8 seara şi a închiderii obligatorii a magazinelor la ora 6 după-amiaza, peste o mie de manifestanţi s-au adunat în capitală.
„Vreau să-mi apăr drepturile. Are de-a face cu democraţia în toate ţările europene, inclusiv România. Vreau să avem un stat care să nu fie autoritar” spune un cetăţean.
„Vrem libertate, vrem dreptate şi nu alte restricţii. După 12 luni, un an întreg, nimic nu s-a rezolvat chiar dacă există deja vaccin”, spune un alt român.
În timpul manifestaţiei nu au lipsit incidentele dintre poliţie şi cei adunaţi la miting. Forţele de securitate au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa adunarea, în timp ce manifestanţii au aruncat cu bucăţi de beton şi pietre în jandarmi.
Potrivit informaţiilor poliţiei române, au fost răniţi zece jandarmi şi au fost arestaţi circa 100 de protestatari. (Sursa: Euronews / Traducerea: Carolina Ciulu, Rador)
Russia Today: Aproximativ 200 de persoane, reținute în România, în urma protestelor
Aproximativ 200 de persoane au fost reținute de poliţie la București, în timpul protestelor împotriva înăspririi măsurilor restrictive, din cauza COVID-19. În urma confruntărilor cu poliția, 188 de persoane au fost reținute (sic!), anunţă postul de televiziune Digi24.
Potrivit poliției, aproximativ două mii de persoane au participat la proteste, iar aproximativ 300 de persoane au participat la confruntările cu forţele de ordine. Poliția a anunţat că protestatarii i-au rănit pe unii dintre colegii lor și au provocat pagube materiale, în timpul protestelor.
„Vitrine, tonomate, mobilier stradal, stații de autobuze, geamuri ale transportului public au fost sparte şi deteriorate”, a declarat Bogdan Berechet, șeful Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti.
Acțiuni de protest generate de înăsprirea măsurilor restrictive în legătură cu răspândirea COVID-19 au fost desfășurate în România, două zile la rând.
Sursa Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii