Protestele din Sri Lanka: Economia insulei este în pragul colapsului, președintele face un pas înapoi și renunță la o parte din puteri
După două zile de proteste soldate cu nouă morți și peste 225 de răniți, președintele Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a anunțat miercuri că va renunța la majoritatea puterilor sale executive și va numi rapid un nou guvern, după ce banca centrală a avertizat că economia insulei cu 22 de milioane de locuitori este în pragul colapsului, potrivit agenției AFP, preluată de publicația boursorama.com.
Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria sa iar populația s-a săturat de luni întregi de întreruperi de energie electrică și de penurii grave de alimente, combustibil și medicamente. Proteste pașnice cer de săptămâni întregi demisia președintelui.
În prima sa declarație către țară de la începutul protestelor, Rajapaksa, în vârstă de 72 de ani, care are puteri extinse și comandă forțelor armate, a promis că va forma un guvern de uniune în următoarele zile.
„Voi numi un prim-ministru care va conduce o majoritate în parlament și va inspira încredere oamenilor”, a spus el, fără a preciza cine va fi succesorul fostului prim-ministru, fratele său Mahinda Rajapaksa, care a demisionat luni.
„Voi lucra pentru a împuternici parlamentul și pentru a activa elementele cheie ale celui de-al 19-lea amendament la Constituție”, a adăugat președintele, referindu-se la reformele democratice pe care le-a anulat la scurt timp după alegerea sa în 2019.
Angajamentul de a reintroduce cel de-al 19-lea amendament l-ar lipsi pe Rajapaksa de puterea de a controla numirile la cel mai înalt nivel al funcției publice, al poliției, al serviciilor electorale și al sistemului judiciar.
Mai devreme în cursul zilei, principalul partid de opoziție, SJB, reafirmase deja că nu va participa la un guvern sub conducerea actualului președinte.
„Violența este provocată (de autorități) pentru a instaura un regim militar”, a scris pe Twitter liderul opoziției Sajith Premadasa, cerând ca „statul de drept” să fie „menținut prin Constituție și nu prin ARME”.
„Violență organizată”
Pe întreg teritoriul țării este în vigoare starea de asediu. În Colombo, mii de soldați în vehicule blindate au patrulat pe străzile pustii, cu instrucțiuni de a împușca fără somație pe oricine atacă proprietăți sau comite acte de violență. Doar câțiva demonstranți au sfidat starea de asediu, menținându-și tabăra în fața birourilor prezidențiale.
„Nu mai este vorba de furie spontană, ci de violență organizată”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al poliției.
Înaltul oficial al apărării din Sri Lanka, Kamal Gunaratne, a exclus o lovitură de stat militară, afirmând că a cerut armatei să ajute poliția din cauza „situației periculoase”.
„Atunci când există o situație periculoasă în țară, armata primește puterea de a se ocupa de ea”, a spus el. „Să nu credeți niciodată că încercăm să luăm puterea”.
Cu câteva ore înainte de discursul prezidențial, guvernatorul Băncii Centrale, Nandalalal Weerasinghe, considerase că situația este nesustenabilă.
„Dacă nu va exista un guvern în următoarele două zile, economia se va prăbuși și nimeni nu o va mai putea salva”, a avertizat el. „Voi demisiona dacă nu se vor lua măsuri imediate pentru formarea unui guvern”.
Demisia de luni a primului ministru și a fratelui președintelui a creat un vid de putere, a susținut guvernatorul, adăugând că violențele care au urmat au făcut să deraieze planurile sale de redresare economică.
După ce un hotel de lux deținut de un membru al clanului Rajapaksa a fost incendiat marți seara târziu în sudul țării, poliția a tras în aer în mai multe locuri pentru a dispersa mulțimea care incendia vehicule.
„Atât de corupt”
Susținătorii guvernului, aduși cu autobuzele din provincie la Colombo, au atacat luni protestatarii anti-Rajapaksa. Atacul a dus la demisia șefului guvernului, care este, de asemenea, un lider al clanului Rajapaksa, câteva ore mai târziu.
Marți, cu puțin timp înainte de zorii zilei, el a fost scos de armată din reședința sa oficială, asediată în Colombo de o mulțime furioasă.
Demisia este „un eveniment important”, a declarat Kaushalya Fernando, actriță și activistă pentru drepturile omului. Dar „nu este suficient”, a insistat ea: „vrem ca întregul clan Rajapaksa să plece, sunt atât de corupți”.
Ca un ecou al apelurilor Organizației Națiunilor Unite și ale Uniunii Europene, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea violențelor și la desfășurarea armatei.
„Manifestanții pașnici nu ar trebui să fie niciodată supuși violenței sau intimidării”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
Sri Lanka, care se află din 12 aprilie în incapacitate de plată a datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari, poartă discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) cu privire la un posibil plan de salvare.
„Monitorizăm îndeaproape situația (…) și suntem îngrijorați de creșterea tensiunilor sociale și a violențelor”, a declarat Masahiro Nozaki, șeful misiunii FMI în Sri Lanka.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank