Protestele iau amploare în Myanmar. Mii de oameni în stradă împotriva loviturii de stat militare, în ciuda restricționării accesului la internet și rețele sociale
Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Yangon pentru a denunța lovitura de stat militară din Myanmar și pentru a cere eliberarea liderului ales Aung San Suu Kyi.
Mobilizarea a fost posibilă în ciuda restricționării accesului la internet și la rețelele sociale de către junta militară care a preluat puterea.
Protestatarii au scandat „Dictatura militară eșuează” și ”Democrația învinge” și au purtat pancarte pe care scria „Împotriva dictaturii militare”, transmit BBC și Reuters, citate de Radio Europa Liberă.
Protestatarii s-au îmbrăcat în roșu, culoarea Ligii Naționale pentru Democrație (NLD) a lui Suu Kyi, care a câștigat alegerile din 8 noiembrie.
Oamenii au protestat și vineri, când sute de persoane au ieșit pe străzile din Yangon, unde profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.
Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook la care are acces jumătate din populația țării. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri.
Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi.
Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter.
Protestatarii din Myanmar care locuiesc în Japonia calcă pe fotografii ale șefului armatei din țara de origine, Min Aung Hlaing.
Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram „până la o nouă notificare”.
Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, s-a arătat „grav îngrijorată” și a contestat „necesitatea şi proporţionalitatea ordinului (…) şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului”.
La rândul său, Twitter a condamnat sâmbătă ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platformă.
„Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet”, a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru AFP. Acest lucru aduce atingere „dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea”.
Aplicaţia Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.
Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor consultat de AFP, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a „provoca neînţelegeri în rândul publicului”.
Citește integral pe Radio Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii