G4Media.ro

Protestele iau amploare în Myanmar. Mii de oameni în stradă împotriva loviturii…

sursa foto: Captură Youtube

Protestele iau amploare în Myanmar. Mii de oameni în stradă împotriva loviturii de stat militare, în ciuda restricționării accesului la internet și rețele sociale

Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Yangon pentru a denunța lovitura de stat militară din Myanmar și pentru a cere eliberarea liderului ales Aung San Suu Kyi.

Mobilizarea a fost posibilă în ciuda restricționării accesului la internet și la rețelele sociale de către junta militară care a preluat puterea.

Protestatarii au scandat „Dictatura militară eșuează” și ”Democrația învinge” și au purtat pancarte pe care scria „Împotriva dictaturii militare”, transmit BBC și Reuters, citate de Radio Europa Liberă.

Protestatarii s-au îmbrăcat în roșu, culoarea Ligii Naționale pentru Democrație (NLD) a lui Suu Kyi, care a câștigat alegerile din 8 noiembrie.

Oamenii au protestat și vineri, când sute de persoane au ieșit pe străzile din Yangon, unde profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.

Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook la care are acces jumătate din populația țării. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri.

Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi.

Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter.

Protestatarii din Myanmar care locuiesc în Japonia calcă pe fotografii ale șefului armatei din țara de origine, Min Aung Hlaing.

Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram „până la o nouă notificare”.

Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, s-a arătat „grav îngrijorată” și a contestat „necesitatea şi proporţionalitatea ordinului (…) şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului”.

La rândul său, Twitter a condamnat sâmbătă ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platformă.

„Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet”, a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru AFP. Acest lucru aduce atingere „dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea”.

Aplicaţia Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.

Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor consultat de AFP, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a „provoca neînţelegeri în rândul publicului”.

Sursa: ro.maps

Citește integral pe Radio Europa Liberă

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Habar nu am ce înseamnă „ro.maps” de unde este luată harta, dar știu sigur că marea este „Andaman” nu „Adaman”.

  2. Who cares? Birmania este un stat autoritar condus prin dictatura de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Structura naturala a unui stat este una autoritara , cu un rege sau dictator militar, o oligarhie de dreapta conservatoare si cu populatia fericita intr-un socialism de caviar si dand dovada de obedienta total partidului neomarxist sau comunist aflat la putere si sustinut de blocul de care acesta apartine dpvd geografic.

  3. Birmanezii revoltati au iesti in strada in numar mare la Europa Libera si Vocea Americii, dar in numar mic la Radio Liberty.

    Atata poate taica Bideu, la auzul stirii ca China capata alta cale de acces la oceanul planetar? sa il puna pe Gazologul Hunter la treaba, sa nu ramanem cu un deficit de democratie.

  4. Pai si de ce nu te duci sa traiesti intr-una dintre tarile astea care respecta structura naturala a unui stat, asa cum ai descris-o.
    Ce rost are sa te chinui intr-o tara democratica unde se respecta alegerile si exista libertate si pentru plebei. Complet nenaturala democratia asta.

    Myanmar este o semi-democratie din 2011. Poate mai mult decat Romania in era Dragnea.
    Birmania e un nume invechit de origine franceza, gen Tara Vlahilor sau Siam. Ocasional in engleza se mai numeste Burma din aceleasi motive pentru care unii inca numara milioane de lei.

    Ca sa raspund la intrebarea pe stil socares ‘Who cares?’
    Some care.
    Aia dintre noi carora ne pasa de fragila institutie a democratiei si avem empatie pentru niste oameni care au curajul nebunesc de a protesta impotriva dictaturii.
    Asa cum au avut acelasi curaj si romanii care au murit la Revolutie ca sa putem noi sa avem dreptul de a discuta semi-argumentat despre libertate vs dictatura.

    • Comentariul era pentru Paytriot.
      Uărdpresu G4 merge din nou pe carbuni si il pune la sfarsit in loc sa il adauge sub comentariul original.

  5. 10-4. @Tree fitty
    Ideea mea era ca mai bine ii cumperi pe militari, sa faca containment pe china decat sa risti cu o democratie autentica. Hai noroc, sa fie Mianmar ca Singapore, cand or fi Romania Elvetia. IMO.

    • @Tree fitty
      Si eu am crezut, sperat si visat la o lume mai buna. Nu m-am nascut un om rau. Sunt doar un pragmatic cinic. Sper ca tu sa prinzi vremuri mai bune, si sa te realizezi in viata fara compromisuri care sa-ti taie din satisfactia unei vieti castigate pe bune prin forte proprii, fara sa prea multe regrete ca poate puteai sa faci ceva; cu prieteni loiali si puternici, familie pe care sa poti sa te bazezi etc, si un stat mai liber, transparent, umanist si mai bogat ca cel de acum.

    • In primul rand apreciez ca ai caracterul de a raspunde civilizat si argumentat, plus un pic de background personal.

      Raspund si pentru ca m-ai prins foarte pe target cu Singapore, tara in care am locuit multa vreme si pe care o cunosc foarte bine.

      Singapore este o semidemocratie care se apropie de structura pe care ai descris-o.
      Socialism pentru plebei, capitalism feroce pentru clasa conducatoare. Alegeri democratice dar cu rezultate cunoscute dinainte, in marja de eroare.
      Dpdv economic un vis liberal – prosperitate, taxe foarte mici, egalitate in fata legii pentru oricine. Myanmar nu poate ajunge acolo dar poate macar sa ii ia ca un exemplu pozitiv.

      Romania cred ca poate aspira sa devina Spania estului, desi Portugalia e mai realist.
      Nu avem nici forta economica nici cultura civica necesara pentru a ajunge Germania sau Elvetia.

      Am prieteni din Myanmar(expati) si apreciez cultura lor si taria de caracter. Sper ca armata sa fi facut un calcul gresit si sa nu poata controla protestele si revenirea la rezultatul alegerilor democratice.

      Noroc si sa auzim de mai bine.

  6. Americlocii își baga iar coada, au scos câteva sute de birmanezi iar propaganda lor spune ca sunt milioane la fel ca și cu Navalnii, daca spune Vocea Americii, Europa Libera și BBC ca au ieșit mii e clar ca sunt cel mult 200!

  7. Pana la Birmania Myanmar sau cum mai vor unii sa spună hai sa ne uitam puțin prin curtea noastră. Aici unde au murit la colectiv 65 de oameni care săracii s-dus la distracție nu în alta parte și dintr-un accident stupid și din multă neglijență și nerespectarea unor reguli sa întâmplat ce sa întâmplat. Și la o mobilizare extraordinara a societății civile. Dar acum cu Piatra – Neamț și Matei Balș, nimic nicio mobilizare nu mai sare nimeni în sus, unii spun ca tot,, pesede,, este de vina șamd. Alo se aude acolo spre tinerii frumoși și Liberi? Cei care au ieșit în strada cu cățe cu purcel, acum numai au nicio urma de,, revolta,, împotriva sistemului corupt și nemernic? Acei oameni nu s-au dus decât pentru a fi tratați într-un spital, instituție de stat, nu privată. Deci… Să tragem concluziile… Pe bune… Duminica plăcută