G4Media.ro

Protestele împotriva războiului se înmulțesc în Rusia: demonstrații de stradă, scrisori deschise,…

foto: captură video

Protestele împotriva războiului se înmulțesc în Rusia: demonstrații de stradă, scrisori deschise, demisii, postări pe rețelele sociale

Peste 1.800 de cetățeni de rând au fost arestați ca urmare a demonstrațiilor de protest împotriva invaziei de către trupele rusești a Ucrainei. Au avut loc proteste de stradă la Moscova, Sankt Petersburg și peste 50 de alte orașe ale Federației Ruse. Acestea nu au fost cele mai mari demonstrații de protest din Rusia din cei 22 de ani de când se află la putere Vladimir Putin, dar oamenii au ieșit cu curaj în stradă deși autoritățile au amenințat cu arestările.

„Toți fac asta fără să-și facă griji pentru propriul viitor și amenințări”, a declarat Dmitri Muratov, editor la Novaya Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace ziarului Guardian. „Acești oameni au vorbit cu toții foarte clar pentru a spune că sunt împotriva acestei vărsări de sânge. Și asta este o mare inspirație pentru mine.”

Muratov a lansat ediții duble ale ziarului său, atât în rusă, cât și în ucraineană, săptămâna aceasta și a spus că ziarul său va sfida regulile impuse presei ruse, conform cărora acestea trebuie să relateze doar informații oficiale ale autorităților despre război, având încredere doar în reportajele din propria redacție. El crede că războiul este unul nepopular pentru majoritatea rușilor.

„Memoria celui de-al Doilea Război Mondial și faptul că oamenii au rude în Ucraina și că Ucraina ne este o țară dragă îi reține până și pe cei mai turbați susținători ai conducerii actuale”, a spus Muratov. „Nu există niciun entuziasm pentru asta.”

Foto: Elena Cernenko Facebook

Personalități ale vieții publice și-au adăugat numele pe scrisori publice de protest. Cunoscuta jurnalistă Elena Cernenko de la Kommersant a inițiat o scrisoare semnată de peste 300 de colegi de breaslă și ca urmare i-a fost prompt interzis accesul la evenimentele de presă ale ministerului de externe.

O altă scrisoare de protest a fost semnată de peste 600 de oameni de știință. Într-o scrisoare postată pe site-ul trv-science.ru, cercetătorii ruși descriu războiul cu Ucraina drept „nedrept” și „fără sens”. Semnatarii subliniază că mulți dintre ei au rude, prieteni și colegi științifici în Ucraina și spun că atacul este o „trădare cinică” a generațiilor anterioare de ruși și ucraineni care au luptat împreună în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ivan Urgant, prezentatorul unui talk-show popular pe canalul de stat Rossiya1, a postat un pătrat negru pe Instagram cu legenda „Frică și durere. Nu războiului.” Emisiunea lui nu a mai fost difuzată de atunci.

foto: Elena Kovalskaya

Elena Kovalskaya, directoarea Teatrului de Stat Meyerhold din Moscova, a demisionat în semn de protest față de război. „Este imposibil să lucrezi pentru un criminal și să-ți primești salariul de la el”, a scris ea pe Facebook despre decizia ei.

„Viitorul nostru ne este furat”, a spus Yuri Shevchuk, solistul trupei rock sovietice clasice DDT și un veteran de campanie împotriva războiului, care a plecat în Cecenia în 1995, ca parte a unui turneu de pace.

Chiar și membrii familiei unora dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Rusiei și-au făcut publică opoziția față de război. Fiica lui Roman Abramovici a postat o poză pe Instagram pe care scria „Putin vrea un război cu Ucraina”, eliminând cuvântul Rusia.

Până și Lisa Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a postat pe Instagram un mesaj simplu pe fundal negru: #Нетвойне, sau „Nu războiului”. La fel a făcut și Tatyana Yumașeva, fiica lui Boris Elțin, predecesorul lui Putin în funcția de președinte.

Opoziția față de război a început să se manifeste și în rândul clasei politice. „Cred că războiul ar trebui oprit imediat.” a scris pe Twitter deputatul Partidului Comunist al Federației Ruse, Mihail Matveev.  El a adăugat apoi că el a votat în Duma de stat pentru recunoașterea regiunilor separatiste Lugansk și Donețk. „Am votat pentru pace, nu pentru război”, a afirmat deputatul Mihail Matveev. „Pentru ca Rusia să devină un scut, pentru ca Donbass-ul să nu fie bombardat și nu pentru ca Kievul să fie bombardat”, a mai spus el.

Citiți și

Liderul întemnițat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, numește războiul din Ucraina „distragere a atenției” de la problemele Rusiei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cea mai sigură speranță e în poporul rus însuși să-i ofere tratamentul Ceaușescu, nimeni n-are chef să pornească al treilea război mondial.

  2. Cum am spus și în urma cu 3 zile, războiul ăsta este sfârșitul lui Putin, sfârșitul îi vine din apropiații lui care nu-i împărtășesc deciziile nebunești și apoi poporul v-a contribui la căderea lui.