G4Media.ro

Protestele sârbe s-au extins în Croația, Slovenia, Muntenegru și Bosnia

sursa foto: AFP/ OLIVER BUNIC

Protestele sârbe s-au extins în Croația, Slovenia, Muntenegru și Bosnia

La fel ca Serbia, Bosnia și Muntenegru sunt și ele țări care aspiră să adere la Uniunea Europeană, transmite El Periodico, citată de Rador Radio România.

Protestele în masă din Serbia se răspândesc ca un val de neoprit în Balcani. În patru țări din regiune, au existat deja marșuri de solidaritate sau inspirate de strigătul disperat al tinerilor sârbi împotriva corupției și care cer democrații mai puternice: Croația, Slovenia, Muntenegru și Bosnia.

În capitala Bosniei, Saraievo, sute de studenți și cetățeni au ieșit luni în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce ei spun că este gestionarea proastă de către autoritățile bosniace a inundațiilor devastatoare de anul trecut, care au ucis 29 de persoane. În cea mai fragmentată țară din regiune, „nimeni nu a fost încă acuzat pentru aceste decese”, au scris aceștia într-un comunicat.

În mod similar, atât în ​​Croația, cât și în Slovenia au avut loc demonstrații de susținere a luptei studenților sârbi, în timp ce în Muntenegru sute de tineri cer demisia vicepremierului Aleksa Becic și a ministrului de Interne Danilo Saranovic de câteva săptămâni.

La fel ca tinerii sârbi, al căror protest a fost declanșat de prăbușirea unui acoperiș al unei gări din Novi Sad în noiembrie, cauzată de o posibilă corupție în timpul renovării acesteia, studenţii muntenegreni au primit și ei sprijin din partea profesorilor și cetățenilor, iar mulți aparțin unei generații născute după războaiele fratricide care au dus la dizolvarea Iugoslaviei. În cazul muntenegrean, însă, rebeliunea s-a intensificat din nou în ianuarie, după un al doilea atac armat cu multe victime în trei ani, care a avut loc în ziua de Anul Nou în orașul Cetinje, din sudul Muntenegrului, așa că ei cer și îmbunătățirea securității în țară.

Studenții muntenegreni au fost inspirați chiar de omologii lor în metodele lor. Dovada în acest sens este că protestele lor includ acte de rezistență non-violentă, cum ar fi blocarea traficului pe străzi ore în șir și păstrarea tăcerii timp de 23 de minute pentru a comemora cele 23 de victime ale împușcăturilor. Acest lucru este similar cu ceea ce fac zilnic studenții sârbi, care păstrează tăcere timp de 15 minute în memoria celor uciși la gara din Novi Sad.

În acest context, observatorii specializați în regiune au evidențiat firul comun al fenomenului: existența plângerilor împărtășite de cetățenii balcanici, chinuiți ani de zile de corupția endemică, un stat ineficient și abuzurile de putere larg răspândite. „După cum putem vedea în Serbia, protestele de acolo funcționează pentru că sunt masive. De aceea, alți oameni se alătură studenților”, a declarat studenta Sumeja Durakovic din Saraievo pentru AP.

Nu este singurul numitor comun. Serbia, Bosnia și Muntenegru sunt, de asemenea, țările care încearcă de mulți ani să adere la Uniunea Europeană (UE), o dorință care, deocamdată, pare mai degrabă o himeră.

Sursa: EL PERIODICO / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Articol tradus cu picioarele. Care «al doilea atac armat», cine sunt «omologii»? Nu se intelege absolut nimic.

  2. Presa? Dute tata! Protestele sarbilor sau protestele din Serbia ce drac3ului e aia protest sarb?