G4Media.ro

Protocol nou de tratament pentru pacienții cu Covid: asimptomaticii nu trebuie să…

Sursa foto: Facebook „Împreună pentru Argeș”

Protocol nou de tratament pentru pacienții cu Covid: asimptomaticii nu trebuie să ia medicamente, remdesivirul recomandat în continuare pentru formele medii și severe, iar antiviralele pentru formele ușoare și cu administrare cât mai rapidă. Plasma nu și-a dovedit eficiența

Un nou protocol de tratament pentru pacienții cu Covid-19 a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta prevede că asimptomaticii nu trebuie să ia medicamente, remdesivirul este recomandat în continuare pentru formele medii și severe ale bolii, iar antiviralele pentru formele ușoare și cu administrare cât mai rapidă. Potrivit documentului, plasma nu și-a dovedit eficiența, iar antibioticele nu trebuie administrate dacă nu există și o infecție bacteriană.

Potrivit protocolului, pacientul asimptomatic „nu necesită tratament, chiar dacă are factori de risc asociați în general cu o evoluție mai severă a COVID-19”.

Principalele recomandări din noul protocol:

1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.
2. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă, agravarea suferinței impunând modificarea atitudinii terapeutice legate de diferite clase terapeutice utilizate.
3. Colaborarea între medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji manifestările variate/complexe ale COVID-19.
4. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat în primele 7-10 zile; de aceea antiviralele sunt recomandate în primul rând în formele ușoare și medii ale bolii.
5. Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.
6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică și/sau care necesită administrare de oxigen.
7. Imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra, dexametazonă în doze imunosupresoare, altele) sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, necontrolate de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile și de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.
8. Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe.
9. Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.
10. Infecția cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o indicație suplimentară pentru administrarea de antiagregante (se menține administrarea pentru alte indicații).
11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afecțiuni la care se adaugă și factori de risc specifici legați de COVID-19.
12. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.
13. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19; ele se prescriu rareori, deoarece coinfecțiile cu SARS-CoV-2 sunt rare – se administrează antibiotic doar dacă se demonstrează o infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată.
14. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu Clostridium difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
15. Pentru infecții asociate asistenței medicale care apar în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 este important să fie decis tratamentul și în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital.
16. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei; colaborarea cu medicii de terapie intensivă este esențială în aceste situații, mai ales pentru pacienții cu hipoxemie dificil de controlat.
17. Medicația simptomatică este modalitatea majoră de tratament pentru formele ușoare de boală și poate fi utilă oricărui pacient simptomatic.
18. Pentru persoanele infectate și pacienții monitorizați la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice, pacienții cu forme medii și severe, care rămân la domiciliu, pot primi profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând, imobilizarea la pat).
19. Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz cu consecințe asupra pacientului și asupra rezistenței bacteriene la nivel macrosocial.

Tratament propus în funcție de severitatea cazului de COVID-19 la pacienții spitalizați

Forma de boală (severitate) Tratament recomandat Durata recomandată
Asimptomatic NU
Ușoară – pacient internat Un antiviral disponibil Profilaxie anticoagulantă recomandată în cazul în care nu au tratament anticoagulant deja în curs pentru alte indicații Depinde de evoluția pacientului.
Medie Pneumonie fără criterii de severitate Antivirale de administrat cât mai precoce Anticoagulante – profilaxie sau terapie (vezi text) Dexametazonă (sau metilprednisolon) 10 zile Depinde de evoluția pacientului.
Severă^a/critică^b Antivirale (rol clinic discutabil dincolo de 12-14 zile de la debutul simptomelor; se menține indicație epidemiologică) + anticoagulant – profilaxie sau terapie + dexametazonă (corticoid), 10 zile sau în funcție de evoluție + imunomodulare în cazuri selectate În indicații selective: plasmă de convalescent, antibiotice Depinde de evoluția pacientului.

Medicație cu efect antiviral propusă pentru tratamentul COVID-19

Medicament Doze Durată standard Reacții adverse frecvente
Remdesivir 200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi Copii sub 40 kg: 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi 5 zile (10 zile la pacient IOT sau cu ECMO) Citoliză hepatică Flebite Constipație, greață
Umifenovir 3 x 200 mg/zi 10 zile
Favipiravir 1.600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore 1.800 mg la 12 ore în prima zi, apoi 800 mg la 12 ore* 10-14 zile Teratogen# Hiperuricemie (5%)## Diaree (4,8%)##
Hidroxiclorochină** 2 x 400 mg/zi în prima zi (2 x 2 tb/zi), apoi 2 x 200 mg/zi (2 x 1 tb/zi) Copii 5 mg/kgc/zi în 2 prize 5-7 zile Tulburări de ritm/conducere

* Pentru aceste doze, toxicitatea favipiravirului nu este suficient studiată.
** De efectuat EKG zilnic pentru evaluare QT; contraindicații: QT > 500 msec; analiza beneficiu-risc în cazul gravidelor.
# Se folosește doar împreună cu mijloace de contracepție la pacientele de vârstă fertilă și la pacienții cu capacitate de procreare.
## Rata efectelor adverse provine din studii efectuate cu dozele mai mici.

Medicație imunomodulatoare propusă pentru tratamentul COVID-19

Medicament Doze Durată standard Reacții adverse frecvente
Dexametazonă (alternativ – metilprednisolon) Antiinflamator: 6-8 mg iv/zi Imunosupresie: 16 mg/zi (24 mg/zi la persoane cu obezitate) 10 zile Iritație mucoasă digestivă, dezechilibrare diabet
Tocilizumab 8 mg/kg (maximum 800 mg per administrare) 1-3 administrări la 8-12 ore interval între ele Reactivări ale unor infecții: tuberculoză, hepatită cronică cu VHB, infecții herpetice, afectare hepatică până la insuficiență hepatică, perforație intestinală, hipercolesterolemie
Anakinra 200-400 mg/zi inițial, apoi 100 mg/zi 7-10 zile Afectare hepatică
Plasmă de convalescent 200-400 ml o singură administrare Disfuncție respiratorie acută (TRALI), supraîncărcare posttransfuzională, reacții alergice
În curs de evaluare cu rezultate preliminare favorabile: siltuximab, baricitinib

Sursa foto: Facebook „Împreună pentru Argeș”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Incet incet revenim la normalitate.
    Deci paracetamol/ibuprofen si vitamine cu ceai pentru majoritatea.
    Cei cu predispozitii inflamatorii ajuns la spital si se roaga sa nu combine cu nosocomiale.

    Pacat de asimptomaticii internati fortat in primavara. Sper ca la urmatoarea revizuire sa anuleze acest termen idiot si sa ii declare pur si simplu oameni sanatosi si imuni la acest virus.

  2. Pana ieri plasma era ok…..

  3. Multi au murit tratandu-se cu plasma.

  4. Nu văd INMAZEB-ul de Regeneron cu care s-au facut bine tovarsii Vasile Dîncu si Donald Ivanovici Trump.🤔

  5. imi place ca au un fan hidroxicloroquina pe acolo care nu se da batut !

  6. Fereasca dumnezeu sa ajungi la spital, te scoate in sicriu, criminalii te omoara cu zile, doar sunt platiti pentru asta…. II STRIGATOR LA CER