G4Media.ro

Prototipul unei drone de prim ajutor şi de transportare a pacientului, prezentat…

Sursa foto: Aktual24

Prototipul unei drone de prim ajutor şi de transportare a pacientului, prezentat la Târgu Mureș / Aparatul poate să ridice 80 de kilograme / Drona e construită de o firmă din Lugoj

O dronă de acordare a primului ajutor medical, de investigare şi de transportare a pacientului către cea mai apropiată unitate spitalicească, un prototip gândit de specialiştii unei firme din Lugoj, a fost prezentată ieri seara în premieră, la Târgu Mureş, la evenimentul Simfonia Salvării organizat de Şcoala Samariteană de Prim Ajutor, informează Agenția de presă Rador.

Aceasta poate să ridice 80 de kilograme sarcină utilă şi să zboare timp de o oră cu ea, iar între timp să execute o anumită activitate.

Dronei I se poate atașa un modul care ia toate semnele vitale şi le transmite în timp real centrului, unde este un specialist, poate să acţioneze pe pacient cu un defibrillator și poate să administreze anumite substanţe.

Drona este, deocamdată, în stadiul de proiect, însă reprezintă o inovaţie, întrucât nimeni nu s-a gândit la o astfel de întrebuinţare.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus Târgu Mureş, Varga Zsigmond Karoly, a arătat că evenimentul Simfonia Salvării, organizat ieri seara, a implicat o demonstraţie susţinută în cel mai mare mall din Târgu Mureş de numeroşi absolvenţi ai Şcolii Samaritene de Prim Ajutor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. nu mai vrem o tara ca afara? sau stiti voi o tara unde muribundul e pus pe o nasalie zburatoare care de-abia il duce?

  2. Bravo, așa se face.

  3. Interesant! Ca de obicei, statul român nu va investi, iar invenția va rămâne un prototip, dacă nu pleacă cu ea din țară.

    • nu e nici macar un ‘prototip’, este ‘decit’ o macheta.
      si nu e nici o ‘inventie’ la mijloc si nici vreo idee noua.

  4. Drone care pot transporta 1 persoana exista de cel putin 5 ani. Ca sa duci un pacient insa, este alta poveste. Dupa ce scazi echipament medical, mai raman 60 de kg de pacient imbracat, pe care trebuie sa-l duci la inaltime mica si operatorul sa cunoasca zona, sa nu dea cu drona’n hale, stalpi, fire etc.Il monitorizezi, de acord, ii poti pune branula pt o injectie de urgenta, dar daca trebuie resuscitat la 500 m, ce faci, cobori drona si trimiti smurdul, din nou? Cu siguranta vom ajunge si acolo, dar cu drone care pot duce 250-300 kg si minim 2 persoane.
    O drona de acest calibru ( pana’100kg) ar putea fi insa foarte utila salvatorilor montani, pentru transport pe distante scurte, din zone greu accesibile.

  5. 80 gk au doar copiii in Romania. E bine si asa..