Provincia canadiană Alberta îşi va întări controlul la frontiera cu Statele Unite
Autorităţile provinciei canadiene Alberta au anunţat joi crearea unei noi unităţi însărcinate cu lupta împotriva traficului de droguri şi a contrabandei cu imigranţi ilegali la frontiera cu Statele Unite, considerată prea poroasă de Donald Trump, notează AFP, transmite Agerpres.
Provincia a alocat un buget de 29 de milioane de dolari canadieni (19,5 milioane de euro) pentru această unitate, care va fi formată din 51 de poliţişti de frontieră, patru câini specializaţi în lupta împotriva drogurilor şi 10 drone, şi va avea misiunea de a supraveghea cei 300 de kilometri de frontieră cu statul american Montana, a indicat premierul Albertei, Danielle Smith.
Alte trei provincii canadiene, Quebec, Ontario şi Manitoba, iau în considerare iniţiative similare de-a lungul propriei frontiere cu Statele Unite, a subliniat ea.
Aceste provincii vor lucra în comun cu statul federal, care intenţionează, de asemenea, să consolideze măsurile de control la frontieră şi urmează să prezinte planul echipei preşedintelui ales al SUA în săptămânile următoare.
„Împreună cu forţele de ordine federale, ne vom asigura că partea noastră de frontieră cu Statele Unite este bine protejată”, a spus Smith într-o conferinţă de presă.
„Vom împiedica infractorii care doresc să opereze în ambele ţări să găsească refugiu acolo”, a adăugat ea. „Şi dacă vom reuşi (…), cred că vom avea o relaţie foarte puternică cu Statele Unite”, a adăugat Smith.
Chiar înainte de a prelua mandatul pe 20 ianuarie, Donald Trump a ameninţat că va impozita cu 25% produsele canadiene şi mexicane, o decizie justificată potrivit acestuia de crizele legate de opiacee – în special fentanil – şi de imigraţie.
Miercuri, Ontario, cea mai populată provincie canadiană, a declarat că este pregătită să-şi oprească exporturile de energie electrică către Statele Unite dacă aceste ameninţări vor fi duse la îndeplinire.
Premierul acestei provincii, Doug Ford, a făcut această ameninţare în urma unei reuniuni cu premierul federal, Justin Trudeau, şi reprezentanţi ai celorlalte provincii.
După reuniune, vicepremierul canadian Chrystia Freeland a declarat că „un număr de premieri” ai provinciilor s-au exprimat „în favoarea unui răspuns puternic canadian la taxe vamale nejustificate”.
Dar Smith a spus joi că „în niciun caz” Alberta nu va accepta să „înceteze exporturile de petrol şi gaze”. Canada exportă 4 milioane de barili de petrol zilnic în Statele Unite, în principal din Alberta.
O sursă guvernamentală a declarat pentru AFP că guvernul federal continuă să lucreze la planul său pentru frontieră, al cărui cost s-ar ridica la 1 miliard de dolari (700 de milioane de euro), potrivit presei canadiene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank