G4Media.ro

Provocare logistică majoră pentru aliații Ucrainei: cum pot fi duse la timp…

Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Provocare logistică majoră pentru aliații Ucrainei: cum pot fi duse la timp ajutoarele militare și care sunt rutele folosite

Analiză La Stampa, preluată de Rador:

Liderii lumii democratice, poate inspirați de curajul ucrainenilor, dar cu siguranță îngroziți de barbaria lui Putin, s-au angajat să-i procure președintelui Volodimir Zelenski ceea ce a cerut. SUA a promis ajutoare militare în valoare de 350 de milioane de dolari, pe lângă cele 650 de milioane deja furnizate în ultimul an. Nici Europa nu s-a zgârcit: 18 din 27 de state membre vor furniza arme Kievului, iar Bruxelles-ul va face acest lucru direct – cu un fond special care funcționează din buget – şi care pentru prima dată în istoria sa, va permite UE să trimită arme într-o zonă de criză. NATO este şi ea foarte activă cu soldaţi şi mijloace noi.

Între timp, s-a disipat ipoteza unui război fulger. Ucrainenii își apără cu înverșunare patria și până acum, imensa armată rusă nu a preluat controlul niciunui oraș important. Kievul rezistă, Harkovul a respins atacurile din weekend, după care a fost apoi bombardat cu mai multe victime civile, iar rachetele încep să cadă fără discernământ pentru a semăna teroarea și a înfrange rezistența.

În a șaptea zi de luptă, tactica lui Putin a devenit din ce în ce mai brutală. Cea mai mare parte a trupelor sale se află la 25 km de Kiev. Potrivit imaginilor din satelit, există un convoi de sute de vehicule militare care se deplasează la nord de capitală, scopul pare să fie înconjurarea acesteia.

Acesta este şi motivul pentru care ajutorul trebuie să sosească rapid: situația de pe teren este foarte fluidă, explică Alessandro Marrone, șeful programului „Difesa” al IAI, un centru de studiu de politică internaţională.

Până acum, armata rusă a fost mai lentă decât se aștepta, dar dacă intensifică ritmul, ajutoarele ar putea ajunge cu întârziere. NATO, spune expertul, se confruntă cu o provocare complet nouă. Una este să acorzi asistență kurzilor împotriva Statului Islamic, sau afganilor împotriva talibanilor; şi altceva este să ajuți Ucraina în război cu Rusia, care are o armată puternică împotriva căreia trebuie evitată escaladarea: asta schimbă o mulţime de date în managementul riscului.

Primul obiectiv este cel de a se asigura că armele și mijloacele livrate servesc cu adevărat ucrainenilor, așa că este necesar ca trupele acestora să fie întărite cu dispozitive care nu necesită prea mult antrenament. Acesta este motivul pentru care, „lucrurile cele mai simple sunt cele mai bune”, aşa cum explică un oficial american specialistă în apărare. „Asta înseamnă mijloace de comunicare sigure, ochelari de protecție nocturnă, rachete portabile antitanc și antiaeriene și, desigur, muniție”.

Iată câteva exemple: Olanda a promis 200 de rachete pentru apărare aeriană, SUA sisteme antiaeriene și antitanc (inclusiv lansatorul de rachete Javelin, mortal pe tancuri), apoi muniție și veste antiglonţ, Italia va trimite rachete antiaeriene Stinger, rachete Spike anti-tanc, mitraliere, muniție, iar Germania, printre altele, 500 de rachete Stinger.

Problema constă însă în a trimite toate aceste arme şi în a te asigura că ajung în acelaşi timp.

Primele tranșe de ajutor american au sosit cu avionul. La fel şi următoarele transporturi, potrivit unui oficial superior al apărării (cel puțin conform unui articol la care a lucrat Associated Press). Cu toate acestea e vorba de o călătorie riscantă, pentru că cerul Ucrainei este plin de avioane de luptă ruseşti, iar aliații NATO au spus că nu vor oferi acoperire aeriană, deoarece acest lucru ar însemna să declare război Moscovei.

Astfel, aşa cum explică Alessandro Marrone, cea mai sigură modalitate de a livra arme este pe uscat, la bordul camioanelor și dubelor. Trecând prin Polonia, România, Slovacia, Ungaria, iar apoi înainte, spre front. „Există avantajul că în provinciile din vestul Ucrainei prezența Rusiei este limitată, dacă nu chiar absentă. Dezavantajul este că echipamentele trebuie transportate mulţi kilometri”.

Alimentarea trebuie efectuată imediat în aeroporturile cele mai apropiate de graniță, precizează Marrone.

Iar odată ajunse în Ucraina, unde trebuie livrate armele? Potrivit analistului IAI, acestea ar trebui concentrate într-un singur punct.

Bătălia principală va fi la Kiev. „După părerea mea, trebuie să întărim Kievul cu tot ce este disponibil”, spune Marrone. „Mai ales că obiectivul inamicului este să taie capul guvernului și să instaleze în capitală unul pro rus”.

Aşadar rachete antitanc, mitraliere, veste antiglonț, un arsenal pentru a rezista unei bătălii urbane. Și pentru a-l aduce înapoi pe Putin la masa negocierilor.

Traducerea Rador: Cătălina Păunel / Sursa foto: Facebook / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu stiu, sa se descurce, altfel cum mai scriem slava ucraini pe net.

  2. Ungaria a spus ca nu permite tranzitarea armelor spre Ucraina, Romania vad ca sta sa se mai gandeasca, ceea ce e un lucru bun. In timpul asta tot suna telefoanele oficiale catre presedinte si prim-ministru, ba sunt si vizite. Ieri a picat un MIG in Constanta.

  3. Avem noi câțiva băiețași care fac treaba asta cu succes de ani de zile, doar ca transporta țigări! Știu ei pe unde sa se deplaseze in siguranță!

  4. Mie că nu cumva hortistul Orban să nu îi de-a în gât cum au de gând să transporte muniția și armele

  5. Mie ca hortistul de Orban să nu îi de-a în gât cum vor să transporte muniția și armele