G4Media.ro

Provocarea de a găsi un loc bun de muncă, pentru o persoană…

Provocarea de a găsi un loc bun de muncă, pentru o persoană cu dizabilități/ Povestea Silviei și șansa de muncă la un atelier de producție textile sustenabile/ Sfatul ei pentru alți tineri: „Să nu te dai bătut”

Silvia Drăgulin este o tânără care lucrează la Atelierul de Pânză, o întreprindere socială, de doi ani și jumătate.  Suferă de tetrapareză spastică, iar la acest atelier se ocupă cu ambalarea produselor. Aceasta a vorbit pentru ENTR/G4Media despre experiența ei de a găsi un loc de muncă și despre cum se văd oportunitățile pentru persoane cu diazbilități. 

Cele mai importante aspecte la un loc de muncă, din perspectiva ei sunt colectivul unit, ideea de colaborare în echipă și de ajutor reciproc și condițiile de muncă adaptabile pentru fiecare în parte, pentru a putea să-și performeze munca cât mai bine, și în același timp, la egalitate cu ceilalți.

Silvia a vorbit și din perspectiva ei despre oportunitățile de muncă ale persoanelor cu dizabilități pe piața din România: “În general, oportunitățile de muncă pentru persoanele cu dizabilități în România sunt foarte puține, pentru că nu toți angajatorii sunt dispuși să adapteze locul de muncă la, să spunem de exemplu, o persoană în scaun rulant, sau chiar la una ca mine, fiind o persoană cu tetrapareză spastică. Spasmele sunt contracții ale mușchilor pe care nu le pot controla, și atunci, câteodată, pot să greșesc neintenționat ceva, angajatorii nefiind pregătiți să accepte lucruri de genul acesta.”

Din perspectiva Silviei, condițiile de muncă pentru persoanele cu dizabilități se pot îmbunătăți dacă există deschidere și din partea angajatorului, dar și din partea persoanei cu dizabilități. Ea consideră că cel mai important prag de trecut este cel al colectivului. Acesta ar trebui să fie unul primitor, deschis la colaborare și la ajutor reciproc. 

“Sfatul meu (pentru o persoană cu dizabilități care își caută un loc de muncă) este să nu te dai bătut, să crezi că acolo există o speranță, un loc și pentru tine. Trebuie să fii pozitiv, deși știu că sună clișeic, dar asta a mers pentru mine.”

Ea mai spune că este foarte benefic să existe și un sprijin extern din partea familiei sau prietenilor în acest proces de angajare.

Atelierul de Pânză este o întreprindere socială care a luat naștere în 2009, “din dorința de a contribui, pe cât posibil, la găsirea unor soluții prietenoase cu mediul care să înlocuiască clasica pungă de plastic.”

Pe lângă partea sustenabilă, întreprinderea are și o misiune socială. Încă din 2014, au obținut statutul de unitate protejată autorizată de către Ministerul Muncii. 56% dintre angajații Atelierului de Pânză sunt persoane cu dizabilități, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților atelierului.

Dan Tudoran, coordonator logistic în cadrul organizației, a explicat că există diverse dificultăți de angajare ale persoanelor cu dizabilități: “Mereu există această întrebare: Se vor integra aceste persoane în grup? […] atât din partea lor, cât și din partea celorlalți angajați care nu au dizabilități, știind misiunea noastră. Pe de altă parte, le este și greu să ne găsească, chiar dacă noi încercăm să ne promovăm pe toate canalele. E o căutare puțin mai aparte.” 

“În ultimul timp observăm această deschidere a românilor către produsele atât sustenabile cât și cu o poveste în spate.” Dan Tudoran afirmă că tinerii sunt din ce în ce mai interesați de astfel de produse, sau persoanele care trăiesc în mediul urban. Un factor important sunt poveștile din spatele produselor care sunt împărtășite cumpărătorilor la târguri, acest lucru făcând produsul cu adevărat special. 

Există, de asemenea, modele de succes după care se inspiră cei de la Atelierul de Pânză, acestea fiind situate în Germania, Franța, sau Țările Nordice, unde întreprinderile sociale sunt mult mai integrate în societate decât la noi în România, legislația ajutându-i foarte mult pe partea aceasta. “Suntem optimiști și credem că lucrurile o să se îmbunătățească cu timpul și la noi.”

Principalele produse pe care le realizează sunt sacoșe reutilizabile din bumbac 100% (netratat, nevopsit, neînălbit) și produse create din materiale textile sustenabile cum ar fi ghiozdane, portfarduri, accesorii decorative, perne, jucării, pe care le adaptează sezonului sau sărbătorilor.

 

“Produsele noastre au fost gândite atât pentru companii, noi putând face design-ul lor pe produsele noastre, […] dar și către persoane fizice care pot vedea produsele noastre pe site. Ne promovăm foarte mult în online dar și offline pe la diferite târguri”, a declarat Dan.

Potrivit datelor de pe site-ul Agenției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în mai 2023 doar 11% din persoanele cu certificat de handicap și cu vârsta cuprinsă între 16 si 66 de ani erau active pe piața muncii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.