G4Media.ro

PSD a atacat la CCR legea care interzice cumulul pensiei cu salariul…

Foto: InquamPhotos / George Călin

PSD a atacat la CCR legea care interzice cumulul pensiei cu salariul în aparatul bugetar

PSD a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a legii de modificare a OUG 114, prin care a fost interzis în sectorul public cumului dintre pensie și salariu. Sesizarea social-democraților este atât pe formă, cât și pe fond. CCR a dat termen 20 ianuarie pentru trimiterea punctelor de vedere ale părților, iar pe 29 sesizarea va fi dezbătută în plenul Curții.

Din punct de vedere formal, PSD reclamă că Guvernul și-a angajat răspundere pe un proiect de lege cu un obiect identic ce se află deja în procedură parlamentară.

”Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia”, se arată într-un comunicat al PSD.

În  al doilea rând, Guvernului i se impută că și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege heteroclit, care vizează reglementarea mai multor domenii.

”Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”, precizează sursa citată.

PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă.

În ce privește conținutul proiectului pe care guvernul Orban și-a angajat răspunderea, PSD susține că interdicția cumulului ar trebui să nu conțină excepții deoarece s-ar încălca egalitatea cetățenilor în fața legii. În plus, unii cetățeni ar fi puși să aleagă între pensie și salariu, fapt ce reprezintă o alegere forțată între două drepturi care-i sunt garantate prin legea fundamentală: dreptul la muncă și dreptul la pensie.

”Interzicerea cumulului pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională desfășurată în cadrul autorităților și instituțiilor publice, și corelativ, se impune obligația persoanelor aflate în situația menționată de a opta pentru pensie ori pentru veniturile realizate din activitatea profesională, altfel spus, de a renunța la pensie continuându-și activitatea profesională sau de a înceta activitatea profesională aducătoare de venituri și de a-și conserva pensia, limitează atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cat și dreptul la munca consacrat prin art. 41 din legea fundamentală, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 82, Partea I, din 15 ianuarie 2009”, se spune în textul sesizării.

Citește sesizarea PSD AICI

Foto: Valer Dorneanu, președintele CCR (Inquam Photos/ George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

65 comentarii

  1. De parca PSD-ului ii pasa de analize de impact. Nu le-a pasat cand au triplat salariile gunoaielor care alcatuiesc statul roman.

    • PSD reclamă că Guvernul și-a angajat răspundere pe un proiect de lege cu un obiect identic ce se află deja în procedură parlamentară.

      ”Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia.

      E Adevarat.

    • Ba nu e adevărat pentru că un ”domeniu” nu are cum să fie ”identic” cu altul, tocmai pentru că ”domeniu” înseamnă o ”arie”, o ”sferă” de activitate, o sumă de elemente și nu un element ca să fie identic cu alt element. De altfel , trolul securist arată el singur ce prostie susține, cu citat:
      ”Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională,”- deci este vorba de proiect care e diferit- că scrie chiar acolo: unul e PL-x nr. 669/2019, altul e PL-x nr. 93/2019.

    • @Fara penali
      Proiectul de lege despre care spune PSD-ul ca este in lucru a fost depus in data de 6 martie 2019 si este blocat in comisii din 11 martie 2019 .
      http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=17708
      Ce spune rugulamentul de functionare al Camerei deputatilor : Camera Deputaţilor ca primă Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile; pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile, iar pentru legile de aprobare a ordonanţelor de urgenţă de 30 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate şi se trimit Senatului în vederea dezbaterii şi adoptării.

  2. Asta stie Psd-ul, sa pună frână oricărui lucru pozitiv !
    Ar trebui să conteste la Ccr noțiunea de democrație, să nu o mai ia pe ocolite

    • De curiozitate, ai citit articolul? Daca citeai articolul si nu doar titlul, nu comentai ca prostu’. In aceasta problema, prostii sunt PNL-istii nu PSD-istii.

    • Alin nu intelegi . In acest caz guvernul nu isi asuma acceptarea unei decizii proprii in cazul in care tu singur ai renuntat la ea . Hotarirea de a renunta este a ta nu a guvernului .

    • Este absolut normal, statul nu iti poate da pensie daca tu prin gestul de a munci in alta parte practic de delimitezi de notiunea de pensionar si singur renunti , ca principiu , la situatia initiala in care ai fost declarat pensionar.

    • Bine, se știe că trolul alin ”comentează ca prostu” și când citește pentru că nu înțelege ce citește, a doivedit-o de atâtea ori. Și acum e la fel. Singura lui constntă este dragostea nețărmurită pentru Liviu Dragnea.

    • Alin,
      Trol prost, am citit articolul, dar mai important este ca nivelul meu de intelegere al lucrurilor este mult peste nivelului de intelegere al unei slugi. Pasol na turbinca !

  3. Pamflet
    Curtea constitutionala isi aroga atributii pe care nu le are, incalca legea si e in conflict de interese, deoarece si acolo exista persoane ce cumuleaza pensia cu salariul.
    Daca e sa se judece, sa se judece intr-o instanta europeana sau in statele unite.
    Iar curtea constitutionala ar trebui desfiintata pentru ilegalitatile facute in timp ce membrii ei ar trebui judecati si condamnati.
    In plus, sa mai lase prostia cu ,,dreptul castigat” ca nu exista in nicio tara asa ceva si nici u.e. nu recunoaste asa ceva.
    E ca si cum un hot, daca fura ceva, nu ii poti lua ce a furat, ca e al lui

    • .. asta cu hotul e tare: „nu ii poti lua ce a furat, ca e al lui”, doar l-a dobandit 😀 ….

    • Pe vremea când servea mafia PRO-PSD-ALDE, ”curtea constitutionala nu-și mai ”aroga atributii pe care nu le are” ca atunci când l-a forțat pe președinte să o demită pe kovesi, nu mai ”incalca legea”cum a făcut când a validat un mandat de judecător constituțional care expirase pentru Lăzăroiu, nu mai era ”în conflict de interese” cum a fost când s-a pronunțat pe propriile pensii,. Postacul pamfletar ABC nu scria atunci nimic despre toate astea, că era, ca și acum ”anti pesedist” și, mai ales, ”anti comunist”, cum se auto-intitulează, curtea”nu mai trebuia desfiintata”, mizeriile făcute pentru Dragnea, Ciolacu și ceilalți capi ai PSD nu mai erau ”ilegalități”, iar ”membrii ei nu ar fi trebuit judecati si condamnati”, că așa e la ei, cei cu mentalitate bolșevică, ”judecata” e doar o formalitate, vine la pachet cu ”condamnarea”.
      ”E ca si cum un” trol, ”daca” minte ”ceva”, ”nu ii poti lua ce a ”mintit, ”ca e al lui”, mai ales dacă e postac analfabet și nu știe să se ”exprime liber” în limba română.

  4. In fapt, nu se poate face decit oprirea platii drepturilor obtinute de un pensionar pe perioada in care acesta (cu buna stiinta si de la el putere )isi asuma capacitatea de a munci in alta parte (decizie proprie ) , fapt ce absolva statul ca in acest interval de timp sa mai plateasca pensia stabilita ,respondentul nefaifiind in situatia din momentul deciziei de pensionare .

  5. Javre ordinare, slugile PSDiste sunt beneficiarii care vor fi atinsi de masura!
    Rusine!!!

    • @ Lili pune mana pe carte si citeste tot articolul
      Esti cumva Jurist?

      Din punct de vedere formal, PSD reclamă că Guvernul și-a angajat răspundere pe un proiect de lege cu un obiect identic ce se află deja în procedură parlamentară.

      ”Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia.

    • Trimite textul prin care exista aceasta obligatie guvernamentala pe care o reclami sau ea exista doar atunci cind textul este in dezbatere parlamentara si este stabilita o data finala a votului ? asumarea de raspundere este ceva total in afara deciziei parlamentare (vezi denumirea )

    • Raspunderea guvernamentala devine deja imposibila daca in termen de 3 zile de la asumare se depune motiune de cenzura ,nu are nevoie de alte conditionalitati suplimentare .

    • TROLL ALERT!
      fara penali = fantoșă de trol al mafiei PRO-PSD-ALDE care minte cu nerușinare și nici nu își dă seama că minciuna este scoasă în evidență în același text pe care âl citează.
      ”Domeniul de reglementare este identic” după care ”Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională. Este vorba de ”proiect” să nu fie același, nu de ”domeniu”, să nu fie ”identic”. Dacă ar fi așa cum spune trolul nu s-a mai putea legifera niciodată nimic pentru că ar fi cel puțin o altă lege în dezbatere din ”domeniul legislativ”.

    • Bad@ este cel mai prost de pe acest sait.
      Contrazice pe toata lumea, acuza oamenii care uneori sunt deacord cu el, inventeaza texte pe care la pune in gura altora, deși cei in cauza nu le-au spus. Si ce e mai important e ca e trup si suflet alaturi de PSD dar zice a e impotriva PSD. Dar cand cineva comenteaza ceva impotriva PSD, imediat sare de cur in sus si tipa si urla ca nu e adevarat.
      Cu siguranta e un asistat social cu probleme psihice care nu intelege nimic si nici nu stie sa se exprime, si nu are nici o idee, doar vrea sa faca scandal

    • Probabil că Gogu este trolul abilitat de stăpânii lui securiști de la mafia PRO-PSD-ALDE să depisteze cine ”este cel mai prost de pe acest sait” pentru că e în măsură, se află la acel nivel și numai el își poate da seama. D-aia i-au și zis Gogu. Și ca să arate că e, ”cu siguranță”, ”cel mai prost” postac posibil, ”sare de cur în sus” împotriva cuiva despre care zice că e ”trup si suflet alaturi de PSD” după ce un rând mai sus ” urla și tipa” că același împotriva căruia ”sare” ar fi ”contrazis” tocmai un troll PSD de-al lui, care reprezintă ”toată lumea”.
      ”Toată lumea” sunt, de fapt, cei 2-3 postaci care transpiră din greu scriind în mod repetat aceleași prostii cu scop de a dezinforma iar ”oamenii care uneori sunt deacord cu el” e unul și același bou care ba-i fură identitatea, ba zice că e un program pe calculator, ba că e asistat, că așa au ei o fantoșă, cu numele ăsta.
      Tehnica asta securistă a trolilor de a-și acuza adversarii, folosindu-le cuvintele, că reprezintă fix mizeria care sunt ei, de fapt, pentru a-i discredita nu duce la niciun rezultat pentru că, indiferent ce crede lumea despre o persoană, contează ce mesaj transminte. Idioți fiind, ei nu-și dau seama că lumea realizează că sunt postaci din cauza a ce scriu, nu că-și zic ei horia sau fără penali.

    • @Fara penali poate reusesti sa-ti explici cum poate fi identic un proiect de modificare a ordonantei 114 cu proiectul de aprobare a ordonantei 114 . . .

  6. Dorneanu, premiat de Sputnik, este eminenta cenusie din spatele tuturor aceste marsavii. La fel ca toti cei care ne-au adus in situatia asta incepand din 1989, Iliescu, Melescanu, Tariceanu, Nastase, etc. . Normal ca nu le convine sa fie eliminata o astfel de prevedere, sunt multi si majoritatea sunt de-ai lor!

    • Voi nu observati ce e important.

      PSD CU PNL CU USR fac niste legi la mișto da4 cu slăbiciuni și scăpări in comisii.
      EI STIU CA LA CCR SE VOR DECLARA NECONSTITUTIONALE.

      Politicienii isi bat joc de noi!!!

    • Fara penali ,este doar o proprie estimare ,care va avea o confirmare sau nu in timp ,dar te intreb daca ar fi asa cum zici sistemul cade in intregime si nu cred ca presedintele se va ralia la ceea ce tu crezi ca se va intimpla in viitor . Eu cred altceva ,indiferent de cite jocuri juridice (in fapt despre asta este vorba ) se vor arata lumii si cite vor fi ascune ,cei ce vin din urma ,multi dintre ei inteleg instinctiv si prin prima propriei cunoasteri adevarul si nu in ultimul rind nu vom fi lasati de UE sa facem ce ne taie capul . Oricum vad ca iti revii si chiar daca avem pareri diferite le poti intelege .

    • Stai așa, că spune trolul ” ce e important”. știu ei, la securitate, la fel cum ”ne spuneau” în 1989 cum e treaba cu ”teroriștii”, când ei împușcau oameni pe stradă.

  7. Pensiile Speciale trebuie impozitare progresiv .
    E legal.
    De la 2000 lei in sus toate pensiile impozitate progresiv. E singură soluție legală.
    Pensia care depășește 10.000 lei sa fie impozitata cu 90%.
    Cumul pensie cu salariu interzis si fără nici o excepție.
    CCR nu va avea nici o reacție împotriva.

    • De acord cu asta , ai zis si tu in sfirsit un adevar . Singura necunoscuta poate fi cuantumul pe care tu l-ai apreciat ca fiind de 2000 de lei .

    • Chiar și acest ”adevăr” , chiar dacă sună bine. nu poate fi pus în practică pentru că este neconstituțional să impozitezi diferit venituri identice, că tot vorbea postacul de ”domenii identice”. D-aia și vine trolul cu ”propunerea”, pentru că e un fake, nerealizabil, vrea doar să bage bățul prin gard. CCR o va respinge, cum a mai respins odată o propunere similară iar rolii vor sări în sus împoriva CCR pentru că, se pare, nu o să mai joace cu mafia, că nu-s proști și nu mai sunt nici contrânși, așa că mafia trebuie să discrediteze instituția în bloc, la fel ca și justiția.

  8. # Rezist

    Pana nu iesim in strada la Victoria nu scăpăm de Pensii Speciale și de Salarii Speciale.
    Autostrăzi Spitale,Educație de unde dacă ăștia cheltuiesc toti banii cu Specialii????
    De asta plătesc eu taxe si impozite?????

    • Esti grabit ,dar se vor rezolva toate

    • Fara penali , lasa naibii forma asta de incercare manipulatorie ,este depasita ,te faci de ris . Discuta in concret si nu mai balmaji lucrurile ca ma pui sa iti arat de fiecare data unde minti , ramai vertical ,ca nu am atita rabdare cu tine .

    • Fara penali sau cum te mai striga , spune adevarul in clar si ai sa ai ocazia sa mai cunosti si alte carari pe care tu inca nu ai mers . vei afla lucruri noi si interpretari la care nici nu te-ai gindit vreodata ,altfel te copmlaci intr-un discurs limitat

    • Cat sa mai am răbdare???
      Adică Orban da asumare pe Oug 114 dar pe Pensii Speciale cand??
      Doctori cu salariu 150 milioane la stat plus ca au clinici private.
      Militari politisti care ies la pensie la 45 ani cu 70 milioane pensie .
      Judecatori cu 180 milioane pensie.
      Cat sa am răbdare????

    • Pai pina acum nu prea te-am vazut pe SITE sa iti exprimi narabdarea , sau poate te cheama sa zicem MARCEL , dar intelegi ca doar de citeva zile presedintele si guvernul (lui )au inceput actiunea . Cred ca esti capabil sa intelegi prioritatile si modalitatile legale de rezolvare . Cum ai asteptat de o viata , pina acum de ti s-a rarit freza ,mai asteapta inca un picut .

  9. Ludovic Orban urmează să-și anunțe demisia în luna februarie. PNL vrea alegeri anticipate.

    Rareș Bogdan a declarat, astăzi,că tot Ludovic Orban va fi premier, în urma alegerilor anticipate. PNL mai are nevoie de 24 de voturi pentru a fi siguri de demersul lor și că, atunci când le vor avea, vor declanșa procedurile pentru alegerile anticipate.
    Faceti o dată anticipate si gata cu circul.

  10. @Fara penali, nu prea te duce capul.

    De ce crezi ca exista dreptul la OUG si Raspunderea pe proiecte de lege (admise chiar de Constitutia Romaniei!)?
    Uite, iti spun eu.
    Tocmai pt a se evita blocajul politic, ca in cazul de fata.
    Cu Ciolacu sef la Camera Deputatilor si cu ticalosul Melescanu la conducerea Senatului, Guvernul lui Orban poate sa ceara de 1000 de ori punerea pe ordinea de zi a unor proiecte, ca tot de 1000 de ori Ciolacu si Melescanu le vor ascunde prin sertare si le vor amana pana la Pastele Cailor.
    Asa ca Guvernul are tot dreptul sa dea si OUG sau sa isi asume raspunderea.
    CCR poate doar sa declare neconstitutionale textele de lege, nicidecum dreptul Guvernului de a actiona ca atare.
    Bineinteles ca Ciolacu si Melescanu au tot dreptul sa depuna motiune de cenzura impotriva guvernului.
    De ce n-o fac?
    Nu cred ca tu stii, dar ei stiu!

    • Lana esti isteata foc ,uite ca nu mi-a trecut asta prin minte . Aprecieri

    • @LANA
      Fără Pensii Speciale
      Fără Salarii Speciale
      Fără cumul Pensii cu Salarii la Stat
      Fără exceptii
      Fără Penali in functia publica.

      Eu asta astept.

    • Si nu numai tu , asta asteapta aproape o tara intreaga si asta se va face ,nu exista alta solutie .

    • @fara penali.

      Ce astepti tu sau ce astept eu este absolut irelevant in situatia actuala.
      Noi putem doar sa votam sau sa protestam in strada.
      Dar dpdv politic, mingea se afla acum la mijlocul terenului, iar Dorneanu e arbitru.
      Daca Orban nu s-a lipit cu superglue de scaunul de premier, isi poate asuma riscul unei motiunei de cenzura care-l va trimite acasa, dupa doar 3 luni de mandat.
      Pe de alta parte, daca guvernul Orban e demis prin motiune, toata gloata Parlamentara risca sa declanseze anticipate., pt ca se ajunge la mana lui Johannis.
      Ramane de vazut care dintre ei are nervii mai tari sau, mai bine zis, care e dispus sa renunte la ciolan in favoarea unei stabilitati politice.

    • Deja totul a devenit o poveste cu final fericit ,se va face exact cum spune presedintele ,dar mai trebuie si noi sa ne batem capul .

  11. Solutia e la nenea Iancu: „Sa se reviziuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimic! Ori sa nu se revizuiasca, prmiesc! Dar se se schimbe pe ici, pe colo, prin punctele esentiale„.

  12. Circul are si el rostul lui ,ca doar nu vrei sa ne contram doua o zi si restul anului sa nu avem ce face . Asa ca sa citim acum versurile poetului nepereche:
    Privitor ca la teatru
    Tu în lume să te-nchipui
    Joace unul și pe patru
    Totuși tu ghici-vei chipu-i,
    Și de plânge, de se ceartă,
    Tu în colț petreci în tine
    Și-nțelegi din a lor artă
    Ce e rău și ce e bine.

  13. E nevoie de un ministru pentru comunicarea cu CCR.

  14. Am citit ce au scris prostănaci patruclasisti de sus, numai aberații și tâmpenii, nu poți interzice cumulul pensiei cu salariu doar pentru anumite categorii pentru ca e discriminare dobitocilor, trebuie aplicat fără excepții, dar porcii de la PNL știau asta, tocmai de aia au și făcut textul de lege în asa fel încât sa pice la CCR ca să spună după ca ei au încercat dar nenorocirii de la CCR s-au opus!

    • Tocmai ce ai exprimat clar ca CCR va spune – nu se poate- trebuie eliminat la toti cumulul de pensii cu salariul si uite asa chiar si celor de la CCR. Felicitari PNL.

  15. Bad@ este cel mai prost de pe acest sait.
    Contrazice pe toata lumea, acuza oamenii care uneori sunt deacord cu el, inventeaza texte pe care la pune in gura altora, deși cei in cauza nu le-au spus. Si ce e mai important e ca e trup si suflet alaturi de PSD dar zice a e impotriva PSD. Dar cand cineva comenteaza ceva impotriva PSD, imediat sare de cur in sus si tipa si urla ca nu e adevarat.
    Cu siguranta e un asistat social cu probleme psihice care nu intelege nimic si nici nu stie sa se exprime, si nu are nici o idee, doar vrea sa faca scandal

    • Probabil că Gogu este trolul abilitat de stăpânii lui securiști de la mafia PRO-PSD-ALDE să depisteze cine ”este cel mai prost de pe acest sait” pentru că e în măsură, se află la acel nivel și numai el își poate da seama. D-aia i-au și zis Gogu. Și ca să arate că e, ”cu siguranță”, ”cel mai prost” postac posibil, ”sare de cur în sus” împotriva cuiva despre care zice că e ”trup si suflet alaturi de PSD” după ce un rând mai sus ” urla și tipa” că același împotriva căruia ”sare” ar fi ”contrazis” tocmai un troll PSD de-al lui, care reprezintă ”toată lumea”.
      ”Toată lumea” sunt, de fapt, cei 2-3 postaci care transpiră din greu scriind în mod repetat aceleași prostii cu scop de a dezinforma iar ”oamenii care uneori sunt deacord cu el” e unul și același bou care ba-i fură identitatea, ba zice că e un program pe calculator, ba că e asistat, că așa au ei o fantoșă, cu numele ăsta.
      Tehnica asta securistă a trolilor de a-și acuza adversarii, folosindu-le cuvintele, că reprezintă fix mizeria care sunt ei, de fapt, pentru a-i discredita nu duce la niciun rezultat pentru că, indiferent ce crede lumea despre o persoană, contează ce mesaj transminte. Idioți fiind, ei nu-și dau seama că lumea realizează că sunt postaci din cauza a ce scriu, nu că-și zic ei horia sau fără penali.

  16. Deci psd vrea pensi speciale.

  17. Vrem fapte nu vorbe până nu ajung sa fie legi de pus în aplicare este cale lungă. Ăsta este un circ ieftin ptr prostime , televiziunile fac rating politicienii se fac că muncesc , trai nene.

  18. Adica,daca eu sunt fiu de milionar si pot si vreau sa performez in mai multe domenii bugetate de catre stat,succesiv,voi sa nu-mi permiteti! Ca asa considerati voi,ca principiul contributivitatii inseamna o lalaiala in ani,nu o suma cu care eu am contribuit efectiv,indiferent de perioada in care am facut-o.Eu cred ca pensionarea ar trebui sa se faca de pe domenii de activitate,iar valoarile contributiilor sa fie cuantificate in acelasi mod.Astfel,putem profesa cat,cum si unde ne dorim,in functie de competitivitate.Astfel,ii putem da sansa oricarui om sansa de a profesa si contribui in orice domeniu.Dar nu se poate,pentru ca cei multi,din mediul privat,ar constata ca este un pic mai dificil sa profeseze ca special,deoarece …nu-i permite statutul de bun contribuabil LALAIT!

  19. Nu sunt odrasla de milionar,ci de contribuabil lalait.Imi povesteste tatal meu,cat de mult regreta,ca a acceptat vreo 15-20 de ani,sa fie platit bine,de catre anganatorul sau privatizat.De ce?!Simplu:peste 50 % din bani i-au fost dati prin eludarea legislatiei,adica la negru.Si-mi povestiti voi despre principiul contributivitatii?!Eu lucrez la stat,sunt ,si risc pedeapsa cu detentia daca cineva vrea sa-mi dea un suc din placere.Am observat ca acelasi lucru il risca si contribuabilii lalaiti.Fiti seriosi!!! Desi are economisiti banii luati la negru,tatal meu tot se va simti frustrat de faptul ca eu o sa am pensia mai mare decat a lui.Iar asta se intampla numai din cauza faptului ca nu stie cum este sa fii angajat la stat si sa-ti fie fiscalizata fiecare suma din venit.Asa ca,lasati-ma cu principiul vostru de contributivitate…lalaita!

  20. Ei,si-acum sa facem un scenariu!Cum ar fi daca fiecare familie,indiferent de numarul membrilor sai,sa fie obligata moral si legal, sa-si propulseze doar un singur copil,exclusiv pe criterii de competenta,pe o functie de angajat la stat,cu statut special,care,dupa ce va iesi la pensie speciala,sa fie obligat, in acelasi mod aratat anterior ,sa-si intretina ascendentii.Aaaa?!Cum suna,domnilor decidenti?De ce oare am convingerea ca s-ar schimba totalmente acceptiunea generala ?! Iar pedeapsa pentru familiile care nu vor putea sa-si indeplineasca aceasta datorie de onoare fata de statul roman,sa fie asistarea sociala.Credeti ca in acest fel s-ar schimba ceva in mentalitatea romanilor?

  21. Asistare sociala…pe principiul contributivitatii,desigur!

  22. @Este evident că dreptul la muncă este la articolul 42 , articol depre muncă și protecția socială a muncii, iar dreptul la pensie este la articolul 47, articol despre nivelul de trai, ?

  23. @Remarcați și că articolul 42 zice și despre protecția socială a muncii, iar articolul 47 zice și despre asistență socială, ?

  24. @ Deci, corectură, articolele 41 și 42 zic despre muncă și protecția socială a muncii, iar articolul 47 zice despre pensii, protecție și asistență socială și nivel de trai, ?

  25. @ Deci, între articolul despre muncă și protecția socială a muncii (41) și articolul despre nivelul de trai și pensie (47), mai sunt articolele despre, interzicerea muncii forțate (42), dreptul la grevă (43), dreptul de proprietate privată(44), libertatea economcă (45) și dreptul la moștenire (46), deci nuu așa cum reiese din comentariile anterioare că articolul 42 care este despre interzicerea muncii forțate ar fi despre muncă și protecția socială a muncii care este de fapt reglementată la articolul 41, ?
    Deci, articolul 41 eate despre muncă și protecția socială a muncii, articolul 42 este despre interzicerea muncii forțate , iar articolul 47 este despre nivelul de trai ( pensii, asistență socială, etc.), ?

    • De acord cu anularea pensie salariu. Sa presupunem ca pleaca pensionarul special (de altfel specialist in domeniu)din administratie. Ramane cu pensia. In locul lui se angajeaza alta persoana cu acelasi salariu.VA INTREB , CARE ESTE ECONOMIA????????

    • militaru , nu e nici o ieconomie , mai mananca si altu saracu si neamu lui …

  26. pimpi se apropie de adevar .nu poti interzice pentru nici o categorie sociala cumulul pensiei cu salariul,srie clar in constitutie.ccristii au hotarat ca asemenea initiativa este neconstitutionala.

  27. Cam de asta este nevoie in Romania :

    1.- parlament cu 300 parlamentari
    2.- reducerea cheltuielilor pentru parlamentari ( in prezent un parlamentar costa statul roman cca. 50.000 lei /luna )
    3-. fara penali in functii publice
    4.- fara cumul de pensie / salariu ( fara exceptii )
    5.- fara pensii speciale ( fara exceptii )
    Se spune ca militarii NU AU PENSII SPECIALE.
    Atunci de ce se vorbeste despre mentinerea lor ?????
    6. Calcularea pensiei sa se faca de la valoarea PENSIEI MINIME ( in prezent 704 lei, suma pe ca o primeste si unul care n-a muncit o zi in viata lui si unul care are minim 15 ani munciti )
    Sa muncesti 35 de ani si sa ai o pensie de 1350 lei ( din care jumatate este acel 704 lei….)
    este o badjocura la adresa romanilor.
    7.- plafonarea indexarii pensiilor la o anumita suma ( ex. 3500 lei )
    10 % la 1000 lei = 100 lei , iar la 6.000 lei = 600 lei
    Castiga tot cei cu pensii mari si f.mari
    Asta daca se doreste o DREPTATE SI O PROTECTIE SOCIALA !
    Daca nu , ne intoarcem la P.S.dragnea si o luam de la capat .

  28. Mario – ,,Paşly na turbinka –

  29. Lungu – ai dreptate , dar cine se încumetă să aprobe aşa ceva ! Aşa că……..pa schimbare !!!